שירותי בריאות בישראל

יתרונותיו של האשלגן

יתרונותיו של האשלגןאשלגן, פוטסיום או קליום, הוא הקטיון המרכזי בתאי הגוף. מדובר על מינרל בעל מגוון רחב ביותר של תפקידים, החשובים במיוחד לפעילות הסדירה של תאי השריר ותאי העצב. הריכוז החוץ תאי של האשלגן בנסיוב נשמר בתחום צר יחסית של ריכוזים, בין היתר בהשפעת הורמון הנקרא אלדוסטרון, המווסת את ההפרשה שלו בשתן.

חריגות ברמת האשלגן בדם עלולות להיות קטלניות גם במידה ומדובר על חריגות מזעריות יחסית שכן רמות לא תקינות של אשלגן בדם עלולות להוביל להפרעות בקצב הלב עד כדי דום לב.

מה הם הגורמים לחסר באשלגן?

חסר באשלגן מוגדר כרמת אשלגן הנמוכה משלושה וחצי מא"ק לליטר. ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל לחסר באשלגן כשבין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

מה הם הגורמים לעודף באשלגן?

עודף באשלגן מוגדר כרמת אשלגן הגבוהה מ- 5.2 מא"ק לליטר. גם עודף של אשלגן בדם יכול להיווצר כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים כשבין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

מה הן הכמויות המומלצות לצריכה יומית של אשלגן?

הכמויות המומלצות לצריכה יומית של אשלגן משתנות לאורך השנים וכן משתנות בהתאם למצב הבריאותי. כך לדוגמה בין הלידה לגיל חצי שנה יש לצרוך 400 מ"ג אשלגן מדי יום, בין גיל שבעה חודשים לשנה יש לצרוך 700 מ"ג נתרן ליום, בין גיל שנה לגיל שלוש שנים יש לצרוך כשלושת אלפים מיליגרם אשלגן ליום ואילו בין גיל ארבע לגיל שמונה יש לצרוך כשלושת אלפים ושמונה מאות מיליגרם ליום.

ההקפדה על הצריכה היומית רלוונטית במיוחד עבור אנשים הסובלים ממחלת כליות כרונית או עבור אנשים הנמצאים במשטר של טיפולי דיאליזה. אנשים אלו צריכים לנטר את הצריכה היומית באופן מתמיד שכן כאשר התפקוד הכלייתי פגוע, ניתן בקלות רבה להגיע לרמות גבוהות, מסוכנות ואף קטלניות של אשלגן בדם.

רמות נמוכות של אשלגן יכולות לגרום לחולשת שרירים, שלשולים, הקאות, לחץ דם נמוך, עייפות, הפרעות בקצב הלב, בעיות שרירים מגוונות ועוד.

כמה אשלגן ניתן למצוא במזונות שונים?

להלן כמויות האשלגן במזונות שונים (הערכים מצוינים עבור מאה גרם מוצר):

>

Exit mobile version