שירותי בריאות בישראל

דלקת המוח

דלקת המוחאנצפליטיס (בעברית: דלקת המוח) היא דלקת חריפה של המוח. במקרים בהם המחלה משולבת עם דלקת קרום המוח, היא נקראת מנינגו-אנצפליטיס.

לפי ההערכות העדכניות ביותר שיש בידינו, בשנת 2013, הלכו לעולמם בכל רחבי העולם שבעים ושבעה אלף חולים כתוצאה מדלקת המוח, ירידה ניכרת משנת 1990, בה הלכו לעולמם תשעים ושניים אלף בני אדם כתוצאה מהמחלה הקשה.

מה הם הגורמים לאנצפליטיס?

אנצפליטיס יכולה להתפתח על רקע מגוון רחב ביותר של גורמים. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

מה הם התסמינים של אנצפליטיס?

התסמינים המרכזיים של דלקת המוח כוללים חום גבוה, בלבול, כאבי ראש ועייפות מוגברת. עם החמרת הדלקת, עשויים להופיע תסמינים נוספים הכוללים התכווצויות שרירים בלתי רצוניות, פרכוסים, הזיות, רעד בגוף, בלתי נשלט ואף בעיות זיכרון. בקרב ילדים קטנים ותינוקות התסמינים העיקריים הם חוסר תיאבון וחום גבוה.

ישנו סוג נדיר במיוחד של אנצפליטיס הנקרא Encephalitis lethargica, הבא לידי ביטוי בכאבי גרון, חום גבוה, כאבי ראש, ראייה כפולה, עיכוב בתגובות הפיזיות והמנטליות ובמקרים החמורים החולים עשויים אף להגיע למצב קטטוני שבו הם לא מסוגלים להגיב כלל למתרחש סביבם.

בין שנת 1915 לשנת 1926 התחוללה מגפה עולמית של סוג זה של דלקת המוח, אך כיום הדיווחים על חולים בסוג זה כפי שציינו, נדירים מאוד ובכל מקרה מתרחשים באופן ספורדי.

כיצד מאבחנים אנצפליטיס?

האבחון מתבסס בתחילת התהליך על התמונה הקלינית, כלומר על התסמינים שמציג החולה, אך על מנת לקבל אבחנה ודאית, יש לבצע מספר בדיקות כשבראש ובראשונה מדובר על בדיקת ניקור מותני שבה שואבים מעט נוזל מוחי שדרתי מחוט השדרה ושולחים אותו לבדיקת מעבדה על מנת לאשר או לשלול נוכחות זיהום.

במקרים מסוימים יומלץ להפנות את החולה לבדיקת דם על מנת לאתר נוכחות של נוגדנים המסוגלים לתווך דלקת מוחית וכן לא אחת מופנים המטופלים לבדיקת EEG על מנת לנסות לאתר הפרעות חשמליות בתפקוד של המוח.

כיצד מטפלים באנצפליטיס?

הטיפול באנצפליטיס משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפרצות הדלקת. אם לדוגמה מדובר באנצפליטיס ויראלית, יהיה צורך לטפל באמצעות תכשיר אנטי ויראלי דוגמת אציקלוביר (זובירקס) בעירוי ורידי במשך שבועיים עד שלושה לכל היותר.

לעומת זאת אם מתברר במהלך האבחון כי מדובר באנצפליטיס חיידקית, הטיפול יכלול שימוש באנטיביוטיקה בהתאם לסוג החיידק שגרם להתפרצות המחלה. בנוסף ייתכן כי ייעשה שימוש בסטרואידים, להורדת הנפיחות המקומית ברקמת המוח, במקרים בהם החולה סובל מחום גבוה, ייתכן כי ייעשה שימוש בתרופות להורדת החום ובמקרים בהם החולה נמצא במצב חמור של חוסר מנוחה, ייתכן כי ייעשה שימוש בתרופות הרגעה. לא אחת המחלה מחייבת לאשפז את החולה על מנת לנטר את מצבו ולמנוע החמרה.

קראו עוד:

עכברת – היא הייתה כאן ב-2018, האם קיימת סכנה גם השנה?

דֶבֶר – מהו? מהם התסמינים? וכיצד ניתן למנוע מגפת דֶבֶר?

>

Exit mobile version