שירותי בריאות בישראל

אפילפסיה (מחלת הנפילה)

אפילפסיהאפילפסיה (כפיון בעברית), המכונה גם מחלת הנפילה, היא שם כולל להתקפים אפילפטיים שונים הנובעים כתוצאה מפעילות חשמלית מוגברת במוח. לרוב המחלה מתפרצת כבר בילדות או לאחר גיל 65, אולם היא יכולה להתפרץ בכל הגילאים. ישנם חולים הסובלים מההתקפים רק בילדותם. בכדי להגדיר אדם כסובל מאפילפסיה עליו לחוות לפחות שני התקפים.

אפילפסיה היא מחלה נפוצה ושכיחותה באוכלוסיה היא בין 0.5% ל- 1%. ישנם טריגרים שונים העלולים לגרום להתקפים להתפרץ כגון הבהובי אור, מחסור בשינה, נשימת יתר ועוד.

הגורמים למחלה

ישנן מגוון סיבות היכולות לגרום למחלה כגון: מחלות זיהומיות כמו דלקת קרום המוח, ניתוח במוח, גידול במוח, מומים מולדים או זיהומים במערכת העצבים המרכזית, פציעות ראש, שבץ מוחי, סמים וגורמים תורשתיים.

אבחון אפילפסיה

סוגי התקפים

ישנם מספר סוגים של התקפי אפילפסיה המחולקים לשתי קבוצות: התקפים חלקיים (מוקדיים) או התקפים כלליים. התקפים חלקיים נובעים מהתפרצות של אותות חשמליים בחלק ספציפי של המוח, ואילו בהתקפים כלליים ההתפרצות מתרחשת בכל חלקי המוח. לעיתים ההתפרצות מתחילה בחלק אחד ומתפשטת לשאר חלקי המוח.

התקפים כלליים שכיחים:

התקפים חלקיים:

מה לעשות בזמן התקף?

בזמן התקף לאדם החולה אין שליטה על מעשיו, ולעיתים הוא אף מאבד את הכרתו. על האנשים הנמצאים מסביבו להשגיח שהוא לא ייחבל בגופו מחפצים חדים, ומוטב להשכיבו על מצע רך כשהוא שוכב על צידו. אין לנסות להגביל את תנועותיו או לבצע החייאה. אם ההתקף נמשך למעלה מחמש דקות יש להזעיק עזרה רפואית.

אם אתם רוצים לדעת יותר מה לעשות בזמן התקף אפליפסיה, תוכלו לקרוא בעיון במאמר זה.

אופן הטיפול

על פי רוב, הטיפול באפילפסיה נעשה באמצעות תרופות שמטרתן למנוע את ההתקפים או לצמצם את תדירותם. ישנם סוגים רבים של תרופות המותאמים באופן אישי לכל חולה בהתאם לסוג האפילפסיה שלו ובהתחשב בנתונים נוספים (כמו היריון).

רוב החולים מפיקים תועלת רבה מהתרופות, אולם ישנם כאלה שהתרופות אינן משפיעות עליהם ולא ניתן למנוע את ההתקפים שלהם. חולים אלו יכולים לפנות לטיפול ניתוחי, זאת בתנאי שניתן לאתר במדויק את המוקד האפילפטי (האזור במוח בו מתרחש הליקוי בפעילות החשמלית) ושהניתוח לא יגרום נזק לפעילות התקינה במוח. דרכי טיפול נוספות הן דיאטה מיוחדת וגירוי חשמלי של עצב הואגוס באמצעות השתלת קוצב.

ראו גם:
נוכחות בני משפחה בזמן החייאה – כדאי או לא כדאי?

>

Exit mobile version