תזונה לקויה והעדר פעילות גופנית עלולים להוביל לשפע בעיות בריאותיות פיזיות ונפשיות. שני גורמים אלו הם התורמים העיקריים להשמנת יתר, וקשורים בסיכון מוגבר למחלות כרוניות רבות.
נכון לשנת 2009, 49 מדינות דיווחו על שיעורי השמנת יתר של עשרים אחוזים לפחות, ותשע מדינות דיווחו על שיעורי השמנת יתר של שלושים אחוזים או יותר.
השפעות פיזיות של חוסרים תזונתיים
הגורמים לתזונה לקויה כוללים הפרעות אכילה, אלכוהוליזם ודיאטות קיצוניות. ההשפעות קצרות הטווח של חוסרים תזונתיים כוללות עייפות וחוסר תחושה כללית. המכון הלאומי לבריאות מקשר תזונה לקויה לטווח הארוך עם מספר בעיות פיזיות, הכוללות השמנת יתר, כולסטרול גבוה, סוכרת, מחלת לב, סרטן אבני מרה, שיגדון ועייפות יתר.
ההשפעות הנפשיות – חוסרים בוויטמינים ומינרלים אשר נובעים מתזונה לקויה קשורים עם הפרעות במערכת העצבים. תת תזונה בקרב תינוקות, למשל, עלולה להוביל לפיגור שכלי ולעיכובים התפתחותיים אחרים בילדות המוקדמת, ותת תזונה במהלך ההיריון עלולה אף להגביר את הסיכון למחלות אלצהיימר ודמנציה בגילאים מבוגרים. תזונה לקויה עשויה אף לתרום לדיכאון וחרדה.
השפעות פיזיות של העדר פעילות גופנית
מחקר שנערך בשנת 2004 קבע שהעדר פעילות גופנית הוא הגורם המוביל להשמנת יתר בקרב מתבגרים. בני נוער בעלי משקל עודף נמצאו בסיכון גבוה יותר לבעיות בריאות והפרעות נפשיות כתוצאה מאורח חיים בלתי פעיל הכולל ישיבה במשך שעות ארוכות מול הטלוויזיה, שעות ארוכות של משחקי מחשב ופעילויות מחשב, על חשבון פעילות גופנית.
אורח חיים בלתי פעיל מגביר את הסיכון למחלות לב, סוכרת, לחץ דם גבוה, סוגי סרטן מסוימים, שבץ, דום נשימה בשינה, דלקת מפרקים ניוונית, ועקרות. העדר פעילות גופנית עשויה להשפיע באופן שלילי לטווח הארוך גם על המראה. מחקר שנערך על ידי מדענים באוניברסיטת סנט אנדרוז, מדווח כי העדר פעילות גופנית מחמיר את סימני ההזדקנות הגלויים, מה שמוביל למראה מבוגר יותר של אנשים מבוגרים שאינם פעילים, ולהשמנת יתר.
השפעות נפשיות של העדר פעילות גופנית
חוקרים מאוניברסיטת אריזונה, מדווחים על קשר ישיר בין פעילות גופנית לבריאות הנפש, ומדגישים שפעילות גופנית מפחיתה תסמיני דיכאון וחרדה. ההשפעות נוגדות הדיכאון של פעילות גופנית גדלו עם משך הפעילות הגופנית ועוצמת התרגילים.
מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Health Psychology, הראה שמשתתפים במחקר שנערך במשך חודשיים וחצי, חווה שיפור קוגניטיבי ופסיכולוגי משמעותי עקב פעילות גופנית. הטבות אלו נעלמו כשהמשתתפים הפסיקו את האימונים.
פעילות גופנית והזדקנות
פעילות גופנית קבועה היא "סם החיים" של בני נוער, כותבים מומחי בריאות במגזין ניו יורק טיימס. הם מצטטים רופאים שמדווחים כי העדר פעילות גופנית קשור באופן הדוק להזדקנות לקויה, ונחשב כגורם סביר לבעיות בריאותיות מתקדמות. פעילות גופנית בקרב נשים מעל גיל 65 מפחיתה את הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושבריריות הגוף, באמצעות חיזוק העצמות והשרירים.
מחקר שנערך בקרב אנשים בגילאי 55 ומעלה, מצא שהמשתתפים הפעילים ביותר מבחינה גופנית, נמצאו בסיכון הכי פחות סביר לסבול מדמנציה.
>