שירותי בריאות בישראל

בדיקת מיפוי עצמות

בדיקת מיפוי עצמותבדיקת מיפוי עצמות היא בדיקה חשובה אשר משמשת לזיהוי נגעים ופתולוגיות בשלד.

בדיקה זו מסייעת בעיקר בזיהוי מחלות אשר קשה לאבחן בצילום רנטגן רגיל, ונחשבת לבדיקה שגרתית בבירור מחלות רבות.

מתי מבצעים בדיקת מיפוי עצמות?

בדיקת מיפוי עצמות מתבצעת כאשר רוצים לאבחן פתולוגיות שונות הקשורות לעצם. לעומת בדיקות אחרות, בדיקת מיפוי עצמות רגישה יותר לשינויים בעצמות ומספקת הדמיה של כל עצמות הגוף, ועל כן חיונית במקרים רבים של חשד להפרעות בעצם. המקרים הבולטים בהם מבצעים את בדיקת מיפוי העצמות הם:

חשיבות וייחודיות הבדיקה

בדיקת מיפוי העצמות חשובה מכיוון שהיא מאפשרת להתקדם באבחנה של מחלות עצם במצבים בהם צילום הרנטגן לא מספיק. הבדיקה מספקת מידע לגבי שברים, תהליכים דלקתיים ושינויים אחרים ועל כן חיונית לשם התקדמות באבחנה במחלות עצם רבות.

מהלך בדיקת מיפוי העצמות

בדיקת מיפוי העצמות מתבצעת על ידי הזרקת חומר רדיואקטיבי לווריד וצילום הגוף לאחר מכן. החומר הרדיואקטיבי מתפזר בזרם הדם ומגיע אל העצם, ובמידה ומופיעה פתולוגיה בעצם הוא מצטבר באזור הפגוע ונראה בצילום. בחלק מהמקרים מבצעים סדרה של שלושה צילומים, בעיקר במטרה לאבחן אוסטאומייליטיס.

הבדיקה לא דורשת הכנה מוקדמת או שינויים מיוחדים, אך יש ליידע את הרופא לגבי שימוש בתרופות ומחלות רקע אחרות. בדרך כלל, הרופאים יבקשו להפסיק נטילת תרופות מסוימות מספר ימים לפני הבדיקה על מנת לאפשר את ביצוע הבדיקה באופן מיטבי. לנשים מיניקות אסור להניק ביומיים שלאחר הבדיקה, ועליהן לשאוב את החלב ולזרוק אותו.

תופעות לוואי וסיבוכים

בדיקת מיפוי עצמות היא בדיקה בטוחה יחסית, אך חשוב להכיר את תופעות הלוואי והסיבוכים האפשריים הקשורים אליה:

תוצאות בדיקה אפשריות

תוצאות הבדיקה תלויות בקליטת החומר בעצמות הגוף. במצב תקין, אין קליטה מוגברת של חומר באף אזור בשלד, ומבנה העצמות תקין. לעומת זאת, במצבים בהם קיימת פתולוגיה שלדית (כמו שבר, דלקת או זיהום) תופיע קליטה מוגברת באזור הפגוע, וניתן יהיה להמשיך את הבירור הרפואי בהתאם לממצאים.

>

Exit mobile version