דיאטת הזון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דיאטת הזון

דיאטת הזוןדיאטת הזון נוצרה על ידי ד"ר בארי ספירס, והמשטר התזונתי שלה קשור באופן הדוק לאבולוציית המין האנושי. כפי שקורה עם רוב בעלי החיים הגדולים האחרים, לגנים האנושיים יזדקקו למאה אלף שנים עד שיבצעו שינויים סביבתיים.

מאה אלף שנים הם פרק זמן קצר יחסית במונחים אבולוציוניים. דגנים, לחם או פסטה לא היו קיימים בתזונה לפני למעלה משמונת אלפים שנים. דיאטת הזון לוקחת היבטים אלו בחשבון ומספקת תכנית תזונה המבוססת על המזון אותו אדם צריך לאכול, על בסיס גנטיקה. מאמר זה מסביר מהי הדיאטה, אופן צריכת הקלוריות שלה, וכללים בסיסיים לשמירתה.

דיאטת הזון ומאפייניה

לפני מאה אלף שנים, אנשם בילו את רוב זמנים באכילת שתי קבוצות מזון: חלבון רזה, פחמימות טבעיות, ומספר פירות וירקות עשירים בסיבים. הגנים האנושיים עדיין מבוססים על הגנים של הציידים והמלקטים, ולא על החקלאים. חקלאות היא תופעה חדשה יחסית, ובמילים פשוטות יותר, הגנים האנושיים עדיין אינם מותאמים לצריכת מוצרי תזונה מעובדים.

למרות שהגנים מתוכנתים לאסוף פירות וירקות ולצוד טרף מזדמן, אנשים צורכים כמויות אדירות של פחמימות דחוסות ומעובדות ביותר, כגון דגנים מלאים ומוצרים העשויים מדגנים. פסטה, לחם, פתיתי תירס, כעכים ומוצרים דומים אחרים, עשויים בדרך כלל מפחמימות מעובדות מאוד. היות ואדם אינו "מתוכנת" לצרוך כמויות גדולות של פחמימות מעובדות, עם צריכת מוצרים אלו, מתרחשות תגובות ביוכימיות שאינן נעימות בתוך הגוף.

השלכות אכילת כמויות גדולות של פחמימות מעובדות כוללות עלייה במשקל; תנודות אינסולין; סוכרת וטרום סוכרת; מחלות לב; ריאות כללית ירודה. דיאטת זון לוקחת בחשבון את המבנה הגנטי ומקפידה על צריכת האנרגיה הדרושה לגוף לשם שמירת בריאות אופטימאלית.

לדברי ד"ר סירס, אנשים נוטים לקבל מידע תזונתי שגוי מחברים, בני משפחה, עמיתים לירידה במשקל, גופים ממשלתיים ואמצעי תקשורת. רוב התוכניות הטיפוסיות לירידה במשקל קוראות להפחתה בשומנים. כל אלו מגבירים את צריכת הפחמימות, וגורמים לרמות שומן לא בריאות. כפי שאדם אינו אוכל בדרך כלל כפיות סוכר, כשהוא אוכל סוכר ללא שומן, הוא מקבל פחמימות טהורות. מאכלים נטולי שומן, עוגיות ומאפים דלי שומן, וגלידות ללא שומן, בסופו של דבר מחדירים לגוף יותר פחמימות.

ד"ר סירס מבקש מהציבור להסתכל מסביב. לאחר שלושים שנים של ניסיונות לצרוך מזונות דלי שומן, אנשים הם למעשה יותר שמנים, ולא רזים. כלומר, התוצאה המתקבלת היא הפוכה, וכמעט מחצית מהאוכלוסייה סובלים מעודף משקל. צריכת עודף פחמימות מובילה להפרש יותר אינסולין, שהופך לפחמימות עודפות ולשומן מצטבר. שומן תזונתי אינו מעורר הפרשת אינסולין.

