שבץ מוחי הוא אירוע מסכן חיים, שחשוב לזהות ולטפל בהקדם. מה שרבים אינם מודעים לו, עד לרגע בו זה קורה להם או לאחרים, הוא ששבץ מוחי דורש בחלק גדול מהמקרים (כ-40% על פי ההערכות) תהליך שיקום מורכב. בתרחיש המקובל האדם המשתקם מגיע למצב בו בתחילת התהליך הוא אינו מסוגל לבצע פעולות בסיסיות, דוגמת הליכה, אולם עם הזמן משפר את תפקודו עד למצב תקין כמעט לחלוטין.
תוכנית השיקום לאחר שבץ מוחי כוללת בדרך כלל טיפולים מעולמות שונים, ביניהם פיזיותרפיה מקבלת מקום של כבוד. הנה כל מה שחשוב על הצד הפחות מוכר של השיקום לאחר האירוע המוחי ועל הדרך היעילה ביותר למקסם אותו.
מדוע דרושה פיזיותרפיה אחרי שבץ?
בדרך כלל, כשאנשים חושבים על פגיעה כתוצאה משבץ מוחי הם מתייחסים לנזק הנוירולוגי העומד בבסיס הפגיעה. עם זאת עלולות להיות פגיעות נוספות, כולל במישור הגופני. טיפולי פיזיותרפיה משתלבים ברוב המקרים בתוכנית השיקום לאחר פגיעה מוחית, ולו מכיוון שפגיעה זו משפיעה לרעה על התנועתיות והתפקוד הגופני של האדם. לכן נדרש שיקום משמעותי גם במישור הזה.
לפיזיותרפיה כמה תפקידים עיקריים. ניתן באמצעותה לאבחן את הפגיעה התפקודית שנגרמה בעקבות האירוע המוחי, ובכך להתאים לאדם תוכנית טיפולים אישית. תרגילי הפיזיותרפיה השונים עשויים להפחית כאבים ולתרום להגדלת כושר הסיבולת שלו, לשפר את התנועתיות והגמישות של האדם, להחזיר את שיווי המשקל והקואורדינציה שלו לרמות תקינות ועוד.
חלק מרכזי אחר בשיקום הפיזיותרפי הוא ביצוע התאמות שונות בשגרת החיים של האדם או אפילו במרחב המחיה שלו. כך למשל הפיזיותרפיסט יכול להמליץ על אביזרים אורתופדיים שעשויים לסייע בהתניידות, להמליץ על ארגון מחודש של ביתו (למשל הזזה של מכשולים שעלולים לגרום לנפילות או התקנה של מעקב באמבטיה) וכן הלאה.
אז איך משתקמים לאחר שבץ?
השורה התחתונה היא שטיפול פיזיותרפיה מוצלח עשוי לשפר את מידת העצמאות של האדם, ובתרחיש החיובי – להביא לכך שכעבור כמה חודשים של טיפול הוא יוכל להשאיר כמעט לחלוטין את השבץ המוחי מאחוריו. לכן חשוב להעניק לו את מלוא תשומת הלב ולהשקיע מחשבה ראויה בבחירת מסגרת טיפולית.
ברמה הכללית, יש שתי אפשרויות עיקריות של שיקום לאחר אירוע מוחי בכלל ושבץ בפרט. הראשונה שבהן היא שיקום מוסדי, שכפי שניתן להסיק משמו – נעשה במוסד ייעודי, בו לרוב אוכלוסייה דומה (גם אם לא בהכרח זהה) למאפייני האדם המשתקם. במכוני השיקום ניתן לקבל את מכלול הטיפולים הנדרשים, ביניהם כמובן פיזיותרפיה, ולהיות תחת השגחה של אנשי מקצוע ומטפלים. תקופת ההמתנה לתחילת הטיפול משתנה בהתאם לסוגו ולמאפייני המקרה, ונעה בין כמה ימים לשבועות ספורים.
האפשרות השנייה, שהופכת למבוקשת יותר ויותר בשנים האחרונות בישראל, היא שיקום ביתי. במסגרת זו מקבלים את כלל הטיפולים במרחב הביתי, מה שמציע לרוב זמינות גבוהה יותר ושילוב נוח פי כמה בשגרת החיים (וגם לאחר שבץ מוחי, עשוי להיות רצון לשגרת חיים מסוימת). טיפולי פיזיותרפיה בבית עשויים להוכיח את עצמם כיעילים ואף כבטוחים יותר, בין השאר מכיוון שהם מקטינים את הסבירות לחשיפה לזיהומים.
בכל מקרה, חשוב לוודא בדיוק מיהם בעלי המקצוע המשתלבים בתוכנית השיקומית ובאיזה אופן יינתן הטיפול שלהם. תוכנית טובה תהיה מפורטת לפרטי פרטים, אבל גם תציע מידה מסוימת של גמישות והתאמה לקצב ההתקדמות ולאופן בו האדם מגיב לטיפולים.
לקריאה נוספת:
Physiotherapy Works: Stroke
Physiotherapy After Stroke
>