טפילים הם אורגניזמים שתלויים בפונדקאי לצורך קיומם. במעיים של בני האדם קיימים מיליארדי חיידקים טפיליים שחיים בסימביוזה עם האדם אך במאמר זה לא נתייחס לטפילים שנחוצים לקיומנו ומהווים חלק אינטגרלי ממערכת העיכול, אלא לטפילים שגורמים לתחלואה בבני אדם תוך התמקדות בתולעי מעיים.
סך הכול ישנם ארבעה סוגים של תולעי מעיים שגורמים לרוב מקרי ההדבקה בבני אדם: תולעי קרס, תולעי מחט, תולעי סרט ותולעים עגולות. ככל שהתולעים מצליחות לשרוד זמן ארוך יותר במערכת העיכול האנושית וככל שהן מצליחות להתרבות בקצב מהיר יותר, כך הולכים ומחמירים התסמינים מהם סובלים החולים.
מה הם הגורמים לטפילי מעיים?
תולעי הקרס חודרות בשלב הלרווה למערכת העיכול דרך העור כשלרוב ההדבקה מתבצעת דרך כפות הרגליים היחפות.
שלושת הסוגים האחרים חודרים למערכת העיכול דרך הפה כשלרוב מדובר על אכילה של ביצי תולעים שנמצאות במזון מזוהם או בחומרים שונים כמו למשל גיר, חול או עפר ולפיכך ניתן למצוא שכיחות גבוהה יותר של טפילי מעיים בקרב ילדים קטנים.
מה הם התסמינים של טפילי מעיים?
התסמינים של טפילי מעיים כוללים את התסמינים הבאים:
- אובדן של התיאבון.
- חום גבוה.
- שיעול טורדני.
- כאבי בטן בדרגות חומרה שונות.
- שלשולים.
- הקאות.
- הרגשה כללית לא טובה שמלווה בחוסר מרץ ניכר.
- בעיות ספיגה של נוטריינטים שונים שמשתנות בהתאם לסוג התולעים ולמיקום שלהן במערכת העיכול.
- דימומים במערכת העיכול שיכולים לגרום לאנמיה הם תסמינים שלרוב אופייניים להדבקה בתולעי מעיים מסוג תולעי קרס.
- תולעים שהתרבו באופן חריג עלולות להוביל למצב של חסימת מעיים.
- זיהום חמור עלול להוביל לאובדן חמור של משקל ולתת תזונה.
- תחושה של גרד או דגדוג בפי הטבעת או בפות.
כיצד מאבחנים טפילי מעיים?
את הטפילים ניתן לאבחן על ידי הסתכלות ישירה בפי הטבעת בתנאי תאורה מתאימים, במקרים מסוימים ניתן יהיה להבחין בהן בצואה של החולים וכן ניתן לבצע בדיקת צואה שבה ברוב המקרים ניתן יהיה לאתר נוכחות של ביצי תולעים. בנוסף לכך, לרוב התסמינים האופייניים בצירוף מידע אודות בן משפחה או חבר חולה ישלימו את התמונה הדיאגנוסטית.
כיצד מטפלים בטפילי מעיים?
התרופה השכיחה ביותר לטיפול בתולעי מעיים היא וורמוקס שניתנת בכדורים או בסירופ. כמו כן, מאחר והתולעים יכולות להמשיך ולהתקיים גם מחוץ לגוף של המארח חשוב לכבס את הבגדים של החולה בטמפרטורה של חמישים מעלות צלזיוס לכל הפחות. במקרים מסוימים ימליץ הרופא על נטילה של כדורים שנקראים Albendazole.
טפילים נוספים
בנוסף לתולעים קיימים גם טפילים נוספים שעלולים להתקיים במעיים של בני אדם להלן:
- אמבה – אורגניזם חד תאי שעלול לגרום לזיהומים בבני אדם. קיימים יותר משבעת אלפים זנים שונים של אמבות אך רק חלק קטן מהזנים גורמים למחלות מעיים. הפגיעה מתרחשת בעיקר בנשים בזמן ההיריון.
- טוקסופלזמה גונדי – טפיל חד תאי שמועבר לאדם באמצעות צואת חתולים, בשר נע שנגוע בטפיל או באמצעות אכילה של אדמה או עפר שבאו במגע עם צואת חתולים מזוהמת. רק חמישה עשר אחוז מהנשאים יפתחו מחלה שנקראת טוקסופלזמה או טוקסופלזמוזיס.
- ג'יארדיה למבליה – טפיל שגורם לזיהום בחלקו העליון של המעי הדק. הטפיל מסוגל ליצור ציסטות מדבקות ביותר והתסמין המרכזי של הידבקות בטפיל זה הוא בעיות ספיגה בדגש על ספיגת שומנים. כמו כן, לרוב סובלים ממנו ילדים קטנים ובעקבות ההדבקה בקרב כל החולים מתפתחת רגישות לחלב.
- בלסטוציסטיס הומיניס – טפיל חד תאי שבמקרים מסוימים לא יגרום לתסמינים קליניים אך בקרב חולים מסוימים יגרום לשלשולים חריפים במיוחד.
אולי יעניין אותך גם:
בילהרציה – כל מה שאתם חייבים לדעת על שיסטוזומיאזיס במקום אחד>