תרופות ללא מרשם יכולות להיות לעיתים בגדר נס, הילד חולה, אצל הרופא יש תור עד שבוע הבא, המחלה של הילד הינה מהווה מקרה חירום, כך שאין צורך לרוץ לחדר מיון והבית מרקחת הקרוב לביתך פתוח 24 שעות, מה תעשיה?
נכון שאסור לקחת שום תרופה ללא מרשם או המלצה רפואית, אך קיימים מקרים רבים, אשר ניתן לרכוש ללא מרשם רפואי תרופות בבית המרקחת, כגון: תרופות למניעת הקלה בכאבי גב, תרופות להקלה בכאבי ראש (כגון אספירין), כאבי בטן, טיפות אף, טיפות עיניים, משחות לטחורים, משחות לשריטות, כוויות קלות וכדומה.
תרופות ללא מרשם – הסיכונים
אך לפני כל רכישה של תרופה ללא מרשם, צריך האדם לדעת, כי למרות שתרופות אלו נמכרות לכל אדם ללא צורך במרשם רפואי מרופא, חלקן עלולות להיות מסוכנות, בשל תופעות לוואי, שימוש יתר ואינטראקציה עם תרופות אחרות, שאולי לוקח האדם בו במקביל.
התורים הארוכים אצל הרופאים והעומס בחדרי מיון בבית חולים, גורמים לאנשים רבים לאבד את הסבלנות ולהחליט ל"אבחן" את מצבם הבריאותי לב ולשחק ברופא על ידי רכישת תרופות ללא מרשם לעצמם ולבני משפחתם.
הסיפור המצער של הצעירה אשר בריאותה נפגעה קשות, עקב שימוש אינטנסיבי בתרופות ללא מרשם (משככי כאבים), היה צריך להוות תמרור אדום לכל אותם אנשים הצורכים כדורים ללא מרשם באופן כרוני.
למניעת סכנות – קריאת העלון המצורף
על כל הכדורים, משחות, אבקות, טיפות וכדומה, הנמכרות ללא מרשם רפואי בבתי המרקחת, מצורף עלון רפואי המתאר באופן מדויק את המכניזם של התרופה, מה היא מכילה, למי היא מומלצת, מתי אסור לקחת אותה, מהו המינון המומלץ לפי גילאים ומהם תופעות הלוואי והסכנות הבריאותיות העלולות להתרחש עקב שימוש בתרופה זו.
למרות שתרופות ללא מרשם הנמכרות בבית מרקחת נחשבות לפחות מסוכנות מהתרופות להן צריך מרשם, אך עדיין שימוש מוגזם, כרוני ובלתי זהיר של התרופות עלול להוביל לתופעות לוואי קשות ואף למצבים בריאותיים מסכני חיים, כגון: תרדמת ואף מוות. בנוסף, נטילה מוגזמת של כדורים עלולה לגרום להרעלת תרופות.
בבתי המרקחת נמכרות עשרות תרופות ללא מרשם רפואי לטיפול בבעיות ובהפרעות בריאותיות שונות, כגון: תרופות לצינון, צרבת, משככי כאבים, טיפות עיניים, טיפות אף, משחות לטחורים, כדורים לטיפול באלרגיות, להפסקת עישון, כאבי גרון, כאבי ווסת, תרופות להקלה במקרי עצירות, שלשולים, כדורי הרזייה וכדומה.
חלק מתרופות אלו עלולות לגרום למחלות ולבעיות בריאותיות הרות גורל, לדוגמא: שימוש ממושך וכרוני בתרופות המכילות חומרים משלשלים, עלולות לגרום למצבי שלשול כרוני, אשר מובילות בסופו של דבר להפרעות בתפקוד המעיים ולהתייבשות קשה.
דוגמא נוספת כוללת, שימוש ממושך וכרוני בכדורים משככי כאבים או בסמים כגון קריסטל מת', עלול לגרום למצבי תלות ובסופו של דבר לפגיעה בתפקודי כבד וכליות, שכן מרבית התרופות הנלקחות דרך הפה, עוברות מטבוליזם בכבד ומתפנות מהכליות.
בשימוש ממושך וכרוני הכוונה לשימוש יומיומי ושימוש ביותר מכדור אחד ביום, שלא בהמלצת הרופא. בנוסף, חשוב לדעת, כי למרות שתרופות רבות נמכרות ללא מרשם רופא, רבות מהן אינן מתאימות לכל אדם, בשל אלרגיות למרכיבים פעילים, אינטראקציות עם תרופות אחרות אותן נוטל האדם או פשוט אבחנה מוטעת של האדם למצבו הבריאותי ונטילה ללא צורך של תרופות, שהוא חושב שעוזרות לו אך בעצם רק גורמות ליותר בעיות.
כמו כן, חשוב לקרוא טוב ולהתנהג בהתאם להוראות שעל גבי עלון התרופה, לדוגמא: אסור לשתות אלכוהול בזמן נטילת התרופות, שכן גם אלכוהול וגם התרופות מתפרקות בכבד, האלכוהול יכול לגרום לשיבוש פעילות התרופה, לתופעות לוואי ולפגיעה בתפקודי כבד.
בכל מקרה, בו מופיעה תופעת לוואי עקב שימוש מתרופה מסויימת, חובה על האדם ליידע את הרופא המטפל לשם קבלת הנחיות וטיפול הולם.>