Site icon שירותי בריאות בישראל

מהו קטרקט

הקטרקט (או בעברית: ירוד, תבלול או חרדלית) הינה מחלת עיניים הגורמת לעכירות בעדשת העין. המחלה פוגמת בראייה ועלולה לגרום לעיוורון. כיום ניתן באמצעות ניתוח לטפל בסוגי הקטרקט השונים ולשפר באופן משמעותי את איכות חייהם של אנשים רבים.

מהו קטרקט

עדשת העין דרכה אנו מתבוננים על העולם היא שקופה. במקרים של קטרקט, העדשה מתערפלת וגורמת לטשטוש בראייה. הדבר דומה להתבוננות דרך חלון מלוכלך ומעורפל.

ראייה שכזו גורמת לקשיים רבים ולירידה באיכות החיים- האדם מתקשה לקרוא, לנהוג (במיוחד בשעות הליל), להבחין בין הבעות פנים להתמקד באובייקטים ולעיתים מרגיש גירויים וכאב. קטרקט יכול להופיע בעין אחת או בשתי העיניים ועלול לפגוע בכל העדשה, או רק בחלק ממנה.

סימפטומים המעידים על קטרקט

הסימפטומים העיקריים כוללים: ירידה בראייה, ראייה מטושטשת, דיפלופיה (כפל ראייה), Glare and Halos (סנוור וכתמי צבע) ושינוי ברפרקציה (קוצר או רוחק ראייה). סימנים נוספים הינם: הופעת הילות מסביב למקורות אור, צורך בתאורה חזקה יותר, שינויים תכופים במשקפיים, ראיית צבעים באופן דהוי או צהבהב וראייה כפולה בעין אחת.

סימנים אלו גורמים לכל מקור של אור, מנורה או פנס של רכב להיראות חזקים ומסנוורים מידי- דבר העלול להיות מסוכן. במקרים רבים אנשים הסובלים מקטרקט יחושו עייפות בעיניים או ימצמצו בעיניהם בתדירות גבוהה יותר בנסיון לחדד את ראייתם. אין סימני אדמומיות בעניים, דמעות או כאבים המאפיינים מחלות עיניים אחרות.

סוגי הקטרקט

גורמים

הקטרקט הינה מחלת עיניים מבוססת גיל- ככל שהאדם מבוגר יותר כך עולה הסיכון להופעת המחלה. גורמים נוספים העלולים לגרום להתפרצות הקטרקט הינם: חשיפה לקרני השמש, פעילות רדיקלים חופשיים בעדשה, תורשה, תרופות, מחלות עיניים (דלקות עיניים, ניתוחים תוך עיניים, קוצר ראייה וכדומה), מחלות סיסטמיות (סוכרת, אי ספיקת כליות כרונית, מחלות עור וכדומה), חשיפה לרעלים, טראומה, עישון והשמנת יתר.

טיפול

הקטרקט, ברוב המקרים, מתפתח לאט וניתן לטיפול באמצעות תאורה חזקה או משקפיים אך בהמשך, במידה וקיימת החמרה של התופעה, עלול הקטרקט לשבש את אורח החיים ואף לסכן את ראייתו של האדם. ניתוח להסרת קטרקט הינו פתרון בטוח ויעיל למצבים אלו.

מהלך הניתוח

כשעתיים לפני הניתוח מטפטפים טיפות לעיני המטופל אשר מרחיבות את אישוניו. ההרדמה במהלך הניתוח מתבצעת באמצעות טיפות עיניים, ג'ל או זריקות מקומיות. הניתוח מתבצע בחדר ניתוח בתנאים סטריליים מלאים דרך מיקרוסקופ.

בזמן הניתוח מבצעים חתך דק דרכו שואבים את העדשה הפגומה ומכניסים, בדיוק לאותו המום, עדשה מלאכותית. הניתוח אורך כ- 20 עד 60 דקות ולא דורש אישפוז לאחריו.  לאחר הניתוח ניתן לבצע ניתוח לייזר בעיניים לשיפור הראייה. לסיכום, הקטרקט הינה מחלה שכיחה הפוגמת בראייה הניתנת לטיפול יעיל באמצעות ניתוח פשוט ובטוח.

ראו גם:
דלקת העפעפיים
בדיקת אולטרסאונד עיניים

>

Exit mobile version