פרשת הליסטריה – ההיסטריה בגלל הליסטריה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חיסון לקורונה

לפני זמן קצר עלתה הליסטריה פעם נוספת לכותרות. הפעם זה קרה לאחר שכמה מלקוחותיהם של בתי קפה ידועים בתל אביב לקו במחלה. ההדבקה מתרחשת לאחר צריכה של מוצרי מזון נגועים. האם באמת יש סיבה לדאגה, שלא לומר היסטריה בגלל הליסטריה?

ההיסטריה בשל חיידק הליסטריה

הכול נשאר במשפחה: משפחה של חיידקים עמידים

ליסטריה הינו למעשה משפחה של חיידקים שאחד המאפיינים שלה הינו היותם חזקים ועמידים באופן מיוחד. את העמידות המרובה שלהם ניתן לראות בכמה מאפיינים. למשל, בעוד שמרבית החיידקים מתקשים להתקיים ולהתרבות בטמפרטורות נמוכות כאן המצב שונה. רוב החיידקים לא ישגשגו בטמפרטורות של למטה מ-15 מעלות צלסיוס. לעומת זאת חיידק הליסטריה מרגיש בנוח גם בטמפרטורות שיורדות בהרבה מתחת ל-10 מעלות (טמפרטורת קירור מקובלת במקררים). זאת ועוד, גם טכניקות שימור של מזונות מסוימים, למשל בהמלחה מרובה, עשויות שלא למנוע את שגשוגו של החיידק המסוכן.

עד כמה מדובר בחיידק מסוכן?

קל לבלבל בין זיהום מסוג ליסטריוזיס לבין "סתם" קלקול קיבה רגיל. בעוד שקלקול קיבה שגרתי בדרך כלל יוצר אי נוחות זמנית שחולפת עד מהרה, זיהום ליסטריוזיס עשוי להוביל לתוצאות אחרות. לאחר הדבקה מתפתחת תחילה מחלת חום. בדומה לקלקול בקיבה, מתלווים כאבי בטן, שלשול, בחילות. לכך עשויים להתלוות גם עליה בחום, צמרמורות ועוד. אמנם, בדרך כלל לאחר זמן החולה מבריא לאחר קבלת טיפול אנטיביוטי, אך עשויים להופיע גם סיבוכים. זו בדיוק הסיבה שחשוב לנקוט צעדים להרחקת החיידק מהמזון שאנו אוכלים (בהמשך נסביר כיצד).

לאילו סיבוכים יכול לגרום זיהום ליסטריוזיס?

לאחר הידבקות, החיידק ליסטריוזיס עלול להיום רדום זמן מה או לגרום להשפעה כמעט מידית (תוך ימים ספורים). הסכנות הן בנשים הרות וילדים אך במידה מסוימת גם בקרב מבוגרים. נשים בהיריון, הזיהום יכול להוביל לזירוז לידה או הפלה. בילדים, זיהום אפשרי עלול להסתיים עם דלקת של קרום המוח. תוצאות נוספות יכולות לכלול דלקות מסכנות חיים, למשל בריאות, בלב, זיהום בדם.

לא צריך להיכנס להיסטריה בגלל הליסטריה ובלבד שפועלים נכון

אין כל צורך להיכנס להיסטריה, אם יודעים בדיוק מה לעשות. והדרך הטובה ביותר הינה – מניעה. בצעדים פשוטים ולא מסובכים, ניתן פשוט להסיר, לסלק או לנטרל את החיידק האלים שמצוי במוצרי גלם לבישול ובמגוון מיני מזון.
קחו בחשבון כי החיידק נפוץ על ידי הפרשות של בעלי חיים נגועים. כך הוא מגיע אל האדמה. משם הוא עלול "להתיישב" על גבי פירות או ירקות טריים. כלומר, בניגוד לסברה בציבור, הוא לא מצוי רק בבשר חי. על כן, יש להקפיד לשוטף היטב ירקות ופירות לפניה אכילתם או לפני הכנת תבשילים שונים. אם צורכים מוצרי חלב מפוסטר, אין כל בעיה. אבל אם במקרה מגיעים אליכם מוצרים לא מפוסטרים, יש לבשל או להרתיח לפני השימוש. אפילו קטניות עלולות להביא לחשיפה לחיידק ולכן, גם מוצרים יבשים, גם בשר וגם דגים, חשוב לטפל בהם באופן שמחסל את החיידקים.

טעויות נפוצות: איך מתמודדים ומונעים ליסטריה?

יש כמה טעויות של בשלנים, אפילו המנוסים ביותר, שעלולות להוביל לצריכת מזון מזוהם בליסטריה. למשל, לא מקפידים לשטוף את קרש החיתוך לאחר שחותכים דגים או בשר. כך, אם קוצצים ירקות לסלט, הרי שהחיידק עלול להגיע לסועד בצורה כזאת. בנוסף, חשוב להקפיד לשטוף ידיים היטב, במים וסבון, לא רק לפני שמתחילים לבשל. גם תוך כדי בישול, חשוב לשטוף, בכל פעם לאחר שנוגעים בחומרי גלם שלא נוקו היטב או בושלו. ביצים, בשר, דגים, ירקות – צרכו אותם נקיים, מבושלים או צלויים והשתמשו אך ורק בחומרי גלם שלא עבר תאריך התפוגה.

קראו עוד על חיידקים במזונות שאנחנו אוכלים מדי יום.

 

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן