פירות וירקות טריים מזוהמים לעיתים עם חיידקים מזיקים שעלולים לגרום להרעלות מזון במהלך הבישול. הזיהום עשוי להתרחש במהלך הגידול החושף את הירקות והפירות לחומרים מזיקים בקרקע, כתוצאה מחומרי מזוהמים במי ההשקיה, או כתוצאה מזיהום צואת בעלי חיים.
בנוסף, זיהום עשוי להתרחש כשחיידקים מועברים במגע ידיים או במגע עם מזונות מזוהמים אחרים המועברים באותה תוצרת. רק החשיבה על כמות האנשים שנגעו בפירות ובירקות טרם רכישתם ברשתות השיווק, מלמדת על שפע ההזדמנויות לזיהום.
הבטיחות מתחילה עם שטיפת הפירות והירקות
מדענים מאוניברסיטת יוטה מעריכים שעגבניות מטופלות על ידי כעשרים אנשים לפני שהצרכנים רוכשים אותן בסופרמרקטים.
היות ולא ניתן לדעת אם המזון מזוהם, חשוב תמיד להקפיד על ביצוע נוהלי בטיחות תזונה טובים כדי להפחית את הסיכויים לקבל הרעלת מזון, וזה מתחיל עם שטיפת הפירות והירקות.
רכישת פירות וירקות טריים
ניתן להפחית את הסיכוי לרכישת פירות וירקות מזוהמים באמצעות רכישה חכמה. יש לחפש תוצרת במצב טוב, ולהימנע מתוצרת פגועה או פגומה.
לאחר המעבר מפס הייצור, הירקות והפירות רגישים יותר לקלקול וזיהום, לכן יש לרכוש תוצרת שלמה שנשמרה בתנאים היגייניים מעולים.
סבורים שאין צורך לשטוף את הקליפה? תחשבו שוב
יש לשטוף את כל הפירות והירקות הגולמיים לפני החיתוך, הקילוף, הבישול או האכילה. זה כולל גם שטיפת הקליפה לפני קילוף הפרי או הירק, גם אם לא אוכלים אותה.
הסיבה היא כי חיידקים נמצאים על הקליפות, ועלולים בטעות לעבור לחלק האכיל של הפרי או הירק במהלך הקילוף או החיתוך.
פירות וירקות ארוזים
לדברי ה-FDA, אין צורך לשטוף תוצרת ארוזה המתויגת כ"שטופה". תוכן פריטים ארוזים אלו נועדו להיות מוכנים לאכילה לאחר הרכישה.
אם מחליטים לשטוף אותם, יש להשתמש בשיטות ייבוש לאחר השטיפה, ולשמור אותם במקרר בצורה שאינה דחוסה, כך שיוכלו להתאוורר ולא להירקב כתוצאה ממגע המים.
שיטות שטיפת פירות וירקות
ניתן לשטוף ביעילות את הפירות והירקות באמצעות הקפדה על השלבים הבאים:
ניקיון – יש לחתוך את החלקים הפגומים או החבולים.
שטיפה במי ברז קרים – תוך שפשוף הפירות והירקות בידיים לשם הסרת לכלוך, במיוחד בענבים, דובדבנים וירקות או פירות קטנים.
ייבוש – לאחר השטיפה יש להניח אותם במסננת עד שכל המים מתנדפים, ולייבש עם נייר מגבת נקי, להסרת יותר חיידקים.
שטיפת פירות וירקות קשים
לשטיפת מוצרים בעלי קליפה קשה, כגו מלונים, מלפפונים ותפוחי אדמה, יש להקפיד להבריש את הקליפה החיצונית במברשת ירקות נקייה.
פעולה זו מבוצעת תוך שטיפת התוצרת מתחת למים קרים זורמים. יש להקפיד במיוחד במהלך הקרצוף להסרת לכלוך מפינות וסדקים בפירות והירקות.
הוראות מיוחדות לשטיפת נבטים
ה-FDA מזהיר שנבטים עשויים להיות מזוהמים עם סלמונלה או ליסטריה. חיידקים אלו אינם מוסרים באמצעות שטיפה. נבטים חייבים להיות מבושלים היטב על מנת להרוג את החיידקים. נשים הרות, ילדים צעירים, קשישים ואנשים עם מערכת חיסון חלשה, צריכים להימנע מאכילת נבטים טריים.
שטיפת חסה או כרוב – לפני שטיפת ירקות בעלי עלים כגו חסה או כרוב, יש להסיר את העלים החיצוניים. לאחר מכן, יש לשטוף אותם מתחת למים זורמים קרים עד שלא נותרת עדות ללכלוך על העלים. מומלץ להשתמש במגבות נייר נקיות לייבוש.
האם חומרי ניקוי טובים יותר ממים? ניתן לרכוש חומרי ניקוי מיוחדים, הזמינים בסופרמרקטים רבים, לשטיפת פירות וירקות. בעוד שחומרים אלו יעילים, הם אינם נחוצים, ולא בהכרח יעבדו טוב יותר מאשר מי ברז פשוטים וקרים, שהם כל הדרוש לשטיפת פירות וירקות.
>