שירותי בריאות בישראל

פיסורה – מהגורמים ועד דרכי הטיפול

פיסורה היא קרע קטן בפי הטבעת או החלחולת – קרע שנמצא ברירית המצפה וגורם לכאבים קשים. הכאבים הנגרמים מהפיסורה מתחילים מייד לאחר יציאת הצואה ועלולים להימשך שעות רבות אחר כך. בנוסף, עלול להיווצר כתוצאה מהפיסורה דימום בהיר אותו רואים על נייר הטואלט או בתוך השירותים.

מחלקים את הפיסורה לשתי קבוצות: פיסורה חריפה – בדרך כלל שטחית ומחלימה מהר ופיסורה כרונית – בעייתית יותר, נמשכת יותר מ-6 שבועות ומלווה בקפלי עור ושינויים נוספים המקשים מאוד על הסובלים ממנה.

הגורמים

פיסורה נגרמת בדרך כלל כתוצאה מטראומה – פגיעה מקומית באזור הרקטום ופי הטבעת. הפגיעה עלולה להיגרם מצואה קשה, מעצירות ארוכה, או שלשולים רצופים. דוגמא לכך היא מחלת קרוהן, שגורמת לשלשולים דמיים רבים וכתוצאה מכך עלולה להיווצר גם פיסורה. כמו כן, קיימות נשים שמתחילה אצלן פיסורה כתוצאה מהלידה. גורמים שכיחים נוספים הם טראומה חיצונית כמו מין אנאלי, החדרת חפץ זר או בדיקה רקטלית.

טיפול בפיסורה

קיימים מספר סוגי טיפולים בפיסורה, בהתאם לדרגת החומרה שלה. הטיפולים מתמקדים בשיפור אספקת הדם לאזור, מה שמוביל להחלמה מהירה יותר וטובה יותר.

מטרת הטיפול הראשוני בפיסורה היא לגרום ליציאות רכות ולשפר את מצב האזור. טיפול זה מבוסס על אמבטיות חמות שמטרתן להקל על הכאב ולהרפות את השרירים ומתן תרופות שגורמות ליציאה רכה. טיפול זה בלבד עוזר לכחצי מהסובלים מפיסורה, ומשפר משמעותית את תהליך ההחלמה.

טיפול מתקדם יותר מתבצע על ידי משחות להרחבת כלי דם. משחות אלה משפרות את אספקת הדם לאזור ועוזרות מאוד לסובלים מפיסורה. המשחות הפופולאריות הן ניפידיפין וניטרוגליצרין שכאמור מרחיבות באופן מקומי את כלי הדם.

אם טיפולים אלה לא עוזרים, ניתן להשתמש בהזרקת רעלן הבוטולוניום, המוכר בשם בוטוקס. הבוטוקס גורם להרפיית השרירים באזור האנוס, ובכך להרחבת פתח היציאה למשך כ-3 חודשים. בעזרת הבוטוקס מקטינים את החיכוך של הפיסורה עם הצואה היוצאת ובכך עוזרים לה להחלים.

אחד החסרונות של טיפול זה הוא התפתחות אי שליטה על הסוגרים, מכיוון שהשריר הסוגר משותק ונשאר רפוי, ולכן פונים אל הטיפול בבוטוקס רק אם הטיפול במשחות לא השיג את התוצאות הנדרשות.

הטיפול האחרון, המבוצע רק במקרה שכל הטיפולים האפשריים לא עזרו הוא טיפול כירורגי. במסגרת ההתערבות הניתוחית, מבצעים חיתוכים שונים והרחבות מסויימות על מנת לשפר את המצב האנטומי ובכך להקל על תהליך ההחלמה של הפיסורה.

הימנעות מפיסורה

אם כן, פיסורה הוא מצב כואב ולא נעים שיכול לתקוף את כולם, ללא תלות בגיל או במין. ניתן לנקוט במספר דרכים על מנת להימנע מהמצב:

>

Exit mobile version