הפונדקאות הראשונה בכתובים מיוחסת לשרה אמנו. לאחר כעשר שנות עקרות מציעה שרה לאברהם להיעזר בהגר, שפחתה, בכדי ללדת ילד. "הִנֵּה-נָא עֲצָרַנִי יְהוָה מִלֶּדֶת–בֹּא-נָא אֶל-שִׁפְחָתִי, אוּלַי אִבָּנֶה מִמֶּנָּה; וַיִּשְׁמַע אַבְרָם, לְקוֹל שָׂרָי." (בראשית פרק טז'). אברהם נעתר לבקשתה של שרה והגר יולדת את ישמעאל.
אל מול הפונדקאות של הימים ההם ניצבת הפונדקאות של היום, המאפשרת לזוגות שאינם יכולים ללדת מסיבות שונות, לרוב רפואיות, להביא ילד לעולם בעזרת אישה אחרת הנושאת את ההיריון. הטכנולוגיה הרפואית המתקדמת מאפשרת היום להורים להביא לעולם ילד הנושא את המטען הגנטי של שניהם או של אחד מהם.
חוק הפונדקאות
ברוב מדינות העולם מוסדרת הפונדקאות בחקיקה, כאשר במדינות רבות הפונדקאות אסורה ובאחרות היא מותרת תחת מגבלות שונות.
בישראל עוגן תהליך הפונדקאות בחקיקה בשנת 1996, בחוק הנקרא "חוק הפונדקאות" או "חוק ההסכמים לנשיאת עוברים, התשנ"ו". חוק זה מאפשר לבני זוג, איש ואישה, תושבי הארץ, נטולי ילדים או בעלי ילד אחד להביא לעולם ילד בעזרת אם פונדקאית לאחר שהוכיחו כי האם המיועדת אינה יכולה לשאת את ההיריון.
החוק בארץ מאפשר פונדקאות מלאה בלבד (Gestational surrogacy), כלומר, פונדקאות שבמהלכה נוצרים עוברים מביציות שמקורן אינו באם הפונדקאית. ההליך הרפואי של פונדקאות מלאה מתחיל בשאיבת ביציות מאישה שאינה האם הפונדקאית.
הביציות שנשאבו מופרות בתנאי מעבדה ולאחר מכן מושתלות ברחמה של האם הפונדקאית, שעברה הכנה הורמונאלית לקליטת הביציות המופרות. כאשר משתרשת ברחמה של האם הפונדקאית ביצית אחת או יותר מתפתח הריון, שבסופו, יימסר התינוק שייוולד להורים המיועדים. ההיריון מלווה לרוב על ידי זוג ההורים המיועדים כבר מתחילתו.
מי יכול להיעזר בפונדקאות?
רווקים או זוגות חד מיניים אינם יכולים על פי "חוק ההסכמים לנשיאת העוברים" להיעזר בארץ באם פונדקאית על מנת להביא ילד לעולם.
אף על פי כן, במקרים חריגים עשויים לקבל אישור לעבור את תהליך הפונדקאות גם זוגות שאינם עומדים בקריטריונים שנקבעו בחוק. כך למשל, זוג הורים עם שני ילדים זכו לאישור מיוחד לפונדקאות בארץ למרות שבשל העובדה שלהם שני ילדים לא עמדו בני הזוג בקריטריונים הקבועים בחוק.
מי יכולה לשמש כאם פונדקאית?
תהליך הפונדקאות הוא תהליך מורכב מבחינה נפשית, הן לאם הנושאת את העובר ברחמה והן להורים המיועדים. מספר עקרונות מנחים קבועים בחוק במטרה להקל על התהליך ולמנוע קשיים שעלולים להתעורר לאורך הדרך. אם פונדקאית תוכל להיות אישה אשר עומדת בקריטריונים הבאים:
- גילה בין 22 ל-38 שנים.
- אינה נשואה ואינה בהליכי גירושין.
- אם לילד אחד לפחות שלא ילדה יותר מארבע פעמים.
- אינה קרובת משפחה של ההורים המיועדים.
- בת דתם של ההורים המיועדים.
- אינה בעלת רישום פלילי.
בנוסף, על האם הפונדקאית לעמוד בקריטריונים רפואיים שונים והיא נדרשת לעבור אבחון פסיכולוגי הבוחן את התאמתה לתהליך: מזהה את מניעיה, בודק את יכולתה להתמודד עם מצבים רגשיים שונים ומעריך את כשירותה לעמוד בתפקיד מורכב כמו היריון פונדקאי.
לאחר איתור אם פונדקאית מתאימה פונים ההורים המיועדים אל "הוועדה לאישור ההסכמים לנשיאת עוברים". מטרת הועדה היא לפסוק האם יוכלו ההורים המיועדים והאם הפונדקאית אליה חברו לממש את תהליך הפונדקאות, והיא מורכבת מרופאים, פסיכולוג, משפטן, עובד סוציאלי ואיש דת המשתייך לדת ההורים.
הועדה דנה בבקשה ובוחנת את התאמת שני הצדדים לתהליך בהתאם לחוק ובהתאם לחוות דעת רפואיות ופסיכולוגיות המאשרות כי שני הצדדים כשירים לעמוד בהסכם.
ההליך הפורמלי
הבקשה להיריון פונדקאי תאושר כאשר שני הצדדים עומדים בתנאים המצוינים בחוק ובאם שוכנעה כי שני הצדדים מתקשרים מתוך בחירה חופשית ולאחר שהבינו את השלכות התהליך ואת מורכבותו.
ההתקשרות בין ההורים המיועדים והאם הפונדקאית נעשית באמצעות הסכם משפטי, כאשר כל אחד מהצדדים מקבל ייעוץ משפטי נפרד המתאר את התהליך והשלכותיו. בטרם יוכלו שני הצדדים להתחיל בהליך הרפואי על הועדה לאישור ההסכמים לנשיאת עוברים את לאשר את ההסכם המשפטי.
עם תום ההיריון, בתוך עשרים וארבע שעות מרגע הלידה על אחד מהצדדים ליידע את פקיד הסעד המלווה את התהליך על התרחשותה של הלידה. פקיד הסעד מחויב על פי החוק להיות נוכח בעת מסירת התינוק לידי ההורים המיועדים והוא משמש כאפוטרופוס זמני עד לקבלת "צו ההורות" מבית המשפט לענייני משפחה.
את הבקשה לקבלת "צו הורות" מגישים לבית המשפט בתוך שבעה ימים מיום הלידה, והוא מעניק את האישור הסופי כי הילד הינו ילדם של ההורים שיזמו את תהליך הפונדקאות. עם קבלת הצו מסתיים באופן חוקי הליך הפונדקאות.
מידע נוסף: פונדקאות באתר המרכז להורות>