שירותי בריאות בישראל

ביטוח בריאות ממלכתי

חוק ביטוח בריאות ממלכתי הינו חוק המבטיח את מתן שירותי הבריאות לכלל תושבי ישראל באמצעות קופות החולים השונות.חוק ביטוח בריאות ממלכתי

חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד 1994 נכנס לתוקפו בחודש ינואר 1995 ומסדיר את פעילותה של מערכת הבריאות הציבורית, המבטיח טיפול בריאות הולם ללא קשר למצבו הכלכלי ולבריאותו. משמעות החוק הינו שכל קופות החולים חייבות לספק לחבריהן סל שירותים אחיד כפי שנקבע בחוק.

בעבר פעילותן של קופות החולים מומנה על ידי חבריה באמצעות תשלום דמי חבר שהבטיחו את קבלת השירות. לרוב דמי החבר היו נגבים על ידי ארגון העובדים, שקופת החולים היתה שייכת לאותו ארגון העובדים. חלק מהכספים היו מועברים למטרות אחרות בארגון.

המשמעות היתה שרבים שלא שילמו דמי חבר לא זכו לביטוח בריאות ולא יכלו לקבל שירותי הקופות. קופות החולים נתנו שירותים לחבריה בהתאם ליכולת הקופה, נוצר מצב שקופות חולים עמידות נתנו סל שירותים רחב, לעומת קופות חולים חלשות שנתנו סל שירותים דל ומצומם לחבריה.

חוק בריאות ממלכתי

חוק הבריאות הממלכתי הבטיח כי דמי הביטוח בריאות יגבו מתושבי המדינה בכללם ישירות על ידי המוסד לביטוח לאומי, בהתאם להכנסותיהם ויעברו ישירות לקופות החולים. עם כניסת החוק נוספו עוד כמיליון תושבים חדשים שלפני כן לא קיבלו שירות רפואי מקופות החולים.

רוב האוכלוסייה נמנתה עם השכבות החלשות שלא יכלו לשלם וחלק קטן של השכבות המבוססות שלא נזקקו לקופות החולים. התוצאה היתה שרבים מהחברים החדשים שנוספו לקופות שילמו מס בריאות שהיו נמוך בהרבה מעלות השירותים שסיפקה להם קופת החולים. כתוצאה מכך הועלתה תקרת מס ההכנסה החייבת במס.

חוק ביטוח בריאות ממלכתי מגדיר את זכויות המבוטחים בביטוח בריאות ממלכתי, מבטיח לכל תושב לקבל שירותי בריאות באמצעות אחת מקופות החולים:

חוק ביטוח בריאות חל על כל תושבי ישראל:

חוק ביטוח בריאות ממלכתי מבטיח לכל אזרח טיפול בתחומים הבאים:

סל שירותי בריאות

חוק ביטוח בריאות ממלכתי למעשה קבע סל שירותי בריאות אחיד המעניק טיפול הולם לכל תושבי המדינה, סל זה משותף לכל קופות החולים. עם החלת החוק חלו שינויים ותיקונים בחוק, בהתאם לצורכי הבריאות המשתנים של תושבי המדינה.

מדי שנה מתאספת ועדת סל ציבורית המורכבת מרופאים, אנשי אקדמיה, מדעים ואנשי ציבור לבחון בקשות להכנסת תרופות חדשות ותרופות שאינן בסל הבריאות. הוועדה מעבירה את המלצותיה לגבי התרופות שיש להוסיף לסל.

לעיתים קרובות ניתן לשמוע על ביקורות על חוק זה. גם כשעיקרון השוויון של החוק חל על כולם רבים לעיתים צריכים לשלם מכיסם על תרופות מצילות חיים שאינם נמצאים בסל או אי אפשרות לקבל תרופות המוגדרות בסל בשל אי עמידה בתנאים החלים על קבלת התרופה.

>

Exit mobile version