המונח "התמוטטות עצבים" עולה לאוויר העולם פעמים רבות. למרות שלא מדובר במונח מקובל ורשמי מבחינה רפואית, ולמרות שההגדרה שלו אינה חד משמעית, רוב האנשים מתכוונים בערך לאותו דבר כאשר הם משתמשים בו. מה שחשוב יותר להדגיש הוא שמומלץ מאוד שלא לקחת את התמוטטות העצבים כגזירת גורל, כאשר היא חמורה ונוטה לעיתים תכופות, על רקע הטיפולים השונים המוצעים כיום לשיפור המצב.
מהי בעצם התמוטטות עצבים?
התמוטטות עצבים מתארת לרוב תחושות שליליות שונות המופיעות אצל אדם מסוים ועלולות להצביע על כך שהוא סובל מדיכאון חמור, מחרדות או מתסמינים אחרים המקשים עליו, פוגעים ביכולת התפקוד שלו ומשבשים את יחסיו עם הסביבה המקיפה אותו. אדם העובר התמוטטות עצבים חש למעשה קריסה נפשית, על כל המשתמע מכך.
התמוטטויות עצבים נהוג לחלק לשתי קבוצות עיקריות. הראשונה כוללת בתוכה מצבים נורמטיביים בהם אדם עלול לחוש התמוטטות עצבים, למשל כאשר הוא מתמודד עם אבל, אירוע מאיים שהוא או אדם קרובים לו חוו, בשורות רפואיות שליליות במיוחד ועוד. בדרך כלל אין צורך לטפל במצבים נורמטיביים של התמוטטות עצבים, שעשויים להשתפר ולחלוף עם הזמן (גם אם ניתן כמובן להיעזר בפתרונות שונים להקלה על המצב, דוגמת תרופות).
הקבוצה השנייה, והמורכבת יותר להתמודדות, היא מצבים שאינם מוגדרים כנורמטיביים. המדובר הוא במצבים שהם בחלקם פתולוגיים או אפילו מוגדרים כבעיה פסיכיאטרית במלוא מובן המילה, דוגמת הפרעת הסתגלות או תגובת לחץ אקוטית שאינה פרופורציונלית לאירוע שהאדם חווה בחייו.
להתמוטטות עצבים, כך או כך, יש מגוון רחב יחסית של תסמינים אפשריים המזוהים איתה, וזאת בהיבטים הפיזיים, הרגשיים והמנטליים כאחד: לחצים ומתחים, קשיי ריכוז, קיבה רגיזה, דיכאון, חרדה והרשימה עוד ארוכה. הבעיה העיקרית היא שמדובר בתסמינים נפוצים יחסית, שעלולים להיות מיוחסים למגוון רחב של מצבים אחרים, בעיות ומחלות התוקפות את האדם. לכן יש אנשים שלא מצליחים לקרוא לבעיה בשמה, מה שפוגע בטיב הטיפולים שהם עוברים (אם הם בכלל מקבלים טיפולים).
האם ניתן לטפל בהתמוטטות עצבים? אם כן, כיצד?
ברוב המקרים התמוטטות עצבים תיפתר כאשר יעבור זעם, תרתי משמע, אולם לעיתים מדובר בבעיה עמוקה יותר הדורשת טיפול מקיף ויסודי, תוך התבוננות בנפש האדם ובגורמים המביאים לאותה התמוטטות עצבים אצלו. כאמור, בדרך כלל יהיו אלה מצבים בהם התמוטטות העצבים היא כה חמורה עד שהיא מבטלת באופן מוחלט את יכולת התפקוד של האדם, ובמצבים בהם האדם חווה התמוטטות עצבים בתדירות שהיא פשוט גבוהה "מדי".
את הטיפול בהתמוטטות עצבים ניתן לחלק לשניים, כאשר ככל שהבעיה חמורה ועמוקה יותר כך יש צורך בטיפול יסודי ומקיף יותר. הקו הראשון של הטיפולים כולל כאמור פתרונות שעשויים להפחית את דרגת העוצמה והתדירות של התסמינים שהאדם חווה בעקבות התמודדות עצבים. טיפולים אלה מותאמים לו על פי המאפיינים האישיים והסימפטומים המקושרים להתמוטטות עצבים אצלו, דוגמת תרופות מרגיעות או נוגדות חרדה.
במקרים המורכבים יותר, ייתכן שיש צורך להיכנס לשדה המשחק הפסיכולוגי או אפילו הפסיכיאטרי. זאת על מנת לזהות את הגורמים השורשיים המסבירים את התמוטטויות העצבים החריגות או התדירות של האדם, בניסיון לאתר את הבעיה ולטפל בה באופן נקודתי. בדרך כלל מדובר בתהליך ארוך יחסית, שיכול להימשך חודשים עד שנים, אולם בסוף הדרך הוא עשוי לפתור את הבעיה באופן מלא ולמנוע הישנות שלה (עד כמה שאפשר, כמובן).
מקורות ולקריאה נוספת:
Mental Illness – Symptoms and Causes – Mayo Clinic
Types of Mental Illness – Health Direct
>