מחלת קיקוצ'י היא מחלה נדירה ביותר, שעלתה לכותרות בישראל באמצע 2016, לאחר שהתברר כי אמיר פרישר גוטמן, הזמר, השחקן, במאי התיאטרון והכוריאוגרף המפורסם, אובחן בטעות כחולה לימפומה, בזמן שהמחלה בה לקה היא מחלת קיקוצ'י.
יש לציין כי גוטמן נאלץ לעבור טיפולים כימותרפיים במשך מספר חודשים בזמן שהאמין כי לקה בסרטן, שגרמו להרעה במצבו וכמעט הובילו להשתלת מח עצם. הטיפולים הופסקו כשהתברר שהאבחנה הנכונה היא מחלת קיקוצ'י, שנכון להיום לא דורשת כל טיפול ולמעשה חולפת באופן ספונטני מבלי להותיר עקבות.
המחלה תוארה לראשונה ב-1972 ביפן על ידי שני רופאים, קיקוצ'י ופוג'ימוטו ונקראת לעתים על שמם (מחלת קיקוצ'י פוג'ימוטו).
מה הם הגורמים למחלת קיקוצ'י?
נכון לכתיבת שורות אלה, ידוע מעט מאוד על האטיולוגיה של מחלת קיקוצ'י. אמנם ישנן מספר תיאוריות בנוגע לגורמים המובילים להתפרצות המחלה, המדברות בין היתר על גורמים אימונולוגיים, גנטיים וזיהומיים, אך עד כה אף אחת מהתיאוריות לא אוששה.
מה הם התסמינים של מחלת קיקוצ'י?
מחלת קיקוצ'י מאופיינת בתהליך דלקתי נמקי המופיע בבלוטות הלימפה. תסמיני המחלה כוללים חום גבוה, כאבי שרירים, אובדן משקל לא רצוני, כאבי מפרקים, הגדלת קשרי לימפה, כאבי ראש, חולשה ניכרת, פריחה עורית ועוד. חולים מסוימים סובלים בנוסף מהגדלה של הכבד והגדלה של הטחול.
כיצד מאבחנים את המחלה?
האבחון הסופי של מחלת קיקוצ'י מחייב בדיקת ביופסיה, המבוצעת על דגימת רקמה שנלקחה מבלוטת לימפה נגועה. לרוע המזל, הואיל וקיים דמיון רב בין הממצא הפתולוגי בביופסיה של בלוטת לימפה סרטנית לבין הממצא המעיד על מחלת קיקוצ'י, לא אחת מתקבלת אבחנה שגויה.
לרוב, את בדיקת הביופסיה מקדימות בדיקות אחרות, שמטרתן לשלול פתולוגיות אחרות. הכוונה היא לבדיקת מדדי דלקת, ספירת דם, ביופסיה של מח העצם ועוד. כמו כן, במיוחד חשוב לבצע אבחנה מבדלת בין מחלת קיקוצ'י לבין זאבת, שחפת וזיהומים נגיפיים שונים שעשויים לגרום להגדלת בלוטות הלימפה.
כיצד מטפלים בסובלים ממחלת קיקוצ'י?
כפי שציינו, אין כיום טיפול המתאים למחלת קיקוצ'י והיא חולפת מאליה תוך ארבעה חודשים לכל היותר. אם מופיעים תסמינים חמורים, נהוג לתת לחולים עירוי של סטרואידים, אך לרוב אין צורך בטיפול זה.
לאחר ההתפרצות הראשונית של המחלה על החולים להישאר במעקב, שכן לקיקוצ'י יש נטייה להכות פעמים נוספות וישנו אף תיעוד של אדם שחלה במחלת קיקוצ'י שש פעמים תוך מספר שנים. בנוסף, חולה שאובחן עם מחלת קיקוצ'י, נמצא בסיכון מוגבר לחלות בזאבת אדמנתית מערכתית ולכן יש להשאירו במעקב, כדי שניתן יהיה לזהות את תסמיני המחלה בשלב כמה שיותר מוקדם אם תתפרץ.>