שירותי בריאות בישראל

נזק מוחי ופגיעה מוחית

נזק ופגיעה מוחיתנזק מוחי הוא מצב שבו מתרחש תהליך ניווני או תהליך הרס של רקמת תאי עצב המוח. נהוג לסווג את מכלול הנזקים המוחיים לשתי קבוצות עיקריות: נזק היפוקסי או אנוקסי שנגרם על רקע מחסור באספקת חמצן למוח ונזק כרוני, המאפיין חולה השרוי בנזק מוחי מתמשך כתוצאה ממצבים שונים או מחלות שונות יותר משלושה חודשים.

מה הם הגורמים לנזק מוחי?

מכלול הגורמים לנזקים מוחיים הוא רב ביותר. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

מה הם התסמינים של נזק מוחי?

הפגיעה המוחית יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב ביותר של תסמינים, המשתנים בהתאם למיקום של הנזק ודרגת החומרה שלו. במקרים מסוימים מדובר בנזקים קבועים, אך לא אחת מדובר בנזקים שהולכים ומחמירים במהלך הזמן. זהו המקרה במחלות ניווניות בהן רקמת המוח הולכת ומתנוונת באופן הדרגתי.

להלן מספר תסמינים שיכולים להתפתח על רקע פגיעה מוחית ונזק מוחי:

כיצד מאבחנים נזק מוחי?

את הפגיעה המוחית ואת הנזק המוחי ניתן לאבחן במספר דרכים, כשישנו שוני רב בתהליך האבחון בין מצבים שונים. כך לדוגמה ישנם מבחנים מסוימים המאפשרים להעריך את רמת התפקוד הנוירולוגית בקרב הסובלים ממחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית, אך אם מדובר בנפגע ראש, חלק ניכר מתהליך האבחון יתמקד בתגובות הפיזיולוגיות ובמדדי החיים החיוניים. כמו כן, במקרים בהם מדובר במחלה ניוונית מתקדמת, יהיה צורך לבצע בדיקות אבחון באופן שגרתי, שכן מדובר בנזקים מוחיים דינמיים.

בגדול התהליך האבחוני כולל שלושה מרכיבים מרכזיים: אבחון של הסיבה או הגורם לנזק, אבחון דרגת החומרה של הנזק המוחי ואבחון הסימפטומים בהם הנזק בא לידי ביטוי.

כיצד מטפלים בנזק מוחי?

בדיוק כפי שישנן שיטות רבות לאבחן נזק מוחי, כך גם ישנן דרכים רבות בהן ניתן לטפל בסובלים מנזק מוחי. אם למשל מדובר בנפגע שבץ, הטיפול המידי יכלול שימוש בתרופות להמסת קרישי דם הניתנות בעירוי או בעזרת צנתר או שליפת קריש הדם באמצעות צנתר במקרה של שבץ איסכמי או ניתוח לעצירת הדימום במקרה של שבץ המורגי.

עם זאת, בטווח הארוך נפגעי שבץ לרוב צריכים לעבור תהליך שיקומי במטרה להשיב במידת האפשר את הפונקציות שאבדו להם. הכוונה היא למשל לטיפול אצל מרפא בעיסוק, קלינאית תקשורת ועוד.

בנפגעי ראש יש בראש ובראשונה לבצע פעולות מהירות על מנת לייצב את הלחץ התוך גולגולתי, להסדיר את הנשימה, לקבע את הצוואר ובמידת הצורך לעשות שימוש בתרופות מרגיעות תוך ביצוע ניסיונות לשפר את זילוח הדם לאזור הפגוע במוח.

לעומת זאת, במקרה של מחלות ניווניות יש לעשות מאמצים להאט את קצב ההתקדמות של המחלה למשל בעזרת שימוש בתרופות מתאימות או תרגול פיזיותרפיה. במקרים בהם מדובר על נזק קבוע כמו לדוגמה במקרה של שיתוק מוחין, כל שניתן לעשות הוא לנסות להעניק למטופלים איכות חיים הקרובה ככל הניתן לנורמלי באמצעות עזרים שונים, מסגרות של חינוך מיוחד, סביבה תומכת ואוהבת ועוד.

>

Exit mobile version