אם יכולת להציל חיים בהליך קצר, סטרילי וכמעט לא כואב- לא היית עושה זאת? תרומת דם היא הליך של לקיחת דם והעברתו לאדם אחר, הנזקק לדם זה לצורך עירויים בעקבות פציעה, בשעת ניתוח ועוד.
תרומת הדם נעשית במצב שכיבה ואורכת כ- 12 דקות בממוצע. מכל תורם נלקחת שקית דם של 450 מ"ל ובנוסף 3 מבחנות לצורך בדיקת מחלות (איידס, עגבת וצהבת) ובדיקת סוג הדם. בסך הכל נאספות בארץ קרוב ל- 300 אלף מנות דם מדי שנה.
שרותי הדם של מגן דוד אדום הם שאחראים ללקיחת מנות דם, עיבוד ובדיקת המנות וחלוקתן לבתי החולים השונים הזקוקים לתרומות הדם.
מרבית התרומות (כ-90% מהן) נאספות בניידות דם העוברות במרכזי קניות ובילוי, בתי ספר ואוניברסיטאות, ושאר התרומות נאספות במרכזים קבועים של מד"א.
שירותי הדם מפעילים את בנק הדם בבית חולים תל השומר, שבו נשמרות מנות הדם, וכן את המכון לעיבוד פלסמה ומעבדות נוספות.
מי יכול לתרום דם?
כל אדם בריא מעל גיל 18 ומתחת לגיל 65 יכול לתרום דם. התנאים לתרומה הוא שהתורם מרגיש טוב, ושרמת ההמוגלובין שלו תקינה- דבר שנבדק באמצעות דקירה כמעט לא מורגשת באצבע.
תרומת דם אינה פוגעת בבריאות, אך התורם נדרש לשתות הרבה מים ושתיה מתוקה כדי לשמור על רמת הסוכר בדם, על נפח הדם ועל לחץ דם תקין. מסיבות דומות ניתן לתרום דם רק אחת לשלושה חודשים.
ישנן קבוצות שונות שאינן מורשות לתרום דם, בין היתר חולי המופיליה, נוטלי תרופות וסמים בהזרקה או בהסנפה, מי ששהה במדינות מסוימות שבהן שיעור האיידס ומחלת "הפרה המשוגעת" גבוה, מי שעשה קעקועים או פירסינג בחצי השנה שקדמה לתרומת הדם, עובדי זנות וגברים המקיימים יחסי מין לא מוגנים עם גברים אחרים.
השימוש בתרומת הדם
תרומות הדם נבדקות כולן לזיהוי סוג הדם ולזיהוי מחלות שעלולות לעבור בעירוי דם, ביניהן הפטיטיס מסוג A ו-B, עגבת, איידס ועוד. בשלוש השנים האחרונות התרומות נבדקות בשיטת NAT- שיטה מולקולארית חדשנית ומדוייקת בהרבה מהבדיקה שהיתה נהוגה בעבר.
אם מתגלה מחלה, התורם מיודע מיידית ותרומת הדם מושמדת. אם לא, התרומה צריכה לשמש תוך 35 יום, כיוון שלאחר מכן היא אינה יעילה. לפיכך נערכות התרמות דם לאורך כל השנה.
תרומות הדם עוברות כאמור לבתי החולים השונים לצורך עירויים, אך תרומות הדם משמשות לצרכים נוספים, ביניהם:
- עודפי פלסמה מועברים למכוני הפלסמה לצורך הכנת תרופות, למשל תרופות לטיפול בהמופיליה.
- המעבדה המרכזית לאפיון נוגדנים וזיהוי קבוצות דם נדירות מאבחנת ופותרת מקרים של חולים עם סוגי דם נדירים ומספקת להם מנות דם מתאימות מהמלאי.
היתרונות בתרומת דם
מעבר לכך שתרומת דם מצילה חיים של פצועי תאונות, חולי לוקמיה, חולי המופיליה, יולדות ועוד, תרומת דם מקנה לתורם ולבני משפחתו ממדרגה ראשונה ביטוח דם למשך שנה.
משמעות הדבר היא ששרותי הדם ידאגו לתורם ולבני משפחתו באם יזדקקו לכמות גדולה של מנות דם לקראת אשפוז או ניתוח. כיוון שניתן להפיק מכל תרומת דם גם מרכיבים משניים כגון טסיות או פלסמה, כל תרומת דם יכולה לסייע ליותר מאדם אחד ולעתים אפילו לשלושה ארבעה אנשים שונים.
חשוב לשמר את תרומת הדם כתרומה שנעשית ללא תרומה, כיוון שהדבר שומר על טוהר במילוי השאלונים הרפואיים ובהקפדה על מרווח של שלושה חודשים בין תרומה לתרומה. יחד עם זאת, חשוב שכל אדם בריא שיכול לתרום דם יעשה זאת כדי לשמור על מאגר הדם, גם למען הקשישים והילדים שאינם יכולים לתרום בעצמם.
>