שירותי בריאות בישראל

דלקת הלחמית

דלקת הלחמיתלחמית העין היא קרום בעל מרקם רירי, העוטף את לובן העין ומרפד את החלק הפנימי של העפעף. תפקידה של הלחמית לסייע בלחלוח של העין. הלחמית מייצרת דמעות וריר, אם כי מדובר בכמות קטנה מאוד ביחס לבלוטת הדמעות. בנוסף לכך, הלחמית מהווה חלק מהמערכת החיסונית ומגנה על החלקים הרגישים של העין מפני פתוגנים.

את הלחמית נהוג לחלק לשלושה חלקים: החלק הנע יחד עם גלגל העין, הצמוד אליו למעשה, החלק הצמוד לעפעפיים והחלק הממוקם בין שני החלקים ומחבר ביניהם. החלק המרכזי רפוי יותר על מנת לאפשר את התנועה החופשית של גלגל העין. הלחמית רגישה מאוד לגירויים חיצוניים ולפיכך דלקת הלחמית היא מחלה נפוצה מאוד, כשלמעשה מדובר באחת ממחלות העיניים הנפוצות ביותר.

מה הם הגורמים לדלקת הלחמית?

את הסוגים השונים של דלקת הלחמית נהוג לסווג בהתאם לגורם שהוביל להתפרצות המחלה להלן:

מה הם התסמינים של דלקת הלחמית?

התסמינים השכיחים ביותר של דלקת הלחמית הם אדמומיות בלחמית, נפיחות ודמעת יתר. בנוסף לכך, ישנם תסמינים המשתנים בהתאם לגורם הספציפי שהוביל להתפתחות הדלקת. כך לדוגמה לרוב דלקת לחמית נגיפית תופיע על רקע זיהום בדרכי הנשימה העליונות ולכן בנוסף לאדמומיות, לדמעת ולנפיחות יופיעו תסמינים אחרים כמו למשל שיעול, קשיי נשימה וכאבי גרון.

לעומת זאת, דלקת הלחמית ממקור חיידקי לרוב תבוא לידי ביטוי בהפרשה צמיגה בגוון צהבהב מהעין שעלולה לגרום לתחושת דביקות, נפיחות של העפעפיים ועוד. לרוב, דלקת זו מתפתחת בעין אחת, אך תוך יומיים עד חמישה ימים עשויה להתפשט לעין השנייה. במקרה של דלקת אלרגית, ייתכן כי התסמינים יופיעו באופן עונתי, כשבעיקר מדובר על האביב או באופן קבוע, כשמדובר באלרגנים שאינם תלויים בעונות השנה כמו אבק למשל, כשלרוב דלקת אלרגית תגרום לגרד עז בעיניים.

במקרים מסוימים הדלקת תערב לא רק את הלחמית אלא גם את הקרנית, כמו למשל במקרים בהם מדובר בדלקת אטופית של הקרנית והלחמית או בדלקת אביבית של הקרנית והלחמית. במקרים האלו ייתכנו תסמינים נוספים כמו לדוגמה רגישות לאור, תחושה של גוף זר בעין, תחושה של צריבה בעין ועוד.

כיצד מאבחנים דלקת הלחמית?

בדרך כלל, לא יהיה צורך לקחת דוגמית תרבית לבדיקה וזאת כיוון שרוב המקרים של דלקת הלחמית חולפים מאליהם או מגיבים היטב לטיפול אנטיביוטי, במקרים בהם יש בתסמינים בשביל להעיד על זיהום חיידקי. עם זאת, במקרים בהם לפי התסמינים מדובר בדלקת ממקור חיידקי והזיהום לא הגיב לטיפול אנטיביוטי סטנדרטי, יש מקום לבצע בדיקת תרבית לזיהוי הגורם הספציפי לדלקת.

במקרים בהם ישנו חשד לכך שמקור התסמינים בדלקת לחמית אלרגית, ניתן יהיה לבצע בדיקות לבירור האלרגן אליו החולה רגיש (בדיקת patch) וכמובן שלאורך כל התהליך האבחוני יש לבצע אבחנה מבדלת בין דלקת הלחמית למחלות עיניים אחרות שיכולות לבוא לידי ביטוי בצורה דומה מבחינה קלינית. בכל מקרה תהליך האבחון כולל שני שלבים מרכזיים: אבחון עצם קיום הדלקת בלחמית ואבחון הגורם שהוביל להופעת הדלקת.

כיצד מטפלים בדלקת הלחמית?

הטיפול בדלקת הלחמית משתנה בהתאם למידת החומרה שלה ולגורם שהוביל להתפתחותה. ב- 65 אחוז מהמקרים הדלקת חולפת מאליה ללא כל טיפול תוך יומיים עד חמישה ימים.

>

Exit mobile version