שירותי בריאות בישראל

בדיקת שינה

בדיקת שינהאדם הסובל מתסמינים של הפרעות שינה, יתבקש על ידי הרופא לעבור בדיקת שינה אותה ניתן לבצע במעבדת שינה, או במרכז להפרעות שינה.

בדיקת שינה, או מחקר שינה, היא בדיקת רכיב אלקטרוני אשר משדר ורושם פעילות גופנית פרטנית בזמן השינה. ההקלטות מנותחות באמצעות מומחה מוסמך לטיפול בשינה על מנת לקבוע אם האדם סובל מהפרעות שינה.

אם אכן אובחנה הפרעת שינה, יתכן שהמטופל יתבקש לעבור בדיקות שינה נוספות על מנת לקבוע את אפשרות הטיפול הטובה ביותר.

באלו מקרים נדרשת הבדיקה?

מיליוני אנשים סובלים מהפרעות שינה ברחבי העולם, כולל דום נשימה בשינה, נדודי שינה, נרקולפסיה ותסמונת רגליים חסרות מנוחה. על מנת לאבחן מחלות נפוצות אלו, רופאים עשויים לבקש מהחולה לעבור בדיקת שינה, אשר מבוצעת בדרך כלל במהלך לילה אחד במרפאה להפרעות שינה.

לפני הבדיקה

בדיקת הפרעת שינה מכונה אף 'מחקר תנועת עיניים', והיא כוללת בדיקות מרובות להפרעות שינה ולמצב של חביון שינה.

הבדיקה מבוצעת על ידי טכנאי שינה. המטופל מתבקש בדרך כלל להגיע אל המרפאה כשעתיים לפני זמן השינה האופייני לו, כאשר ההוראות הן להימנע משתיית משקאות המכילים קפאין או אלכוהול מספר שעות לפני הבדיקה, על מנת לקבל תוצאות מדויקות.

מה להביא לבדיקה?

באופן כללי, מעבדות שינה מעודדות את המטופל להגיע עם ביגוד נוח, עם הכריות שלו או השמיכה האהובה עליו, ופריטי "נוחות" אחרים איתם הוא רגיל לישון. למרבה הצער, חיות מחמד ושותפים לשינה אינם יכולים להגיע עם המטופל אל הבדיקה. אם אדם זקוק למשהו מיוחד בלעדיו הוא אינו מסוגל לישון, עליו לבקש זאת מבעוד מועד.

אופן הבדיקה

לפני שהמטופל ישן, מחוברות לסנטרו, לראשו ומעל העפעפיים, אלקטרודות שמקליטות פעילות שרירים ואף שולחות אותות חשמליים אותם מייצר המוח. בהמשך נרשם המידע על גבי רצועות נייר, באמצעות חוטים שמחוברים למכונת תרשים.

במהלך הבדיקה המבוצעת במשך הלילה, נרשם מעקב אחר מצבו של המטופל בשינה. הבדיקות כוללות תנועות עיניים מהירות ותנועות עיניים שאינן מהירות.

אדם בעל דפוסי שינה בריאים מחליף בדרך כלל בין שני דפוסי השינה אחת לתשעים דקות, והשינה שלו מאופיינת בחמישה מחזורי תנועת עיניים מהירה ותנועת עיניים שאינה מהירה. היבטים אחרים אותם בודקת הבדיקה כוללים את משך זמן ההירדמות של המטופל, ומשך הזמן הנדרש לתנועת עיניים מהירה על מנת להתעורר.

קצב הלב של המטופל ואופן נשימתו נמצאים אף הם תחת פיקוח הדוק במהלך בדיקת הפרעת השינה. טכנאי השינה יבחין בהקלטת כל מאפייני קצב הלב של המטופל, ודרך נשימתו. בדרך כלל, אדם הסובל מהפרעת שינה, במיוחד מדום נשימה בשינה, יחדל מלנשום במהלך השינה. מספר הפעמים בהם סובל המטפל מדום נשימה ומשך הזמן של הפרעה זו מתועדים.

בדיקת חביון שינה

בדיקת חביון שינה מבוצעת בדרך כלל במעבדות שינה לאחר בדיקת הפרעת שינה בקרב אנשים אצלם קיים לחשד לנרקולפסיה. בדיקה זו מבוצעת בבוקר וקובעת את משך הזמן הנדרש למטופל לנמנם במהלך היום. הבדיקה מבוצעת כאשר אדם ונטל מספר תנומות במרווחי זמן קבועים. אדם הסובל מנרקולפסיה נרדם בדרך כלל במהלך היום בתוך פחות מחמש דקות.

תוצאות הבדיקה

במהלך הבדיקה, נמדדים ומסווגים שלבי השינה של המטופל ובאם הוא סובל מהפרעת שינה, ניתן לזהותה. המידע מתוצאות הבדיקה מתפרש על ידי רופא מקצועי אשר בהמשך קובע אם אכן סובל המטופל מהפרעת שינה או לא, ואיזו גישת טיפול מומלצת עבורו.

אולי יעניין אותך גם:

הולכים לישון מאוחר בלילה? אתם בסיכון

>

Exit mobile version