פסיכוגריאטריה (Geriatric Psychiatry)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכוגריאטריה

פסיכוגריאטריההחיים מלאים בהפתעות ושינויים לטוב ולרע, ככל שהאדם מתבגר כך גם נפשו וגופו מתבגרים ושינויים רבים חלים.

גיל הזהב הינו גיל אשר טומן בתוכו אתגרים רבים ויכולת להתאים את עצמך לשינויים השונים המתרחשים בכל היבטי החיים, כגון: מחלה או מוות של בןבת הזוג, מחלה כרונית של הקשיש עצמו, איבוד מקום העבודה ופרנסה קבועה, יציאה לפנסיה אחרי שנים רבות של עשייה, תלות בילדים, בקשת עזרה מהמשפחה או הסביבה בשל חוסר יכולת לטפל בעצמך יותר וכדומה.

שינויים אלו ורבים אחרים, עלולים לגרום לערעור מצבו הנפשי של הקשיש, שעד היום דאג לעצמו ולמשפחתו ועתה בשל גילו ומצבו הבריאותי, הגלגל התהפך ומעתה הקשיש הוא זה שתלוי בעזרתם של אחרים.

אחת המחלות השכיחות בגיל הזהב הינה מחלת אלצהיימר, מחלה זו פוגעת בתפקודים הקוגניטיביים, מנטאליים ועקב כך פוגעת בצורה עקיפה גם במצבו הבריאותי-פיזיולוגי של הקשיש.

כמו כן, מחלות כרוניות רבות, כגון: סוכרת, טרשת נפוצה, סרטן, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכדומה מעלות את שכיחות התפתחות הפרעות דיכאון, חרדה, אגרסיביות ועוד בקשיש.

כאשר בני המשפחה, הסביבה הקרובה או רופא המשפחה ערים לתסמינים השונים ולשינויים התנהגותיים החלים ביקיריהם הקשיש, עליהם לפנות לקבלת אבחון וייעוץ למומחה – פסיכוגריאטר.

מה זה פסיכוגריאטריה?

פסיכוגריאטריה הוא תחום ברפואה אשר משלב התמחות פסיכיאטרית עם התמחות נוספת ספציפית בפסיכיאטריה של גיל הזהב (מעל גיל 65).

פסיכוגריאטר עוזר באבחון וייעוץ ומתן חוות דעת בנושאים הבאים:

  • מחלות נפש (כגון: דיכאון וחרדה, שתי הפרעות נפש שכיחות מאוד בגיל הזהב).
  • אבחון מחלות כרוניות אשר גורמות לשינוים קוגניטיביים (אלצהיימר, דמנציה, סרטן, אירועים מוחיים וכדומה).
  • הפרעות שינה, הפרעות התנהגותיות (אגרסיביות, עצבנות, תוקפנות ועוד).
  • שילוב נכון של תרופות הנלקחות באופן יומיומי על ידי הקשיש, על מנת למנוע ריאקציה בין תרופתית (פסיכו פרמקולוגיה) ולבדוק האם הקשיש בכלל זקוק לתרופות אלו ואם כן, האם התרופות מועילות לו.
  • ייעוץ בנוגע למצבו המנטאלי של הקשיש בכדי לדעת האם הקשיש זקוק לעזרה מקצועית, העברה למוסד מתאים – בית אבות, הצמדת מטפל סיעודי  צמוד.
  • האם הקשיש יכול לדאוג לעצמו ולנכסיו או שמה יש צורך למנות אפוטרופוס וכמו כן, מתן חוות דעת משפטית – למשל נפקות של צוואה אשר נכתבה על ידי הקשיש.

אבחון פסיכוגריאטרי

בכדי לאבחן את מצבו הנפשי, רגשי ומנטאלי של הקשיש ולבדוק האם הקשיש כשיר להמשיך לדאוג לעצמו, לצרכיו ולנכסיו או שמה יש צורך בעזרה מקצועית, יש צורך לערוך אבחון פסיכוגריאטרי.

האבחון נעשה על מנת לאבחן מחלות נפש, מחלות כרוניות הפוגעות ביכולות הקוגניטיביות והפיזיולוגיות של הקשיש וכמו כן, לבדוק מהם ההשלכות של מחלות אלו (לדוגמא: האם הקשיש מסוכן לסביבתו או לעצמו)  ולמצוא פתרונות וטיפולים התואמים למצבו של הקשיש.

מה כולל האבחון הפסיכוגריאטרי?

אבחון פסיכוגריאטרי נעשה במרפאות קופת חולים, מרכזים מיוחדים המיועדים לבדיקות פסיכו גריאטריות או באמצעות רופאים פסיכוגריאטרים אשר מגיעים לביתו של הקשיש.

האבחון כולל מספר שלבים: בתחילת האבחון יבוצעו בדיקות כלליות לבדיקת מצבו הבריאותי של הקשיש (בדיקות דם ושתן, הורמונים, לחץ דם, אקג וכדומה), לאחר מכן יבדקו התרופות אותם לוקח הקשיש על מנת למנוע אינטראקציה בין תרופתית או נטילת תרופות שלא לצורך, כמו כן יתועדו כול המחלות הכרוניות של הקשיש להם השפעה מכרעת על מצבו הנפשי.

לאחר מכן, ייערכו מספר בדיקות פסיכולוגיות ומבחנים שונים על מנת לבדוק האם קיימות הפרעות נפש והאם ישנה פגיעה ביכולות הקוגניטיביות של הקשיש (מבחני זיכרון, התמצאות במקום ובזמן, הבנת הנשמע, הבנת הנקרא וכדומה). בסוף האבחון, תתקבל החלטה וגיבוש תוכנית טיפול בהתאם לממצאי האבחון.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן