שירותי בריאות בישראל

שיעול

שיעול שיעול, הינו למעשה רפלקס טבעי, אשר מנסה לנקות את דרכי האוויר מגורמים זרים או חלקיקים הנמצאים בו ומפריעים למהלך ומעבר האוויר התקין. קול השיעול נובע מעצם שחרור האוויר כנגד פתיחת המעברים. השיעול יכול להופיע במצבים מסוימים (כמו למשל בשעת הארוחה, כאשר חלקיקי אוכל מפריעים למעבר האוויר), או כתוצאה מזיהומים בקטריאליים שונים.

ישנם שני סוגים עיקריים של שיעולים. האחד הוא שיעול חריף, והשני הינו שיעול כרוני. בעוד שהשיעול החריף נגרם ממחלות זיהומיות שונות, השיעול הכרוני הינו ממושך ונגרם ממחלות כרוניות או חמורות יותר.

כמו כן, קיים שיעול ללא ליחה, אשר הינו שיעול יבש ומאפיין מצב של גירוי כלשהו במערכת הנשימה. מאידך קיים שיעול עם ליחה, אשר הינו שיעול פרודוקטיבי. שיעול זה מצליח להוציא את הליחה (שתהיה שקופה, לבנה או במקרה של זיהום-צהובה).

גורמים לשיעול

שיעול עלול להוות תסמין של מחלות זיהומיות, בקטריאליות או ויראליות. החיידקים או הנגיפים עלולים לגרום לנזק לשערות המצפות את דפנות הריאות. מטרתן של שערות אלו, באופן תקין, הוא לנקות את האזור מהפרשות ולסלק את יתרת ההפרשות.

כאשר ישנה פגיעה בשערות אלה, יצטבר הריר וההפרשות על דפנות הריאה, ויגרמו לרפלקס השיעול. השיעול הינו מהיר מאד, ויש האומרים כי הוא מגיע עד למהירות של 100 קמ"ש במטרה להוציא את כל מה שמפריע. הריר והכיח המצטברים הינם למעשה תאי דם לבנים אשר נועדו למטרות מאבק עם הנגיפים.

מחלות אחרות אשר עלולות לגרום לשיעול ממושך וטורדני, הם דלקת ריאות, סיסטיק פיברוזיס (CF), מצבים של עישון, COPD, מחלות לב, אסתמה ומחלות נוספות אשר פוגעות באופן ישיר בריאות. מחלת השעלת, אשר נגרמת מחיידק, הינה מחלה אשר נראה בה שיעול התקפי, כאשר כל הגוף והפנים מתאמצים לשווא לאורך כל שעות היום.

תסמינים של שיעול

השיעול הינו טורדני, ועלול לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים. הוא מלווה בגירוד בגרון, ומפריע בעיקר בלילה כאשר הוא אינו נותן מנוח וזמן רגיעה. כאשר השיעול נגרם ממזהם ויראלי, הוא עלול להחמיר בלילה, ונמשך כמספר שבועות. בדרך כלל, במשך היום החולה ירגיש טוב יחסית, ללא חום.

במקרה של מחלה נגיפית (אשר הינה נדירה יותר ממחלה ויראלית) השיעול, יישמע ויאובחן באמצעות חרחורים בקדמת ואחורי החזה. כמו כן, יוכל הרופא לאבחן זאת באמצעות כניסת אוויר לא שווה בשני צידי הריאות.

מעבר לכך, יופיע חום, עייפות וקוצר נשימה חמור. השיעול יכול להימשך לאורך זמן, ואף מספר חודשים. פעמים רבות, גם לאחר גמר כל סימני המחלה, השיעול עדיין ממשיך להטריד, אולם הוא חולף בהדרגה.

טיפול בסוגי שיעול שונים

טיפול קונבנציונלי

במחלות ויראליות, אין טיפול קונבנציונלי, אשר יכול לסייע לחולה, כמתן אנטיביוטיקה. אולם לפעמים ניתן תמיסת סליין באינהלציה, בכדי להקל על הנשימה. מעבר לכך, לא מומלצים סירופים לשיעול ממינים שונים (מלבד אלה העשויים ממרכיבים טבעיים בלבד כמו למשל מוקוליט), מכיוון שהמטרה היא שדרך השיעול יוכל הגוף להיפטר מכל הכיח והריר הנמצאים בו.

תרופות סבתא

קיימות תרופות סבתא שונות, אשר מידת יעילותן אינה ידועה עד סופה, אולם רבים מנסים אותן לאורך שנים רבות. התרופות הידועות הן טיפול בצמחי מרפא כמו בצל, מרווה וארכיניציאה. רבים מהאנשים מכינים מכך סירופ, אשר מטרתו העיקרית היא לכייח ולהוציא את הליחה המפריעה.

ישנם המאמינים ברפואה היפנית, למשל, הגורסת כי נגד שיעול, יש להכין חליטה של עלי שסק. התרופות הידועות ביותר, אשר נעשה בהן שימוש נפוץ, הוא שתיית מרק עוף, תה לימון, וחליטת דבש ובצל.

>

Exit mobile version