שירותי בריאות בישראל

תרופת ואליום

תרופת ואליוםואליום, תרופה פסיכיאטרית מהדור החדש, נחשבת לאחת התרופות הפופולאריות כטיפול בחרדות וגם לצורך הרגעה. התרופה, שבשמה הגנרי נקראת "דיאזפאם", שייכת למשפחת התרופות הבנזודיאזפינים" והיא ניתנת למטופלים במרשם רופא בלבד.

התרופה משמשת כאמור כתרופת הרגעה ויכולה להתאים במקרים של הפרעות חרדה, התקפי פאניקה וגם באופן נקודתי, כ – SOS, במקרה של חרדה זמנית בשל אירוע מסוימים, כמו לפני ניתוח או הליך רפואי כלשהו, המעורר את החרדה והלחץ.

מהי התרופה

ואליום פועלת באופן ישיר על קולטני הנוירוטרנסמיטור GABA, והיא פועלת לדיכויו. הדבר גורם למיתון הפעילות העצבית ולהרגעת הגוף. נטילת התרופה גוררת בעקבותיה שורה של פעולות שונות, המתרחשות בגוף, היוצרות אפקט מרגיע הן בפן הגופני והן בפן הנפשי. על פי מחקרים שנעשו בתחום נראה שעיקר השפעתה של התרופה הוא על אזורים מסוימים במוח כמו ההיפותלמוס, התלמוס וגם על אזורים מסוימים במערכת הלימבית.

לאילו מצבים מסייעת ומטפלת

התרופה מיועדת, כאמור, במקרים של חרדה ומתח. היא יכולה לספק מענה טיפולים במצבי חרדה כלליים יותר ולא רק במצבים בהם החרדה היא הפרעה של ממש וגם במקרים בהם מדובר בחרדה בשל אירוע חד פעמי ונקודתי. בנוסף, היא מספקת מענה מתאים גם לפני טיפולים רפואיים מסוגים שונים, המצריכים מהמטופל רוגע מרבי והורדת המתח בשרירים.

למשל, לפני בדיקת קולונוסקופיה, שבה היא מביאה להפחתת המתח בשרירים ובכך מפחיתה גם את הכאב הנלווה לבדיקה עצמה. ואליום מתאימה גם במקרים של פירקוסים ועוויתות הקשורים למחלת האפילפסיה, אם כי במצבים נדירים בלבד, כטיפול שניתן כשאין ברירה אחרת. גם במקרים של תסמיני גמילה קשים מאד בשל הפסקת השימוש בסמים או באלכוהול, היא יכולה לספק את המענה הטיפולי המתאים.

אופן נטילתה

הואליום מגיעה במספר תצורות, כששיטת הנטילה האפקטיבית ביותר היא בתצורת כדורים. באופן זה נספגים החומרים הפעילים שבתרופה בצורה מהירה וטובה יותר והשפעה יעילה מאד. שיטה נוספת היא בתצורת זריקה ישירה אל השריר, הנחשבת לשיטה בעלת השפעה איטית הרבה יותר וגם חלקית. אפשרות נוספת לנטילת התרופה היא באמצעות נרות ודרך פי הטבעת.

יתרונות וחסרונות

תרופה זו נחשבת לתרופה וותיקה ומוכרת מאד וגם לתרופה בטוחה באופן יחסי. השפעת התרופה היא מקומית והיא עוזרת להרגיע את הנוטל אותה לפרק זמן קצר, של בין שעה עד שתיים מרגע הנטילה. לאחר מכן היא נשטפת דרך מחזור הדם ולא מותירה עקבות כלשהם. סכנת ההתמכרות ממנה היא קטנה יחסית וגם אין סכנת בנטילת מינון יתר שלה.

תופעות לוואי וסיכונים

תופעות הלוואי השכיחות, לאור השימוש בולאיום, הן ישנוניות וגם עייפות. תופעות נוספות, המצריכות השגחה של רופא ובמיוחד אם הן מופיעות בדרגה חריפה מאד, יכולות להיות אובדן שיווי משקל וגם פגיעה בתיאום תנועות הגוף. דיכאון הוא תופעת לוואי נוספת, אם כי פחות שכיחה, וגם אמנזיה. במצבים נדירים מאד יכולה התרופה לפעול הפוך ממטרתה ולגרום להתכווצויות שרירים ולעצבנות יתר.

 

אולי יעניין אותך גם:

התמוטטות עצבים: כל מה שצריך לדעת על קריסה נפשית זמנית והטיפול בה

>

Exit mobile version