יותרת האשך היא חלק אינטגרלי ממערכת הרבייה הגברית. מדובר על מעין צינור צר שמחבר בין צינור הזרע לתעלות שנמצאות בחלקו האחורי של כל אחד מהאשכים בזכר.
יותרת האשך מחולקת לשלושה חלקים: זנב, גוף וראש. התאים של הזרע שנוצרים באשך עוברים לראש של יותרת האשך, משם הם עושים את דרכם לגוף יותרת האשך וממנו הם ממשיכים ועושים את דרכם לזנב יותרת האשך שם הם ממשיכים להבשיל.
הדלקת יכולה להיות תוצאה של זיהום שמועבר באמצעות יחסי מין או תוצאה של זיהום שמקורו במערכת השתן. היא יכולה להיות חריפה ולהימשך מספר ימים בלבד, אך יכולה בהחלט גם להיות כרונית ולהימשך מספר חודשים.
מה הם הגורמים לדלקת יותרת האשך?
דלקת יותרת האשך יכולה להיגרם על ידי חיידקים שעוברים ביחסי מין כמו למשל זיבה או כלמידיה. סוג זה של דלקת אופייני בעיקר לאנשים מתחת לגיל ארבעים.
כמו כן, הדלקת יכולה להתפרץ בעקבות מום אנטומי שגורם לבעיה ביציאת מהשתן, שמגדיל את הסיכון לחלות בדלקת בדרכי השתן, שעלולה להתפשט ולפגוע גם ביותרת האשך. בנוסף, פעמים רבות הדלקת מוגדרת כאדיופטית, כלומר כדלקת שלא ברור מה הוא הגורם שהוביל להיווצרותה.
בעוד שברוב המוחלט של המקרים הדלקת היא תוצאה של זיהום חיידקי, הרי שבקרב קבוצות אוכלוסין שונות שכיחים יותר חיידקים מסוימים וכן תיתכן דלקת על רקע של נגיפים שאופייניים לגילאים מסוימים.
כך למשל בקרב ילדים שבהם המחלה מופיעה בשכיחות של 1:1000 נפוצים בעיקר נגיפי מעיים כמו למשל אדנווירוס או אנטרווירוס או פתוגנים מסוג מיקופלזמה פנאומוניה ובקרב הקהילה ההומוסקסואלית שכיחים יותר חיידקים קוליפורמים כמו למשל E-coli.
מה הם התסמינים של דלקת יותרת האשך?
התסמינים של דלקת ביותרת האשך יכולים להזכיר תסמינים של מחלות אחרות במערכת השתן או המין הגברית, כך למשל עלול להופיע כאב בשק האשכים ובצינור הזרע, תחושה של כאב או אי נוחות בזמן מתן שתן או בזמן קיום יחסי מין, התנפחות משמעותית של יותרת האשך ועוד.
כפי שציינו, המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי באופן אקוטי אך גם באופן כרוני. מחלה אקוטית מוגדרת כדלקת שנמשכת פחות משישה שבועות ואילו דלקת כרונית היא דלקת שנמשכת יותר משלושה חודשים.
כיצד מאבחנים את המחלה?
ישנה חשיבות עליונה לביצוע של אבחון יסודי ומקצועי שכן כפי שציינו, התסמינים האופייניים לדלקת יותרת האשך עלולים להצביע על פתולוגיות אחרות שדורשות טיפול שונה מזה שמיועד למגר את הדלקת. בנוסף לכך, התסמינים של דלקת ביותרת האשך עלולים להעיד על מצב חירום רפואי שמצריך התערבות רפואית מידית כמו למשל פיתול האשך.
לפיכך, האבחון מתבצע על ידי בדיקות פיזיות שמיועדות לשלול קיום של מצבים אחרים בתוספת של בדיקות מעבדה כמו למשל בדיקת תרבית שתן או בדיקת דם לבדיקת מדדי דלקת. במקרים מסוימים ניתן לעשות שימוש בבדיקת אולטרסאונד דופלר על מנת לאמת את החשש לקיום הדלקת.
כיצד מטפלים בדלקת ביותרת האשך?
הטיפול בדלקת משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפרצות שלה. כך למשל במידה ומקור הדלקת הוא במחלת הזיבה או כלמידיה ששכיחות בעיקר בחולים בין גיל 14 לגיל 35. הטיפול המומלץ הוא זריקה חד פעמית של Rocephin או נטילה יומיומית של Vibramycin במשך עשרה ימים.
עם זאת, במידה ומדובר על דלקת שמקורה בחיידקים קוליפורמיים שלרוב מאפיינים חולים מעל גיל 35 או מתחת לגיל 14, הטיפול המועדף יהיה נטילה של Floxin פעמיים ביום למשך עשרה ימים. שימוש בקרח מצוין להפחתת הכאב.
>