שירותי בריאות בישראל

תרדמת (קומה)

תרדמתהיפיפייה הנרדמת ישנה מאה שנים, בימינו התופעה ידועה בתור בעיה רפואית קשה ורצינית הקרויה: תרדמת.

בסיפור האגדה, הגיע הנסיך על הסוס הלבן והציל אותה בעזרת נשיקה אחת קטנה, לצערנו הרב, החיים הם לא אגדה, ושום נשיקה אפילו לא מנסיך, יכולה להעיר אדם מתרדמת.

מהי תרדמת?

מרבית האנשים מבלבלים בין המושגים תרדמת (שזה קומה – coma באנגלית) לבין מצב של צמח. אומנם, בשני המצבים הללו האדם נמצא בחוסר הכרה, אך ההבדלים ביניהם גדולים ורבים.

תרדמת מוגדרת בשפה הרפואית המקצועית כמצב רפואי-פתולוגי, בו האדם וגופו נמצאים במצב של חוסר הכרה מוחלט, גם אם מנסים להעיר אותו, לקרוא לו, לצעוק עליו, לצבוט אותו וכדומה, אין ביכולת האדם להגיב למתרחש סביבו.

מצב של צמח, מוגדר כמצב וגטטיבי ( Vegetative state), בו מתרחש נזק מוחי אשר עלול לגרום למוות מוחי בסופו של דבר.

בתרדמת האדם אינו מתקשר ומגיב לסביבה, אך במקרים בהם הוא מפתח מחזוריות של שינה וערנות והכרתו שבה לעיתים, אז הוא יכול להיות מוגדר כמצב צמח. תרדמת היא מצב רפואי פתולוגי העלול להימשך חודשים ואף שנים. במהלך הזמן בו האדם מצוי בתרדמת, הוא יכול להיות ברמות שונות של הכרה או חוסר הכרה.

על מנת לדעת בוודאות מהו מצבו ההכרתי של האדם המצוי בתרדמת, פותח לפני שנים רבות סולם מיוחד המודד את מצב התרדמת, סולם זה הנקרא: מדד גלאזגו הבודק את תגובת העיניים, תגובות מוטוריות ותגובות מילוליות.

לכל תגובה יש ערך במדד שמקבלת ציון ולבסוף מסכמים את כל התגובות ובודקים מהו הערך שהתקבל, כאשר התוצאה המינימלית היא 3, היא מצביעה על תרדמת או מוות. התוצאה המקסימלית היא 15, שזהו מצב הכרתי – האדם בעירנות מלאה.

הסיבות לתרדמת

מצב של תרדמת עלול להתרחש עקב שלל גורמים וסיבות. מבין הסיבות הנפוצות, אפשר למנות:

טיפול במצב של תרדמת

רב הנסתר על הגלוי בכל מה שקשור לתפקודי המוח. ראשית יש צורך למצוא את הסיבה הראשית אשר גרמה למצב התרדמת ואם אפשר לנסות לתקן אותה. יש צורך להיבדק אצל רופא ולעבור בדיקות רבות, כגון: בדיקות דם, MRI ,CT וכדומה.

כמו כן, מרבית האנשים במצב של תרדמת זקוקים לסיוע רפואי וסיעודי צמוד ולמכונת הנשמה. ניסי בריאות מתרחשים בכל יום, ודווח בעבר על מצבים בהם האדם היה שרוי בתרדמת חודשיים ואף שנים רבות ולפתע התעורר לחיים, כמו בסיפור אגדה.

>

Exit mobile version