שירותי בריאות בישראל

דֶבֶר – המכה שכמעט נעלמה מן העולם

את הדבר אתם מכירים ככל הנראה בתור אחת מעשרת המכות התנ"כיות. יכול להיות שאתם מודעים לכך שזוהי מחלה, שעלולהדֶבֶר לפגוע הן באדם והן בבעלי חיים, ושהייתה נפוצה בעיקר בימי קדם. עם זאת, הדיון בדבר מעלה הרבה מאוד שאלות שפחות מובנות מאליהן, בהן נעסוק במאמר הנוכחי.

מהי מחלת הדבר? ואילו סוגי דבר מוכרים לרפואה?

דבר היא מחלה מדבקת, שהמקור לה הוא חיידק שהתגלה במאה ה-19 (כמובן שהמחלה הייתה קיימת עוד הרבה קודם לכן. בתנ"ך היא מוזכרת לא פחות מ-49 פעמים). את החיידק תמצאו בטבע, בעיקר בבעלי חיים ממשפחת המכרסמים, והוא עלול לעבור לדרך דרך עקיצה של פרעושים. רק כאשר ישנם שלושה נשאים המעבירים את החיידק זה מזה ומשם לאדם – מכרסמים בר, חולדות בית ופרעושים – היא עלולה לפגוע באדם. במקרים מסוימים, בעיקר בזמנים קדומים, היא התפתחה לכדי מגפה לכל דבר ועניין.

כיום ידועות שלוש צורות של מחלת הדבר, כל אחת מהן עם תסמינים משלה:

ברוב המקרים, יש כמה שלבים להופעת תסמיני הדבר השונים. בשלב הראשון, עלולים לחוש חום גבוה, כאבי ראש או צמרמורות. השלב השני עלול להיות חמור יותר, עם הקאות דם וזיהום של מערכת הדם. כאשר המחלה מתפתחת, אחוזי התמותה ממנה גבוהים מאוד: כ-90-60% תמותה בדבר הפוגע בקשרי הלימפה, בהנחה שלא נעשה טיפול. דלקת ריאות המתפתחת עבר הדבר תהיה עם שיעור תמותה מקסימלי.

החדשות הטובות: כיום דבר כמעט ולא קיים

בשנים עברו, על פי כל העדויות, מחלת הדבר הייתה שכיחה בכל קנה מידה. למרבה השמחה, עם השנים המחלה נעלמה מהעולם כמעט לחלוטין. עם זאת המחלה כן קיימת במדינות שונות, דוגמת פרו, מדגסקר או הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. גם בארצות הברית התגלו מספר מקרים מדי שנה בעשורים האחרונים, באזורים כפריים. בעת הנוכחי זיהו את מגפת הדבר בסין, לאחר משבר הקורונה, אולם נראה שההתפרצות נעצרה. בישראל לא ידועים מקרים בולטים של דבר.

מה הן אפשרויות הטיפול בדבר? בין טיפול פרטני למניעה גורפת

ברוב סוגי הדבר ניתן לטפל באמצעות תרופות אנטיביוטיות, אם כי מוטציות עלולות להביא לעמידות לחלק גדול מסוגי התרופות (או אפילו לכולן, כפי שהתגלה במקרה של זן דבר במדגסקר). כמובן שחשוב לקחת בחשבון את תופעות הלוואי של התרופות ולבצע את הנטילה שלהן בהתאם להנחיות המדויקות.

עיקר ההתמודדות עם המחלה נעשית בצורה של הטלת סגרים, בעיקר בנמלים, על אוניות שבתא המטען שלהן עלולות להימצא חולדות הנושאות בתוכן את החיידק. אם יש חשד להופעת דבר, מבצעים ריסוס במטרה לגרום להשמדת הפרעושים. יש חיסון לדבר, גם אם לא מושלם, ובמקרים שונים לאורך ההיסטוריה השתמשו בו על מנת למנוע התפרצות של המחלה. שילוב בין חיסון לבין תרופות מונעות עשוי להגדיל את יעילות הטיפול בצורה משמעותית.

לקריאה נוספת:
Plague – CDC
Plague – World Health Organization
Treatment of Plague with Gentamicin or Doxycycline in a Randomized Clinical Trial in Tanzania – Oxford Academic

>

Exit mobile version