שירותי בריאות בישראל

תסמונת קושינג

תסמונת קושינגתסמונת קושינג היא תסמונת הבאה לידי ביטוי בעלייה בקצב של הפרשת הקורטיזול, המובילה לעלייה בריכוז של הקורטיזול בפלסמה ולהפרשה מוגברת של קורטיזול ושל תוצרי הפירוק שלו בשתן.

באופן טבעי ישנם שלושה גורמים פיזיולוגיים שמווסתים את ההפרשה של הקורטיזול מבלוטת יותרת הכליה להלן:

מה הם הגורמים לתסמונת קושינג?

באופן טבעי הקורטיזול מופרש מבלוטת יותרת הכליה בעקבות הפרשה של הורמון הנקרא ACTH המופרש מבלוטת יותרת המוח. ההורמון ACTH מופרש בעקבות הפרשה של הורמון אחר הנקרא CRF.

לפיכך, ישנם כמה מצבים שונים שיכולים לגרום לתסמונת:

מה הם התסמינים של תסמונת קושינג?

מכיוון שהקורטיזול משפיע על מגוון רחב של מערכות פיזיולוגיות, הרי שהרמות הגבוהות שלו בדם יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון רחב מאוד של תסמינים כשבין היתר מדובר על התסמינים הבאים:

כיצד מאבחנים את תסמונת קושינג?

האבחון של התסמונת כולל בדיקות שמטרתן לאשש את עצם קיום המחלה ובדיקות שמטרתן להתחקות אחרי הגורם למחלה.

הבדיקות שמטרתן לאשש את עצם קיום המחלה הן למשל איסוף שתן שמאפשרת לבדוק את כמות ההורמונים בשתן ובדיקת דם לבירור רמת הקורטיזול ואילו הבדיקות שמטרתן לברר את הגורם לתסמונת הן למשל מבחן ACTH קצר, בדיקה של רמת ה- ACTH בדם, צילום ורידים, צילום עורקים ועוד.

כיצד מטפלים בסובלים מתסמונת קושינג?

הטיפול משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות התסמונת. כך לדוגמה במידה ומתברר שהתסמונת נגרמה כתוצאה מנטילה של תרופות מסוימות יש להפסיק ליטול אותן, במקרים בהם מתברר שהמקור לתסמונת הוא הוא קרצינומה של יותרת הכליה, טיפול הבחירה יהיה כריתה של הבלוטה בניתוח ועוד. במקרים שבהם הוסרו שתי הבלוטות בניתוח, החולים יצטרכו לקבל תחליפי הורמונים מלאכותיים.

>

Exit mobile version