גלולת מינס שייכת לקבוצת הגלולות מן הדור החדש והיא ייחודית במאפייניה, שכן מינון האסטרוגן שבתוכה הוא נמוך במיוחד ועומד על 15 מיקרוגרמים בלבד, שזהו המינון הנמוך ביותר שישנו בשוק הגלולות בארץ.
דבר נוסף אשר מאפיין את גלולת מינס הוא שהיא מכילה בתוכה נגזרת של הפרוגסטרון, שהוא הורמון נשי, מה שמשייך אותה לגלולה משולבת (מכילה שני הורמונים- גם פרוגסטרון וגם אסטרוגן ומקנה בטיחות מרבית מפני כניסה להיריון).
אופן פעולת הגלולה
גלולת מינס פועלת כמו שאר הגלולות המשולבות, בעיקר לשם מניעת הביוץ החודשי. עצם העובדה שהביצית אינה משתחררת מן השחלה אל תוך הרחם מונעת את הסיכויים להפרייתה על ידי הזרע וכך למעשה נמנע היריון.
פעולה נוספת של גלולת מינס היא שההורמונים המכילים אותה- האסטרוגן והפרוגסטרון הופכים את הריר שבצוואר הרחם לצמיגי באופן מיוחד מה שמונע את כניסתם של הזרעים לתוך הרחם עצמו.
דבר נוסף ואחרון שההורמונים אותם מכילה גלולת מינס גורמים הוא שהם משנים את הרירית שמצפה את תוך הרחם בכך שהיא הולכת ונהיית דקה יותר ויותר ולא מאפשרים קליטת ביצית והשרשתה אל הרחם. כל מנגנוני הפעולה המוזכרים פועלים יחדיו וגורמים לכך שגלולת מינס בטוחה ב-99% במניעת היריון.
אופן נטילת הגלולה
בחפיסה אחת של גלולות מינס ישנן 28 גלולת כאשר 24 מתוכן הן גלולות פעילות בצבע צהבהב ועוד ארבע מתוכן הן גלולות דמה- לא פעילות ובצבע לבן. הגלולות ממוספרות לפי ימי החודש ועל האישה ליטול אותן בסדר מסוים ורציף.
את הגלולה הראשונה בחפיסה הראשונה נוטלת האישה ביום הראשון לווסת החודשית, ומשם ממשיכה הלאה על פי הסדר. בתקופה בה נוטלת האישה את ארבע הגלולות הלא פעילות, יופיע הדימום הווסתי. כאשר מסתיימת חפיסה אחת של גלולות מינס, יש להתחיל מיד ליטול את הגלולות הצהובות הפעילות מחפיסה חדשה וכן הלאה.
נטילת גלולות למניעת היריון ללא הפסקה מקנה לנשים הרגל קבוע של נטילה יומיומית. את גלולת מינס מומלץ ליטול בכל יום בשעה קבועה על מנת למנוע שכחה ובכך להגדיל את סיכויי ההצלחה במניעת היריון.
יתרונות גלולת מינס
היתרון ב-24 גלולות פעילות לעומת 21 גלולות שנמצאות בחפיסות של גלולות אחרות הוא בכך שמתקצר המרווח שבו הגוף הוא בלי הורמונים- משבוע לארבעה ימים ועל ידי כך מופחתות תופעות הלוואי כמו כאבים בזמן הביוץ, לפני הווסת ובמהלכה, כאבי ראש, כאבים באגן, כאבים בשדיים וכדומה.
כמו כן, גם בזכות העובדה שמינון הורמון האסטרוגן הוא נמוך במיוחד, פוחתות תופעות לוואי נוספות כמו שיעור יתר וגודש בחזה וגם עוצמת הדימום ומשך הדימום פוחתות.
תופעות לוואי ובטיחות
גלולת מינס שייכת לדור החדש של הגלולות המשולבות והיא גורמת לתופעות לוואי קלות במיוחד, אם בכלל, וגם זה בקרב אחוז נמוך ביותר של נשים. אם בכל זאת מופיעות תופעות לוואי הן חולפות כעבור זמן קצר- מספר בודד של מחזורי שימוש בגלולה, והן תהיינה כאבי ראש, גודש בשדיים ובחילה.
למרות היתרון הזה חשוב לדעת שמכיוון שהמינון של הורמון האסטרוגן בגלולה הוא נמוך, אזי עלולים להופיע דימומים בין ווסתיים קלים בשכיחות גבוהה יותר מאשר בגלולות עם מינון גבוה יותר של ההורמון.
גלולת מינס אינה בטוחה לנשים מעשנות שעברו את גיל 35 ולנשים בעלות מחלות של קרישיות יתר בדם או כאלו שבהיסטוריה המשפחתית שלהן חלו במחלה. במקרים כאלו גלולת מינס אינה בטוחה מכיוון שהיא עלולה ליצור קרישי דם ברגליים, בלב, בריאות ואפילו במוח, ובמקרים קיצוניים אף לגרום למוות.
>