שירותי בריאות בישראל

מחלת הסרטן

כולנו שמענו רבות על מחלת הסרטן, שתוקפת נשים וגברים בכל הגילאים. בישראל חיים כ-200 אלף חולי סרטן. למרות ההתקדמות בטיפולים במחלה, עדיין כאשר המחלה לעתים מובילה למוות, במיוחד כשהיא מתגלה בשלבים מתקדמים.

סרטן הוא שם כולל למספר רב של מחלות, למעלה מ-200 סוגים שונים, אשר בהן ישנה התחלקות בלתי מבוקרת של תאים וכתוצאה מכך נוצר גידול ממאיר.

בחלק מהמקרים הסרטן הוא גידול יחיד, שעם הזמן ובלא טיפול מתאים, גדל ומתפשט לרקמות שכנות, ובחלק מהמקרים מתפשט בגוף כאשר קבוצות תאים ממאירים נודדים בגוף דרך מערכת הלימפה ויוצרים גרורות ברקמות בריאות.

סוגי סרטן

הסרטן יכול להופיע כמעט בכל מערכות הגוף, בין היתר במערכת העיכול, במערכת הדם, במערכת העצבים המרכזית, בעצמות (אוסטאוסרקומה), בפי הטבעת, בגרון, במיתרי הקול, בעור, בעיניים ובמערכת המין הנקבית והזכרית. סרטן השד, סרטן המעי הגס,  סרטן הערמונית הם בין סוגי הסרטן השכיחים.

אופי המחלה, כמו גם האבחון והטיפול, משתנה לפי האיבר שבו מתפתח הגידול, סוג התאים מהם מורכב הגידול, התפשטותו ועוד.

אבחון מוקדם חשוב לטיפול מוצלח והוא מעלה את אחוזי הצלחת הריפוי ל- 90%. ככל שהאבחון מאוחר יותר כך יש סיכוי גדול יותר שהגידול יצר גרורות ועולה הסכנה לפגיעה משמעותית ותמידית באיברי הגוף ואף למוות.

רבים מהסוגים השכיחים ניתנים לאבחון מוקדם, בין היתר: סרטן המעי הגס, סרטן השד וגם סרטן העור – לכן כל כך חשוב לגשת לבדיקות תקופתיות.

בדיקות לגילוי מחלת הסרטן

קיימות מגוון בדיקות רפואיות לאיתור גידולים ואבחון תאים סרטנים. בין הבדיקות: ביופסיה, ממוגרפיה, בדיקות דם, CT, בדיקת מח עצם הבודקת חשש ללוקמיה וכדומה.

טיפול במחלת הסרטן

טיפול כירורגי הוא בדרך כלל הטיפול הראשוני להוצאת גידולים סרטניים – ומתאים בעיקר כשהגידול קטן מגודל מסוים ועדיין לא התפשט מעבר לאיבר הראשוני. ישנם טיפולים כירורגיים שנעשים להקלה על החולה, גם אם הגידול התפשט כבר דרך מערכת הלימפה.

מניעת סרטן

הסרטן נוצר כתוצאה מתהליך טבעי של שינויים גנטים בתאים, אך ישנם גורמים סביבתיים שונים המאיצים את התהליך. בין הגורמים:

אפשר לסייע למניעת הסרטן גם באמצעות תזונה מתאימה, צריכה של ירקות כמו כרישה, כרוב, ברוקולי ובצל ירוק, וכן על ידי אכילת דגים, מזונות העשירים באומגה 3 ואף ויטמינים משלימים.

לאתר האגודה למלחמה במחלת הסרטן לחצו כאן.

>

Exit mobile version