שירותי בריאות בישראל

טיפות עיניים

טיפות עינייםטיפות עיניים משמשות להקלה על סימפטומים כמו עיניים יבשות, עיניים אדומות או גירוד. בחירת התכשיר המיטבי תלויה רבות בגורם המוביל לחוסר הנוחות כמו נפיחות, הפרשות עיניים, תגובה אלרגית או זיהום.

כיום, תכשירים רבים אשר אינם מצריכים מרשם רפואי ומטפלים במגוון רחב של תלונות, נמכרים בבתי המרקחת, אולם במקרים חמורים מומלץ לפנות לרופא עיניים לצורך התאמת טיפול הולם.

מרכיבי התרופה

טיפות עיניים מכילות חומרים כמו סטרואידים ואנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים ודלקות, או אנטי היסטמינים להקלה בתגובה אלרגית. כמו כן, מכילות חומר משמר כמו בנזלקוניום כלוריד הגורם לתופעות לוואי.

מתי משתמשים בטיפות עיניים?

השימוש בטיפות עיניים מיועד להקלה ולטיפול במגוון של מצבים רפואיים ומחלות הקשורות לעיניים.

אלרגיות – רופאים ממליצים על שימוש בטיפות עיניים במקרים של אלרגיות המלוות בתסמינים שונים בעיניים. תכשירים אלה כוללים דמעות מלאכותיות או טיפות עיניים המכילות אנטיהיסטמינים, מייצבי תאי פיטום, חומרים נוגדי גודש וסטרואידים.

ניתוח קטרקט טיפות עיניים משמשות מטופלים בדרך כלל בניתוח קטרקט בו מוסרת העדשה הטבעית של העין ומוחלפת בעדשה מלאכותית. טרם הניתוח, טיפות העיניים פועלות למניעת זיהום ואף לצורך אלחוש אזורי.

ניתוח להשתלת קרנית – ניתוח נוסף בו נעשה שימוש בטיפות עיניים הוא ניתוח להשתלת קרנית בו מוחלפת קרנית פגועה. זיהומים ודלקות עיניים ויראליות או בקטריאליות מצריכים פעמים רבות טיפות עיניים המכילות סטרואידים להקלה על הסימפטומים הדלקתיים.

גלאוקומה – היא מצב רפואי המאופיין בעלייה בלחץ תוך עיניי. גלאוקומה אשר אינה מטופלת עלולה לגרום לנזק חמור בעצב הראייה עד כדי עיוורון. טיפות עיניים להפחתת הלחץ התוך עיני פועלות להפחתת ייצור הנוזל התוך עיניי או לחילופין פועלות להגדלת ניקוז הנוזלים בעין. חולי גלאוקומה, אינם יכולים להשתמש בטיפות עיניים המכילות חומרים נוגדי גודש וזאת בשל תכונתם לכווץ כלי דם זעירים, מצב אשר עשוי להחמיר את הלחץ התוך עיני.

יובש בעיניים יובש עיניים הוא תופעה נפוצה בקרב עובדים או כאלה המרבים להשתמש במחשב. ישיבה ממושכת מול המסך מלווה במאמץ עיני וגורמת לעייפות. גורמים אלה ואחרים כמו רוח חזקה או קרני שמש גורמים ליובש בעיניים. טיפות הידועות בשם דמעות מלאכותיות ומחליפות את הדמעות הטבעיות, מקלות על היובש בעיניים על ידי הגברת הלחות. בעיות ממושכות מצריכות שימוש במשחות או ג'לים.

סוגי טיפות ולאילו מצבים רפואיים מתאימות?

טיפות עיניים הפועלות נגד גודש, מכילות חומרים המכווצים את כלי הדם הזעירים בעין ופועלים להקלה על אדמימות העיניים. בעוד שטיפות אלה יעילות, חשוב לזכור כי אדמימות עשויה לרמז על בעיה רפואית אחרת.

טיפות עיניים המכילות אנטיהיסטמינים משמשות לטיפול באלרגיה המלווה בתגובות כמו גירוד עיניים, נפיחות ואדמומיות. גירוד המחריף או תגובה אלרגית חמורה מצריכה בירור רפואי ולעיתים אף שימוש בתרופות הנלקחות דרך הפה.

זיהומים נגיפיים או בקטריאלים ודלקות בעיניים מלווים בתסמיני רבים הגורמים לחוסר נוחות. דלקת הלחמית היא דלקת העיניים הנפוצה ביותר. המונח "עיניים אדומות" מתאר את דלקת הלחמית. טיפות עיניים עשויות להקל על התסמינים כמו עיניים אדומות, כאב עיניים או צריבה ועקצוצים.

תופעות לוואי וסכנות

טיפות עיניים נוגדות גודש יכולות לגרום ליובש וגירוי, להרחבת האישונים ותופעות לוואי אחרות כאשר השימוש בהם נעשה לעיתים קרובות מדי. אנשים רבים מפתחים תלות בתרופה הגורמת בתורה להתמכרות. צריכה מוגברת מובילה לירידה באפקטיביות של טיפות העיניים ומובילה להגברת האדמומיות, הגירוי והעקצוצים. שימוש בתרופות חלופיות ממגרות את התופעה.

סטרואידים וטיפות עיניים אנטיביוטיות עלולים לגרום לצריבה או עקצוץ. תופעות לוואי נוספות עשויות לכלול שינויים בראייה, כאב, דימום, פריחה וגרד, נפיחות ,סחרחורת וקשיי נשימה. שימוש בתחליפים לשל הפרוסטאגלנדין עשויים לגרום לטשטוש ראייה, צריבה, גירוד ולצמיחת יתר של הריסים.>

Exit mobile version