צילינדר, אסטיגמציה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

צילינדר


צילינדרהמושג צילינדר וודאי מוכר היטב למרכיבי המשקפיים, זהו ליקוי ראייה אופטי הגורם לראייה מטושטשת ושכיחותו גבוהה בקרב אנשים בעלי בעיות ראייה. מצב זה נקרא גם אסטיגמציה, וזוהי תופעה שכיחה המתרחשת בקרב מרכיבי המשקפיים, אך עשויה להופיע גם באוכלוסייה אשר לא עוד לא נתגלתה אצלם בעיית ראייה. המונח לא תמיד ברור לכל ומעורר שאלות.

מבנה העין כולל את הקרנית – העדשה הגדולה, עדשה תוך עינית ונוזל העין. במצב תקין, קרני האור מגיעות אל הקשתית לאחר שבירתן ומיקודן לכיוון מרכז הרשתית, מצב זה מאפשר ראייה תקינה בה הדמות או האובייקט מלנו נראה ברור.

מקרה אחר הוא מצב בו מתרחשת התקמרות בלתי שווה של עדשת העין או הקרנית, כך שנותר מוקד הכולל שתי נקודות שבירה שונות של האור במקומות שונים בעין, התוצאה היא עיוות של קרני האור הנקלטות בעין ועקב כך ראייה מטושטשת הן מקרוב והן מרחוק.

תופעה שכיחה

צילינדר נחשב כאחד מלקויות הראייה השכיחות ביותר הכרוכות בטיפול בשתי שתי נקודות שונות בעין. בדיקת ראייה אצל אנשים הסובלים מהתופעה מצביעה על הבדלים בין הממצאים לגבי הראייה בכיוון אנכי, לבין ראיה אופקית. הטיפול בבעיה היא מיקוד נקודות האור לכדי נקודה אחת על גבי הרשתית, כך מפענחת העין את המידע באופן נכון ומדויק ומעבירה אותו למוח.

עוצמת הצילינדר מתבטאת בהפרש שבין הראייה האופקית לאנכית, הפרשי המדידה מהווים את מידת הצילינדר הנדרשת לתיקון הבעיה.

בדיקת רפרקציה

צילינדר נמדד בדומה למספר משקפיים ביחידות של דיופטר, כשמרשם מורכב משלושה רכיבים: מספר התיקון, מספר הצילינדר וציר הצילינדר. הבדיקה מכונה "תשבורת" – רפרקציה ומתבצעת באמצעות מכשור אופטי. דרגות הצילינדר נעות בין רמה 1 הנמוכה, רמה בינונית 1-3 וצילינדר גבוה – מעל רמה 3.

בנוסף, נקבע כיוון הצילינדר ומבנהו בין אם הוא סדיר או לא. בדיקת סדירות הצילינדר כוללת מיפוי המתבצע על ידי אמצעי הדמיה ועל סמך תוצאותיו ניתן לקבל תמונה אודות מידת הקמירות של הקרנית, כלי זה הינו חשוב בעת התאמת עדשות מגע.

גישות טיפול בצילינדר

צילינדר עשוי להופיע בנוסף למספר הראייה אולם יכול להופיע גם ללא מרשם למספר, בשני מקרים הביטוי לתופעה יכלול ראייה מטושטשת, במצבים בהם הצילינדר אינו גבוה הטשטוש לא יהיה מוחלט אולם האובייקט הנצפה לא ייראה באופן ברור אלא תופיע מעין "מריחה" שלו. הקושי בראייה יופיע הן בראייה מרחוק והן בראייה מקרוב. הטיפול כולל אמצעים אופטיים, משקפיים או עדשות מגע המתקנות את העיוות.

טיפול שכיח פחות הינו באמצעות ניתוח לייזר לעיניים לטיפול בעיוות האופטי וכולל ליטוש  החלק החיצוני של הקרנית בהתאם למספר הצילינדר הקיים. הטיפול מדויק ביותר וכרוך בשימוש באמצעי הדמיה ומחשוב מתקדמים. דרך נוספת היא ביצוע חתכים בקרנית באמצעות סכין יהלום המקטינה ואף מעלימה את הצילינדר. טיפול זה נלווה במקרים רבים לניתוח להסרת קטרקט, שכן הופעת הצילינדר קשורה למקורות גנטיים ועשויה להופיע בכל גיל.

פתרון נוסף הוא השתלת עדשות תוך עיניות כאשר הטיפול מתבצע בדרך כלל בקרב אנשים בין הגילאים עשרים עד ארבעים. הטיפול כרוך בהחדרת עדשה זעירה ודקה אל העין, לתיקון עיוות ראייה. עדשות זמינות בסוגים שונים והיעילות ביותר נקראות ארטיפלקס, המשמשת לקוצר ראייה, וארטיזן המשמשת לתיקון צילינדר בינוני עד גבוה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן