מדענים זיהו איבר חדש בגוף: מזנטריום

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מזנטריום - איבר חדש בגוף

מזנטריום - איבר חדש בגוףאיבר חדש  התגלה בגוף האדם הנקרא מזנטריום (mesenterium) אשר בעבר נחשב למספר מקטעים במערכת העיכול, עד שהובן כי זהו למעשה איבר מתמשך. למרות שהתפקוד שלו עדיין לא ברור, התגלית פותחת תחום חדש למדע.

התפתחות זו התגלתה על ידי ג 'ק קלווין קופי (J Calvin Coffey), חוקר בבית החולים האוניברסיטאי לימריק. המחקר סקר עבודות קודמות שנעשו.

המחקר, בראשות קופי ועמיתיו נעשה כבר בשנת 2012, אשר הראו דרך בדיקות מיקרוסקופיות מפורטות כי המזנטריום הוא למעשה מבנה מתמשך. בארבע השנים שלאחר מכן, הם אספו ראיות נוספות לכך שהמזנטריום צריך להיות מסווג כאיבר נפרד.

הודות למחקר זה, נחשב המזנטריום לאיבר נפרד גם בספר האנטומיה הנחשב ממנו לומדים סטודנטים לרפואה בכל העולם. כך שכעת נחשבים חמישה איברים חיוניים בגוף האדם (הלב, המוח, הכבד, הריאות והכליות), ועוד  79 איברים הממלאים תפקיד בשמירה על בריאותנו, כולל המזנטריום (לעומת 78 שהיו ידועים עד כה).

היסטוריית תגלית המזנטריום

ליאונרדו דה וינצ'י תיאר את המזנטריום כאיבר מתמשך אחד, וכך נשארה הגדרתו במשך מאות שנים עד 1885, כאשר ממצאיו של סר פרדריק טרבס הציגו את המזנטריום כמקטעים נפרדים החוצצים בין המעי הדק, המעי הגס והמעי הסיגמואדי.

המחקר של ד"ר קלווין קופי, יו"ר הקרן לניתוח באוניברסיטת לימריק, מסווג מחדש את המזנטריום כאיבר רציף במערכת העיכול. במחקר זה מנסה קופי לבנות מחדש את האנטומיה של המזנטריום, תוך שימוש בתמונות ובחיבור עבודות מהעבר.בכדי להבין ולראות את המשכיות האיבר, ניתן לחשוף אותו בצורה מסוימת.

הממצאים הנוכחיים מתאימים לעבודתו של קרל טולדט, אשר תיאר במדויק את נוכחותו של המזנטריום, למרות שהמחקר שלו התעלם במידה רבה מנוכחותו הרציפה. המחקר מוכיח כי המזנטריום מחבר את המעיים לקיר הבטן. למעשה, המזנטריום הוא קפל כפול של רקמת חיבור היוצאת מהפריטונאום (קרום הציפוי של חלל הבטן) אשר מחבר את הקיבה, המעי הדק, הלבלב, הטחול ואיברים אחרים לדופן הבטן האחורית.

תפקיד המזנטריום

הגילוי החדש מצליח להבין את מבנה המזנטריום, אך לא את תפקידו. בין הפונקציות הידועות אותם הוא ממלא, נראה כי הוא נושא דם ונוזל לימפה בין המעי לשאר הגוף,  ושומר על מיקום המעי כך שיהיה מחובר לקיר הבטן מבלי להיות במגע ישיר איתה.

ללא המזנטריום אשר שומר על המעי מחובר, המעי היה צריך להיות מחובר ישירות אל קיר הבטן,  מבלי יכולת להתכווץ ולהירגע לכל אורכו. על ידי המזנטריום, המעי שומר על מבנה מסוים, כך שכאשר האדם קם או הולך, המעי לא מתמוטט אל תוך האגן.

כמו כן, החוקרים יודעים כי המזנטריום משחק תפקיד חשוב במעיים, כלי הדם,  המערכת האנדוקרינית, המערכת הקרדיו וסקולרית, ובמערכת החיסון. אך מחקר נוסף נדרש בכדי להוביל להבנה טובה יותר לגבי תפקידו של המזנטריום בבטן ובמערכת העיכול. ברגע שיתגלה התפקיד של האיבר, יהיה קל יותר לזהות תפקוד לא תקין ומצבי מחלה. במקרה זה, תחום מחקר חדש יוכל להתפתח.

השפעת הגילוי

גילוי אנטומיה מחדש עשוי להשפיע על ניתוחים כירורגיים עתידיים. כך למשל על פי הוראת האנטומיה הקלאסית, לא נהוג היה לחשוב כי ישנו מזנטריום בין המעי הגס הימני והשמאלי, ולכן כאשר נצפה מזנטריום, הוא נחשב חריג. ולכן התגלית החדש משפיעה על הניתוחים העתידיים ועל לימודי אנטומיה של הסטודנטים לרפואה.

בנוסף, הסיווג החדש עשוי לקטלג את מחלות המעיים במונחים אחרים. אם יימצא תפקיד המזנטריום במחלות המעי, ההבנה תוכל לסייע לתוצאות טיפוליות עבור החולים במחלות המעיים השונות.>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן