שירותי בריאות בישראל

מחלת גאוט – שיגדון

מחלת גאוט - שיגדוןמחלת גאוט, הידועה גם בשמות שיגדון או פודגרה, הינה מחלה אשר באה לידי ביטוי בדלקת מפרקים כרונית. המקור למחלה הוא הצטברות של חומצת שתן במפרקי הגוף ובכליות.

מחלת גאוט נפוצה יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים ושכיחותה בקרב האוכלוסייה הגברית נעה בין אחוז אחד לשניים וחצי אחוזים.

ההיווצרות של חומצת השתן היא תהליך טבעי המתרחש בגוף האדם באופן תקין. עם זאת, בקרב חולי גאוט ניתן לראות ייצור מוגבר ועודף של חומצת שתן או ירידה ביכולת של המנגנונים המפרקים את החומצה להתמודד עם הרמות התקינות של החומצה בדם.

בין אם מדובר על ייצור עודף של חומצת שתן ובין אם מדובר על יצירה מוגברת ולא פרופורציונאלית של חומצת שתן, התוצאה זהה – עליית רמת החומצה בדם והצטברות של החומצה במפרקים או בכליות.

מה הם הגורמים למחלה?

עד כה הסברנו את המנגנון העומד מאחורי המחלה. כעת נפרט אודות גורמי הסיכון לחלות בה:

מה הם התסמינים של מחלת גאוט?

התסמינים של מחלת גאוט לא מופיעים באופן רציף אלא מופיעים באופן התקפי. הדלקת במפרקים מתפתחת בעיקר בבסיס של הבוהן ברגל, אך במקרים מסוימים היא יכולה להופיע גם במפרקים אחרים, בדגש על המפרקים הממוקמים בגפיים התחתונות כמו למשל מפרק הברך או מפרק הקרסול.

הדלקת באה לידי ביטוי בנפיחות, אדמומיות, כאבים ורגישות למגע. במקרים החמורים הכאבים עד כדי כך קשים שהחולים מתקשים לדרוך על הרגליים. כמו כן, חומצת השתן מגדילה את הסיכוי לסבול מאבנים בכליות.

כיצד מאבחנים את המחלה?

את המחלה מאבחנים על ידי מדידה של רמת חומצת השתן במפרקים הפגועים או בדם. רמה גבוהה של חומצת שתן מוגדרת כערך של מעל שבעה מיליגרם לדציליטר.

כיצד מטפלים במחלת גאוט?

הטיפול נחלק לשלושה רבדים להלן:

>

Exit mobile version