Site icon שירותי בריאות בישראל

מהן מחלות אוטואימוניות?

מחלות אוטואימוניות הן מחלות אשר מופיעות כתוצאה מתקיפה של רקמות בריאות על ידי מערכת החיסון. מצב זה אינו אמור להופיע באופן תקין, אך במקרים של מחלות אוטואימוניות שינוי כלשהו בתפקוד מערכת החיסון גורם לה לתקוף רקמות מטרה מסוימות, ולגרום להופעה של תסמינים שונים.

מחלות אוטואימוניות הן מחלות כרוניות, אשר מופיעות לאורך כל החיים בצורה של התלקחויות והפוגות, ולא ניתן להירפא מהן. עם זאת, בעזרת טיפול תרופתי הכולל סטרואידים ותרופות לדיכוי מערכת החיסון, ניתן לשלוט במחלות ולספק לחולים בהן איכות חיים סבירה.

תחת הקטגוריה של מחלות אוטואימוניות אפשר למצוא בסביבות שמונים מחלות, ביניהן: סוכרת, לופוס, טרשת נפוצה, קרוהן, קוליטיס כיבית ועוד.

גורמים של מחלות אוטואימוניות

מחלות אוטואימוניות מופיעות כתוצאה מפעילות בלתי תקינה של מערכת החיסון, אשר מתחילה לתקוף ללא כל בקרה רקמות בריאות. במקרים אלו, במקום שמערכת החיסון תזהה גורם זר ותתקוף אותו, היא מזהה את הרקמות הבריאות כ"זרות" באופן מוטעה, ותוקפת אותן.

הפגיעה האוטואימונית יכולה להיות מוגבלת לאיברים מסוימים (כמו הכליות או בלוטת התריס) או לגרום להשפעה כלל גופית אשר מערבת מספר רב של רקמות.

תסמינים

למחלות אוטואימוניות תסמינים מרובים, ולפעמים קשה מאוד להבחין בין המחלות השונות מכיוון שבכולן מופיעים תסמינים דומים. התסמינים העיקריים של המחלות האוטואימוניות הן:

אבחון של מחלות אוטואימוניות

אבחנה של מחלות אוטואימוניות מתבצעת לרוב אצל הריאומטולוגים, אשר נחשבים למומחים הבלעדיים לתחום המחלות האלה. במהלך האבחנה, יעברו הרופאים על ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית, על תלונות החולים ועל הסימנים בבדיקה הגופנית, ולאחר מכן יפנו לסוגים שונים של בדיקות מעבדה אשר יכולות לסייע בהתקדמות באבחנה. יש לציין שלמרות שברוב המחלות הטיפול דומה, חשוב מאוד להגיע לאבחנה המתאימה אשר תספק את הפרוגנוזה ואת הסיבוכים שיכולים להתפתח בהמשך הדרך.

טיפול

באופן כללי, הטיפול במחלות האוטואימוניות מתבסס על שימוש בסטרואידים ובמקרים מתקדמים יותר בתרופות לדיכוי מערכת החיסון. הסטרואידים והתרופות האחרות, גורמים לפגיעה בתפקוד מערכת החיסון, מפחיתים את עוצמתה ובכך מונעים את המשך הפעילות האוטואימונית.

ברגע שמשתקים את פעילות מערכת החיסון, התגובה האוטואימונית נפסקת, הנזק לאיברים הנפגעים נעצר והתסמינים יכולים להיפסק. הבעיה הגדולה ביותר בשימוש בתרופות אלה היא תופעות לוואי רבות וקשות, אשר במקרים רבים גורמות להפרעה משמעותית וקשה, וחולים רבים מתקשים להתמיד בשימוש בהם לטווח הארוך.

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מחלת TTP- ארגמנת של קרישה וחסר טסיות: עד כמה היא חמורה? וכיצד מטפלים?

>

Exit mobile version