Site icon שירותי בריאות בישראל

בקע מפשעתי

בקע הוא מצב בו המעיים יוצאים דרך שכבות קיר הבטן. קיימים סוגים רבים ומקומות רבים בהם בקעים נוצרים. בקע מפשעתי הוא מצב שכיח בקרב תינוקות וילדים ונמצא בקרב 1-3% מכלל הילדים.

התפתחות

בשונה מבקעים אצל חולים מבוגרים הנוצרים עקב חולשה בקיר הבטן, בקע מפשעתי בילדים נובע מתעלה פתוחה בשם PROCESSUS VAGINALIS אשר אמורה להסגר במהלך ההתפתחות העוברית ונדידת האשכים. תעלה זו נשארת פתוחה בקרב 25% מהמבוגרים ואילו בקיעת תוכן מעי לתוכה מתרחשת כאמור רק ב 1-3%.

רוב הבקעים הם בקעים מפשעתיים. בקע מפשעתי שכיח בזכרים פי 4-6 מאשר בנקבות וברוב המקרים (60%) נמצא במפשעה מצד ימין ואילו ב- 10% נמצא דו צדדית. הופעת בקע במבוגרים ללא עבר של בקע צריכה להחשיד לתהליך המעלה את הלחץ התוך בטני כגון גידולי מעיים, בלוטת פרוסטאטה מוגבלת ועוד.

גורמי סיכון

תסמינים

הבקע מורגש כגוש או בליטה באזור המפשעה, לרוב ללא כאב. בקעים נוטים להופיע ולהעלם ולכן לא תמיד נבחין בבליטה.

אבחנה

האבחנה מתבצעת על סמך מציאת בליטה במפשעה באזור אנטומי הנקרא "הטבעת הפנימית". במידה והגוש נסוג, ניתן לנסות להביא לבליטתו באמצעות העלאת הלחץ התוך בטני (נשיפה כנגד פה סגור או שיעול) כאשר בילדים מקובל להבליט את הבקע כאשר הם בוכים או משתעלים. במבוגרים הבקע בולט יותר בעמידה מאשר בשכיבה.

סיבוכים

סוגי בקעים נוספים

טיפול

בקעים בילדים צריכים לעבור תיקון ניתוחי ואילו בקעים במבוגרים יעברו תיקון במידה והם סימפטומטיים או עברו סיבוך של כליאה או חנק. התיקון הניתוחי הינו פשוט ומתבצע או בגישה פתוחה בחתך מעל המפשעה או באמצעות לפרוסקופ ותיקון מתוך הבטן. שיעור הסיבוכים של הניתוחים (בקע חוזר, זיהום בפצע הניתוח, נזק לעצבים או לכלי האשך) הינו נמוך ועומד על כ- 2% ומטה מהניתוחים.

ראו גם:
דלקת באשכים

>

Exit mobile version