ניתן לשלוט בייצור אינסולין באכילת פחמימות בריכוז נמוך, ושומן וחלבון במינונים הנכונים. אם אדם שומר על רמות אינסולין בתוך מה שד"ר סירס מכנה "אזור טיפולי", קל יותר לשרוף את השומן העודף, ולשמור באופן קבוע על המשקל. לדבריו התנהלות זו אפשרית, ודיאטת הזון משפרת את המיקוד הנפשי, ומובילה להנאה מאנרגיה וחיוניות מוגברים.

איזון הפחמימות, החלבון והשומנים. על פי דיאטת הזון, צריכת המזון צריכה להיות מורכבת מארבעים אחוזי פחמימות, שלושים אחוזי שומנים ושלושים אחוזי חלבונים. יש לוודא כי כל ארוחה מכילה את ערכי הפרמטרים האלו לשם שיפור הבריאו והמשקל.

צריכת קלוריות בדיאטת זון

בניגוד לדיאטות רבות אחרות, דיאטת זון אינה מאופיינת בהפחתת צריכת קלוריות, אך יש לשנות את דרך התזונה. המזונות צריכים להיות מורכבים באפיונים הבאים:

חלבונים – כל ארוחה חייבת להיות מורכבת ממספר חלבונים, בערך בגודל של חזה עוף קטן, ויש להכליל את החלבונים בשלוש ארוחות ביום.

חטיפים – כל חטיף צריך להכיל מעט חלבון, ומותר לאכול שני חטיפים ביום.

פחמימות – כל ארוחה או חטיף צריכים להכיל ערך כפול בגודל ממנות החלבון. רוב הפחממות צריכות להיות חיוביות, כמו הערכים שנמצאים בירקות, עדשים, שעועית, דגנים מלאים ורוב הפירות. אחוז קטן ביותר של הפחמימות צריך להיות שלילי יותר, כמו הערכים שנמצאים באורז מלא, פסטה, דגני בוקר יבשים, לחם, כעכים, טורטיה, גזר, מיצי פירות ומספר פירות כגון מנגו, בננה ופפאיה.

שומנים – הארוחות והחטיפים צריכים לכלול אף מעט שומנים טובים, כגון השומן הנמצא באבוקדו, שמן זית, שמן דגים ואגוזים.

כללים בסיסיים של דיאטת הזון

  • יש להתחיל לאכול ארוחה או חטיף לא יאוחר משעה אחת לאחר שעת היקיצה בבוקר.
  • המרווחים בין הארוחות צריכים להיות בין ארבע לשש שעות.
  • יש לאכול ארוחה אחת בין שעתיים לשעתיים וחצי לאחר ארוחה קלה, ללא קשר לרמת הרעב.
  • לפני כל ארוחה או חטיף, יש להעריך את רמת הרעב. אם הרעב אינו כבד והמוח צלול, אדם נמצא באזור הטיפולי הנכון על פי הדיאטה.
  • יש לשתות שמונה כוסות מים ביום.
  • יש להתחיל את הארוחה או החטיף עם חלבון דל שומן, ולאחר מכן להוסיף פחמימות טובות עם אינדקס גליקימי נמוך, כגון ירקות ופירות, בתוספת שומנים טובים, כגון שמן זית או אבוקדו.

יתרונות וחסרונות של דיאטת הזון

תזונאים רבים מביעים ביקורות מעורבות על דיאטת זון, אך קשה לטעון נגד תפריט שקורא לצריכת חלבון רזה, שומנים טובים, פירות, ירקות ודגנים מלאים. הדיאטה מגבילה פחמימות פשוטות שיש להן ערך תזונתי נמוך. בנוסף, למרות מורכבות הדיאטה, היא אינה מסובכת מידי לביצוע, ושגרת הפעולות זהה לכל ארוחה.

יש למדוד את החלבון, כשהכמות המותרת בדרך כלל מתאימה לגודל כף היד, למלא את שאר הצלחת עם פירות וירקות, ולהוסיף מספר מזונות מרשימת המזונות המותרים הרחבה למדי.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן