שירותי בריאות בישראל

הפרעות תקשורת וטיפול של קלינאי תקשורת


קלינאות תקשורת היא תחום פרא-רפואי. קלינאי התקשורת חוקר, מאבחן ומטפל בהפרעות שונות בדיבור, בשפה, בבליעה ובשמיעה.

החלוקה לתחומים הללו אינה לגמרי חד- משמעית: התחומים מתערבבים זה בזה ומשפיעים אחד על משנהו. הידע של קלינאי התקשורת ניזון גם הוא ממגוון דיסציפלינות, בין היתר רפואה, בלשנות ופסיכולוגיה.

הפרעות תקשורת

רוב קלינאי התקשורת מתמחים בתחום מסוים, או באוכלוסיה מסוימת, וניתן לקבל את רשימת הקלינאים ותחומי התמחותם דרך אגודת קלינאי התקשורת.

כיצד מסייע קלינאי התקשורת?

תפקידו של קלינאי התקשורת הוא לאתר הפרעות תקשורת מסוגים שונים, להבין את מקור ההפרעה, ולאבחן את מידת הפגיעה בתפקוד. בעקבות האבחון, קלינאי התקשורת מייעץ לגבי טיפול מתאים וכמובן מטפל בבעיות השונות, לעתים תוך גיוס אנשי מקצוע מתחומים נוספים.

הטיפול נעשה באמצעות תרגול והדרכה, הניתנת למטופל עצמו או להוריו, וכן באמצעות טכנולוגיה מסייעת (מכשירי שמיעה, למשל). מטרת הטיפול בסופו של דבר היא לסייע למטופל לנהל תקשורת מילולית יומיומית בצורה נוחה ושימושית.

קלינאי תקשורת עובדים במסגרות שונות: בתוך מערכת הבריאות ומערכת החינוך, במסגרות קהילתיות שונות וכן בקליניקות פרטיות (למשל במכון אודיולוגי לאיתור בעיות השמיעה). לעתים הם מהווים חלק מצוות טיפולי במוסדות רב- תחומיים – מכונים להתפתחות הילד, מרכזי שיקום, מוסדות חינוך מיוחד ללקויי למידה ובתי חולים.

קלינאי התקשורת מטפלים בכל הגילאים, מינקות ועד לזקנה. כיוון שרבים מליקויי התקשורת ניתנים לאיתור ושיקום בגיל צעיר, הם מובילים פרויקטים של איתור מוקדם של בעיות תקשורת והתערבויות מוקדמות בהפרעות שמיעה ודיבור.

כמו כן, קלינאי תקשורת מעבירים הדרכות הורים לגבי התמודדות ושיקום הפרעות בתחום השפה אצל ילדים. גם בעבודה עם האוכלוסיה המבוגרת, קלינאי התקשורת מדגישים את חשיבות האיתור המוקדם של בעיות כגון ירידה בשמיעה או ביכולות הדיבור, וטיפול מתאים שיביא לפגיעה מינימלית באורח החיים ובתפקוד החברתי.

תחומי הפעילות של קלינאי התקשורת

– שיקום בעיות קצב בדיבור, כולל גמגום, דיבור איטי, דיבור חטוף ("בליעת מילים") ושיקום הפרעות הגייה.
– עבודה מונעת על דיבור בהיר ונכון עם מי שזקוק לדיבור ככלי מקצועי: אישי ציבור ותקשורת, עורכי דין, מרצים ועוד.
– שיקום הדיבור לאחר ניתוח כריתת גרון מלא או חלקי.

– טיפול בהפרעות שפה אצל ילדים הסובלים מליקויים כגון פיגור שכלי, אוטיזם, שיתוק מוחין ועוד.
– טיפול בהפרעות שפה אצל ילדים הסובלים מלקויות שמיעה.
– ייעוץ להורים ולצוותים טיפוליים העובדים עם ילדים הסובלים מבעיות תקשורת.

– שיפור תפקוד הלשון.
– טיפול באנשים עם בעיות בליעה בעקבות פגיעה במערכת העצבית, לאחר טיפולים אונקולוגיים, ילדים עם בעיות התפתחותיות, שיתוק מוחין ועוד.

>

Exit mobile version