שירותי בריאות בישראל

עמילואידוזיס

עמילואידוזיסעמילואידוזיס היא קבוצה של מחלות מערכתיות הבאות לידי ביטוי בשקיעה של חומר דמוי חלבון באופן חוץ תאי במספר איברים בגוף, המובילה במהלך הזמן לפגיעה בתפקוד התקין שלהם. נהוג לסווג את הסוגים השונים של המחלות בקבוצה זו בהתאם לסוג החלבון שממנו מורכבים סיבי העמילואיד.

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של עמילואידוזיס: עמילואידוזיס משנית, עמילואידוזיס של הזקנה, עמילואידוזיס נוירופתית משפחתית ועמילואידוזיס ראשונית. הסוגים השונים נבדלים זה מזה הן בחומר המוצא של העמילואיד, הן באיברים העיקריים המעורבים במחלה והן בטיפול.

מה הם הגורמים לעמילואידוזיס?

באופן כללי, עמילואידוזיס מתהווה כאשר נוצר שילוב בין מספר גורמים. בין היתר מדובר על ייצור יתר של חומר המוצא (הפרקורסור שממנו נוצר בסופו של דבר העמילואיד), הפרעה בפינוי חומר המוצא, הפרעה בפירוק החומר ועוד.

בנוסף לכך, ישנם גורמים רקמתיים מסוימים המעודדים את השקיעה של עמילואידים ספציפיים באיברים מסוימים. קצרה היריעה מלהכיל את כל האטיולוגיות של כל סוגי העמילואידוזיס הקיימים ולכן נזכיר רק את האטיולוגיות של הסוגים המרכזיים על קצה המזלג להלן:

מה הם התסמינים של עמילואידוזיס?

כפי שציינו בתחילת מאמר זה, התסמינים הקליניים מהם סובלים החולים משתנים בהתאם לסוג המחלה. בין היתר תיתכן פגיעה באיברים הבאים:

כיצד מאבחנים עמילואידוזיס?

אחד המרכיבים החשובים ביותר בתהליך האבחון הוא בדיקת ביופסיה, שאחריה צובעים את הרקמה בצביעה מיוחדת הנקראת אדום קונגו (צביעה זו מאפשרת להדגים את עצם קיום העמילואיד ברקמה). את החלבון הפגום הפוגע בסובלים מעמילואידוזיס משפחתית ניתן לזהות גם על ידי מיצוי שלו מדוגמית הרקמה שנלקחה בביופסיה באמצעות ספקטרומטר מסה.

כמו כן, קרוב למאה אחוז מהחולים בעמילואידוזיס משפחתית ניתן לאבחן באופן ודאי באמצעות ריצוף הגן המקודד ליצירת טרנסתירטין מתאי הדם ההיקפיים. בנוסף לכך, כאשר ישנו חשד לכך שהנבדק סובל מעמילואידוזיס משפחתית, הרי שחשוב מאוד לבצע הערכה נוירולוגית יסודית ומקיפה והערכה לבבית מקיפה לרבות בדיקת אקו לב, ECG, EMG, הולטר ועוד.

מאחר ועמילואידוזיס היא מחלה נדירה מאוד, הרי שברוב המקרים האבחנה מתקבלת בשלב מאוחר יחסית, כאשר המחלה כבר מתקדמת והנזקים כבר בלתי הפיכים.

כיצד מטפלים בעמילואידוזיס?

באופן כללי, ניתן לחלק את הטיפול בסובלים מעמילואידוזיס לשני רבדים מרכזיים: הטיפול המותאם באופן ספציפי לסוג העמילואיד השוקע באיברי החולים ולחלבון שממנו נוצר והטיפול התומך המכוון לאיברים שניזוקו כבר בעקבות השקיעה של העמילואיד. אי לכך, הטיפול בעמילואידוזיס משתנה בהתאם לאטיולוגיה של סוג המחלה ולתסמינים מהם סובל המטופל.

כך לדוגמה במידה ומדובר בעמילואידוזיס שניונית, הרי שהטיפול יתמקד במחלה הדלקתית הראשונית, הסובלים מעמילואידוזיס משפחתית נאלצים לעבור השתלת כבד כיוון שהחלבון הלא תקין ממנו נוצר העמילואיד מיוצר בכבד והטיפול בעמילואידוזיס ראשונית הוא כימותרפיה שמטרתה לפגוע בתאי הפלזמה המפרישים את החלבון החיסוני הרלוונטי כשלאחר מכן מבוצעת השתלת מח עצם.

הטיפול התומך יכול לכלול למשל השתלת כליה או טיפולי דיאליזה, המבוצעים בדרך כלל בסובלים מעמילואידוזיס שניונית שלא אובחנו ולא טופלו בזמן, מתן תרופות והפחתת צריכת נתרן בקרב הסובלים מאי ספיקת לב, השתלת קוצב לב לטיפול בבעיות הולכה לבביות ועוד.

>

Exit mobile version