שיתוק שינה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שיתוק שינה


שיתוק שינהתחושת חוסר יכולת לזוז, לברוח או להוציא הגה במהלך חלום, מוכרת לרבים. תחושה זו נובעת ממצב טבעי כחלק מתהליך השינה בו מופרש מהמוח חומר הגורם לשיתוק זמני של השרירים בגוף, המצב האופייני בזמן השינה ובמיוחד בעת חלום רע נועד למנוע מהאדם החולם לבצע את הפעולות עליהן הוא חולם.

קיימים מצבים בהם הגוף מעביר בטעות מסרים של שיתוק לשרירים כאשר האדם נמצא במצב של ערות, מצב זה מוגדר כשיתוק שינה.

מהו שיתוק שינה?

מצב בו האדם לא מצליח לבצע פעולות ולהניע את האיברים  והשרירים לאחר שכבר התעורר משינה. לעתים נלווה לשיתוק גם חוסר יכולת לדבר ולהוציא הגה מגרונו ומפיו.  הפעולה היחידה אותה ניתן לבצע היא לפקוח עיניים.

מצב זה עלול לגרום לחרדה ואף להזיות הקשורות לחלום רע. התופעה אינה מסוכנת והיא אף נפוצה כאשר אנשים רבים חווים אותה לפחות פעם אחת בחייהם.

מנגנון REM

הסיבה לשיתוק שינה היא בלבול הגוף המשדר מסרים של שינה במהלך ערנות. המסרים העוברים לגוף הם של שלב החלום של השינה הנקרא REM. בשלב זה, המוח עובד כמו במצב ערות, האדם חולם, אך הגוף משותק. מנגנון זה נועד להגן על הגוף מביצוע פעולות בלתי רצויות המתרחשות בחלום.

חלומות עשויים לכלול מצבים של בריחה, קפיצה ואף תעופה ולכן המוח שומר שהגוף לא יבצע פעולות אלה אשר עלולות לסכן אותנו. התופעה אופיינית למצבים של שינה על הגב ובמצבים של לחץ ומתח.

התמודדות

התופעה כאמור נפוצה ולא מסוכנת אולם היא עלולה לגרום לחרדה, המצב בו לא ניתן להזיז את הרגליים והידיים כאשר אנו ערים מפחיד, נוצרת תחושה של חוסר אונים ולעתים נלווה לשיתוק גם שמיעה של קולות הקשורים לחלום. כדי להתמודד עם המצב יש תחילה להירגע ולהבין שמדובר במצב חולף, על מנת לשלוט בתחושות הפחד. חשוב שהאדם יבין כי זהו מצב שבין חלום למציאות וכי התופעה אינה מסוכנת.

התמודדות נוספת היא בעזרת שליטה בחלום, שהרי האדם כבר ער והמחשבות אינן משותקות, יש לנסות ולהסיט את המחשבות לכיוון חיובי ולהימנע ממחשבות שליליות הקשורות לחלום שבקרוב יתפוגג. החדרת מחשבות חיוביות וסילוקן של מחשבות שליליות מרגיע את הגוף והשיתוק חולף.

אפשרות אחרת היא ניסיון ומאמץ לתת פקודה למוח להפעיל את השרירים כך שהמסר יעבור למוח אשר ייתן אישור לשרירים לפעול.

תופעות והשלכות נלוות

שיתוק השינה עשוי להימשך עד כמה דקות אך לרוב אינו עולה על שתי דקות, כעשרים אחוזים מהמקרים כוללים הזיות אינטנסיביות הנתפסות כחלום צלול אולם אתם במצב ערות, התופעה קרויה הזיות היפנוגוגיות כאשר אתם רואים את הסביבה כפי שהיא במציאות, ההזיה נכנסת לעולם המציאותי כחלק ממנו ותהווה חלק נוסף של המציאות האמתית סביבכם.

שיתוק שינה עלול לגרום לשינוי במקרי מסוימים לפגיעה באיכות החיים כשם שחלומות זוועה משפיעים עלינו. ישנם אנשים החוששים ללכת לישון או כאלה המתעוררות בהם מחשבות שליליות בשל התופעה, כלומר ההשפעה השלילית אינה של התופעה עצמה אלא של התחושות הנלוות לה.

המצב עלול לגרום להתעסקות ולהסיט את תשומת הלב של הסובלים מהתופעה מהדברים הטובים שבחייהם, אולם כאמור הטיפול הטוב ביותר לתופעה הוא מודעות אליה ולעובדה שאינה מסוכנת כלל, כלים אלה יאפשרו לשלוט בפחדים, להירגע כך שהגוף יחזור אט למצבו הרגיל.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן