שירותי בריאות בישראל

מיומה – שרירן ברחם

מיומה - שרירן ברחםמיומה (שרירן ברחם) הוא גידול שפיר שאינו סרטני המתפתח בדופן הרחם ומורכב מרקמה סיבית שרירית.

מיומה מתפתח בשכיחות שנעה בין עשרים לחמישים אחוז בקרב נשים פוריות שחצו את גיל שלושים. רוב המיומות מגיעים לקוטר של שלושה ס"מ בממוצע, אך במקרים מסוימים הגידול עלול להיות אף נרחב יותר. כמו כן, במקרים מסוימים עלולים להופיע מספר מיומות באישה אחת.

סך הכול ישנם שלושה סוגים מרכזיים של מיומות: גידול שמתפתח מחוץ לרחם (מיומה תת נסיובית), מיומה שמתפתח על הדופן של הרחם (מיומה תוך דופנית) ומיומה שמתפתח מתחת לרפידה של הרחם העלול להוביל לבעיות חמורות כמו למשל עקרות, הפלות, הפרעות במחזור החודשי ועוד (מיומה תת-רירית).

מה הם הגורמים למיומה?

נכון לכתיבת שורות אלה עדיין לא ברור מה הם הגורמים להתפתחות הגידול ברחם. עם זאת, ישנן מספר תיאוריות שמנסות להסביר את התופעה. כך למשל נראה כי מדובר על בעיה שמתפתחת במשפחות מסוימות במספר בנות משפחה ולפיכך ישנה השערה כי למיומה קיימים מרכיבים גנטיים מסוימים.

בנוסף לכך, נראה כי מיומה מופיע בשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים שעברו פרוצדורות כירורגיות ברחמן כמו למשל ניתוח ברחם או הליך גרידה. כמו כן, נראה כי ההתפתחות של המיומה קשורה באופן מסוים להורמון האסטרוגן המופרש ברמה גבוהה במהלך הפוריות.

מה הם התסמינים של מיומה?

התסמינים של מיומה משתנים בין היתר בהתאם לגודל המיומה ולמיקום של הגידול. בין היתר מדובר על התסמינים האפשריים הבאים:

כיצד מאבחנים מיומה?

האבחון של המיומה מתבצע על ידי רופא נשים בבדיקת אולטרסאונד אבחנתית. עם זאת, במקרים מסוימים ניתן לאבחן את המיומה באמצעות בדיקת MRI. הבדיקות שמיועדות לאבחון של מיומה מבוצעות במצבים בהם המטופלת סובלת מתסמינים מסוימים שיש בהם כדי להעלות את החשד לקיום של מיומה.

בעזרת הבדיקות ניתן לשלול מצבים רפואיים אחרים שהיו יכולים לבוא לידי ביטוי בתמונה הקלינית הרלוונטית וכן באמצעות הבדיקות ניתן לאבחן את המיקום של הגידול ואת גודלו.

כיצד מטפלים במיומה?

כיום ישנו מגוון רחב ביותר של טיפולים למיומה. בין היתר מדובר בטיפולים הבאים:

>

Exit mobile version