תולעים הם הסוג הנפוץ ביותר של זיהומי מעיים הנגרמים כתוצאה מנוכחות תולעים טפיליות קטנות. הם משפיעים על מיליוני אנשים מדי שנה, ובעיקר על תינוקות ופעוטות. תולעים הם חיידקים דקים, זעירים ולבנים המזהמים את הקרביים. הם גורמים לזיהום נרחב וחודרים במהירות לקרביים של התינוקות באמצעות מגע בינאישי או חפצים המכילים תולעים או ביצי תולעים. הן שוכנות במעי הגס או בפי הטבעת, ומפזרות ביצים סביב פי הטבעת.
כהורים, מצב זה עשוי להוות סיבה לדאגה, אך אין צורך לדאוג יתר על המידה, שכן לא לוקח זמן רב להיפטר מהזיהום. מדריך זה מסביר בפירוט את הגורמים לתולעים בתינוקות, ושיטות ההתמודדות.
תולעים בתינוקות: תופעה מוכרת
תינוקות שאינם זוחלים, אוכלים מזון מוצק ושותים מים, נמצאים בסיכון מופחת לבליעת תולעים וביצים. לכן לא קיים סיכון שידבקו במחלה. במקרים נדירים בלבד, ביצי תולעים עשויים לחדור לגוף בשאיפה.
לתינוקות יש אזור אנאלי נקי בדרך כלל, היות והורים מנגבים בקביעות את פי הטבעת שלהם באמצעות מגבונים עם כל החלפת חיתול, ולכן לא צפוי שהזיהום יתרחש. התינוק שלכם יהיה בסיכון גבוה יותר לתולעים, ברגע שהוא מתחיל לזחול, לאכול או לשתות.
איך תינוקות נדבקים בתולעים?
הביצים יכולות לחיות עד שבועיים על מספר חפצים. לכן, תינוק יכול בקלות להידבק בתולעים באמצעות החזקת כל חפץ כמו מגבת או צעצוע, ולהניח את אצבעותיו בפיו. הוא יכול אף להידבק בתולעים באמצעות אכילת מזון מזוהם. הביצים עוברות במעי הגס ובוקעות בו, ותולעת נקבה עוברת מהמעי לאזור האנאלי להנחת ביצים. ככל שהתולעים עוברות במעיים, הן עשויות לגרום לגירוד חמור אשר עשוי להפריע לשנת התינוק.
במצב של סקביאס, גירוד חמור, התינוק עלול לגרד את האזור האנאלי, והביצים עלולות לחדור לציפורניו. כאן מתחיל מחזור נוסף כשהוא מניח את אצבעותיו בפיו.
זיהוי תולעים בתינוקות
אם התינוק נגוע בתולעים, הוא עלול לחוות בעיות שינה והתפרצות פריחה הנגרמת כתוצאה מגירוד באזור האנאלי. גירוי סביב פי הטבעת, ואצל תינוקות בנות, גירוד בנרתיק, מרמזים אף הם על נוכחות התולעים.
הגירוד מחמיר בלילה, היות והתולעים עוברות לאזורים רקטאליים להטלת ביצים. אצל בנות, הזיהום עשוי להתפשט לנרתיק וגורם להפרשות. גירוד עלול גם להוביל לעור סדוק, אשר עלול לגרום לזיהום חיידקי.
תסמיני תולעים בתינוקות
תולעים עלולות לגרום לבחילות והקאות במקרים נדירים, אך תסמינים אלו מתרחשים רק אם קיימת נוכחות מוגברת של תולעים במעיים. במקרים נדירים יותר, קיים סיכון לדלקת התוספתן, אשר מתרחש כשהתולעים חוסמות את המעיים.
תולעים גורמות גם לתסמינים חמורים כגון תנועות מעיים מדממות, כאבי בטן, תיאבון לקוי או חום. אם לתינוק שלכם יש את כל הסימנים והתסמינים האלו, קיים סיכוי למצב חמור יותר הדורש התייעצות מידית עם הרופא.
כיצד מאבחנים תולעים בתינוקות
ניתן לקבוע את החשדות באמצעות בדיקת התולעים באזור האנאלי באמצעות פנס. היות והתולעים מטילות ביצים בעיקר בלילה, ניתן לבדוק את התינוק בלילה, או מוקדם בבוקר. ניתן אף למצוא תולעים על הצואה או על קצה הנרתיק. ניתן גם לבדוק נוכחות תולעים באמצעות לחיצה עדינה על פי הטבעת עם סרט הדבקה שקוף, באזור בו הביצים שוכנות. את מדגם הבדיקה לוקחים לרופא הילדים, לאבחון נוסף. לא נדרשות בדיקות דם לאבחון זיהומי תולעים.
הערה – אם התינוק סובל מגירודים בלבד ללא רמזים לביצים, זה יכול להיות סימן לבעיה אחרת כגון יובש אנאלי, פריחת חיתולים, זיהום חיידקי או שלשולים. רופא הילדים קובע את האבחנה הנכונה.
מהם הטיפולים לתולעים בתינוקות
מקרים קלים של תולעים נעלמים מעצמם. אך מקרים מתונים גורמים לגירוד ושיבוש השינה. התפשטות חמורה עלולה לגרום לסיבוכים כגון הגברת הזיהום. לכן הצעד החשוב ביותר הוא לא להניח לזיהום להחמיר.
תרופות – רופא הילדים יקבע תרופות קלות להריגת התולעים, ועשוי להציע גם טיפול לכל המשפחה, היות וזיהום תולעים מדבק ומתפשט במהירות.
חזרה על הטיפול – תסמיני זיהום התולעים נעלמים בתוך שבוע מהטיפול. היות והטיפול הורג את התולעים בלבד, הרופא יציע לבצע את אותו טיפול כעבור שבועיים, לשם הריגת התולעים שיתכן שבקעו מהביצים לאחר הטיפול הראשון.
עם סיום שני הטיפולים, ניתן למצוא תולעים רבות על הצואה של התינוק, כשחלקן מתפתלות. אין מה לדאוג, שכן התולעים פשוט עזבו את גוף התינוק.
>