Site icon שירותי בריאות בישראל

ביטוח לאומי – גמלה או קצבה?

המוסד לביטוח לאומי הוא אחד מעמודי התווך שעליהם נשענת המדיניות החברתית בישראל. חוק הביטוח הלאומי התקבל בכנסת השנייה בשנת 1953, ביוזמתה של שרת העבודה דאז, גולדה מאירסון (מאיר).

חוק הביטוח הלאומי ביטא את סדר העדיפות הלאומי והחברתי, והניח את היסודות למדינת הרווחה בישראל , חרף המצב הקשה והמצוקה הכלכלית.

המוסד לביטוח הלאומי נועד להבטיח חוק הבטחת הכנסה שנועד להגן על כל משפחה בישראל מפני אובדן הכנסה. וכמו כן, לאוכלוסיות חלשות ולמשפחות שנקלעו למצוקה זמנית או ממושכת בסיס כלכלי לקיומן.

ביטוח לאומי מסייע גם בפיתוח שירותי רווחה בקהילה לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, כגון, נוער וילדים במצוקה, שירותי שיקום והכשרה מקצועית לנכים, לאלמנות ולנפגעי איבה, שירותי סיעוד ושירותי ייעוץ לקשישים.

המוסד לביטוח הלאומי גובה דמי ביטוח מכל התושבים בהתאם להכנסותיהם ולמעמדם, ומשלם קצבאות לזכאים.

מהם התשלומים לביטוח לאומי?

כל תושב ישראל בן 18 ומעלה חייב על-פי החוק להיות מבוטח בביטוח הלאומי ולשלם דמי ביטוח.הביטוח הלאומי מחייב בקנסות והצמדה את מי שאינו משלם דמי ביטוח במועד הקבוע בחוק. תשלומי דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח הבריאות מחושבים על-פי גובה ההכנסות שיש למבוטח מעבודה ושלא מעבודה, וכן על פי מעמדו הביטוחי:

דמי ביטוח לאומי – מי פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי?

מי זכאי לקבל כסף מביטוח לאומי?

המוסד לביטוח לאומי מופקד על הביטחון הסוציאלי של תושבי ישראל. תפקידו העיקרי להבטיח אמצעי מחיה למי שאינם מסוגלים להתפרנס למחייתם.

הביטוח הלאומי משלם קצבאות לזכאים ובכך מסייע לשכבות אוכלוסייה נרחבות, באמצעות תשלומי הקצבאות מועברות הכנסות מקבוצות מבוססות מבחינה כלכלית לקבוצות חלשות ופגיעות, ובכך תורם הביטוח הלאומי לחלוקה צודקת יותר של ההכנסה הלאומית ולצמצום ממדי העוני בישראל.

הקבוצות הנ"ל זכאיות לקצבאות ועזרה מביטוח לאומי:

>

Exit mobile version