שירותי בריאות בישראל

מהם סטרואידים?

סטרואידיםסטרואידים הם סוג חשוב ביותר של תרופות אשר מסייע בטיפול במחלות רבות. הסטרואידים הנפוצים ביותר הם קורטיזון, הידרוקורטיזון ופרדניזון, אשר מסייעים בטיפול במחלות דלקתיות שונות כמו לופוס, דלקות פרקים ואפילו אסתמה.

לסטרואידים אפקט אנטי דלקתי משמעותי ביותר, וטיפול בסטרואידים מסייע להקלה מהירה ויעילה על התהליכים הדלקתיים, ובכך מספק למטופלים שיפור מהיר במצבם. בעוד שהטיפול בסטרואידים נחשב ליעיל ביותר, טיפול ארוך טווח בסטרואידים גורם לתופעות לוואי שונות ולכן אינו מומלץ אלא במקרים בהם מוצו כל דרכי הטיפול האחרות.

השימוש בסטרואידים

השימוש בסטרואידים נעשה באמצעות טיפול מקומי או סיסטמי:

איך סטרואידים משפיעים על הגוף?

מתן סטרואידים גורם להשפעה הדומה להפרשת הורמונים מבלוטת האדרנל אשר משפיעים על תגובת הגוף לדלקת. הסטרואידים בעצם "מחקים" את פעילות ההורמונים וגורמים להשפעתם על הפחתת תהליכים דלקתיים. בין היתר, מתן סטרואידים גורם לדיכוי מערכת החיסון ובכך מסייע לטיפול במחלות אוטואימוניות ובמחלות דלקתיות אחרות.

תופעות לוואי של סטרואידים

אחד החסרונות החשובים של טיפול בסטרואידים הוא תופעות הלוואי השונות, אשר יכולות להיות חמורות ביותר ולגרום להפרעות ארוכות טווח.

טיפול בסטרואידים גורם לתופעות הלוואי הבאות:

הפסקת הטיפול בסטרואידים צריכה להיעשות בהדרגה

לאחר טיפול ארוך טווח בסטרואידים, יש להפסיק את הטיפול בהדרגה ואין לעשות זאת בבת אחת. ברגע שנוטלים סטרואידים לאורך זמן, ההפרשה העצמית של ההורמונים מבלוטת האדרנל פוחתת, ולכן הפסקה פתאומית בנטילת הסטרואידים גורמת למצב של חוסר בהורמונים הנקרא "משבר אדיסוני". מדובר במצב מסכן חיים אשר דורש לרוב אשפוז, ועל כן יש להישמע להמלצות הרופא ולעולם לא להפסיק טיפול סטרואידי באופן עצמאי ולא מבוקר.

יש לציין שבמקרים בהם הסטרואידים ניתנים לטווח קצר או במינון נמוך אין צורך להפסיקם בהדרגה, וניתן בהחלט להפסיק את הטיפול באופן מיידי.

>

Exit mobile version