שירותי בריאות בישראל

סבוני קצף לידיים אינם מחטאים

סבוני קצף לידיים אינם מחטאיםעל פי מחקרים שנערכו בתחום נמצא כי סבוני הקצף אשר נפוצים בשימוש במקומות ציבוריים דוגמת בתי חולים אינם מחטאים. השימוש כיום בסבוני הקצף כתחליף לסבונים הנוזליים הישנים הפך לנפוץ אולם מסתבר שאינו יעיל.

מחקר שפורסם בכתב עת אמריקאי, העוסק במניעת זיהומים, בחן והשווה בין שני סוגי סבון: נוזלי וקצף, שתי קבוצות מתנדבים נבדקו, כשמחציתם השתמשו בסבון נוזלי ומחציתם בסבון קצף.

שתי הקבוצות שטפו את הידיים במשך שש שניות, ולאחר השטיפה נבדקה כמות החיידקים בדרגות של 4-1. התוצאות הראו שבקרב הקבוצה שהשתמשה בסבון קצף, ירדה כמות החיידקים מ-3.6 ל-2.6. שינוי זה אינו נחשב למשמעותי, בעוד שבקבוצה שהשתמשה בסבון נוזלי ירדה כמות החיידקים מ-3.8 ל-1.2.

בדיקת התוצאות

בהמשך בוצעו שתי חזרות על הניסוי, שהניבו אותן תוצאות. על סמך הניסוי ותוצאותיו, מסתבר שהמחשבה ששימוש בסבון קצף מחטאת את הידיים, אינה נכונה והדבר עשוי להוביל להתפשטות של חיידקים.

מסקנות הרופאים אודות חוסר האפקטיביות של סבון הקצף לחיטוי טמונה בעובדה כי הוא מכיל בועות רבות ומעט חומר מחטא.

מסקנות

מומחים בתחום היגיינת הידיים טוענים כי השימוש הביתי בסוג סבון כזה או אחר אינו חיוני,  שהרי המטרה העיקרית בשטיפת הידיים היא ניקוי ולא חיטוי, אך במקומות ציבוריים, ובמיוחד בבתי חולים, שם הצורך בחיטוי הכרחי למניעת התפשטות זיהומים, חשוב יותר לחטא את הידיים.

בנוסף, המלצות החיטוי כוללות שימוש באלכוג'ל, או לחילופין בסבון אנטי בקטריאלי וסבון רגיל. המחקר אמנם הצביע על תוצאות חד משמעיות, אך הוא נערך בקבוצה שאינה גדולה ונדרשים מחקרים נרחבים יותר על מנת להגיע למסקנה חד משמעית.

חיטוי ומניעה

בחיטוי הידיים קיימת חשיבות ליצירת שכבה אנטי בקטריאלית פעילה, המונעת הצטברות חיידקים וחשיפה לזיהומים גם לאחר השטיפה. שימוש בג'לים מייצר שכבה המגנה מפני זיהומים לאורך זמן, בנוסף להשמדת החיידקים בעת השימוש.

שכבה זו מונעת חדירת חיידקים לגוף, ויעילה במניעת התפשטות מחלות מדבקות ומגיפות דוגמת שפעת החזירים. לאור המודעות לנושא החיטוי, קיימים סבוני קצף המכילים חומרים אנטי בקטריאליים פעילים דוגמת טריקלוזן, האמורים להעניק אפקט מגן בפני חיידקים, אך  יש לבדוק את יעילותם ואת ריכוז החומר המחטא בהם.

לא יותר ממסיבת בועות נחמדה לידיים

יעילות פעולת החיטוי של סבוני קצף מוטלת בספק, שימוש בהם באופן פרטני ובמקומות פרטיים יכולה לענות על המטרה של שטיפת ידיים לצורך ניקוי, אך הסכנה טמונה בהתרחבות השימוש בהם במקומות ציבוריים העלולים לחשוף לחיידקים ומזהמים רבים.

במוסדות כגון בתי חולים ומרכזי קניות, הסיכוי להיחשף למזהמים גבוה בשל תנועה מרובה של אנשים, שלעיתים באים במגע עם גורמים ויראליים ומזהמים, כך שסכנת העברת החיידקים מאדם לאדם עולה ועלולה להתפשט במהירות.

נקיטה באמצעי זהירות – אם אתם נמצאים במקום בו החשיפה והסיכון למגע עם מזהמים מדבקים גבוהה, הקפידו על שימוש בסבון נוזלי או רגיל, ואף מומלץ לשאת עמכם למקומות ציבוריים ג'ל אנטי בקטריאלי המכיל אלכוהול אשר יחטא וישמור אתכם מוגנים.>

Exit mobile version