לטחול, כמו איברי הגוף האחרים, ישנו תפקיד חשוב מאד והוא תופס חלק מרכזי במיוחד בין איברי הבטן השונים. הוא תורם לתפקודה של מערכת החיסון ובמקרים של בעיות בו, הבאות לידי ביטוי פעמים רבות, בהגדלתו, ישנה השפעה ישירה על כך על מערכת החיסון עצמה.
טחול מוגדל נוצר בדרך כלל בעקבות זיהומים, בשל חדירה של טפילים או אליו או בעקבות יתר טחוליות. הטיפול במקרים כאלה נקבע בהתאם למידת חומרתו של המצב, ובמקרים מסוימים יכול גם להסתיים בכריתתו של הטחול.
גודל הטחול
גודלו של הטחול הוא כגודל אגרוף והוא שוקל בדרך כלל בין 100 גרם ל – 150 גרם. מדובר באיברי פנימי רך מאד, הנמצא בתחתית הבטן, מאחורי הצלעות התחתונות, משמאל לקיבה. במקרים מסוימים הוא עשוי לגדול מעבר לגודל המקורי שלו, בין אם בשל זיהום, מחלה כלשהי או מסיבות אחרות.
הטחול לוקח חלק חשוב מאד במערכת הרטיקולואנדותליאלית והוא מייצר, והוא אחראי על ייצור לימפוציטים במהלך הילדות. הוא אחראי על סילוקם של תאי הדם האדומים שהזדקנו וגם על סילוקם של גופים לא רצויים ממחזור האדם. הוא מסמן חיידקים עבור מערכת החיסון, הוא משמש כמאגר של תאי דם וגם מייצר נוגדנים.
גורמים לטחול מוגדל
בעבר הרחוק, הסיבה העיקרית לטחול מוגדל הייתה מחלת המלריה. אולם כיום, הגורמים לכך יכולים להיות נוספים, כמו למשל: טפילים, זיהומים, מיעוט טסיות, אנמיה, מחלות אוטואימוניות שונות, לוקמיה ובעיות בריאות מסוג אחר.
ישנם מצבים בהם הטחול מוגדל בעקבות יתר טחוליות, הבאה לידי ביטוי בפעילות יתר של הטחול עצמו, מה שמוביל להרס תאי הדם האדומים, להרס תאי הדם הלבנים וגם להרס של טסיות הדם.
מהם התסמינים?
סימפטומים הנלווים לטחול המוגדל משתנים בין אדם אחד למשנהו ויכולים לבוא לידי ביטוי גם בעוצמות שונות. לרוב מדובר בכאבים ברבע העליון השמאלי של הבטן, בחוסר תיאבון, בצרבת קבועה, בעייפות, בחולשה כללית וגם בעלייה בחום הגוף.
דרכי אבחון של טחול מוגדל
כדי לבחון את מצבו של הטחול ולבדוק האם אכן מדובר בטחול מוגדל לא ניתן להסתמך אך ורק על בדיקת מישוש, אלא יש להיעזר גם בבדיקת אולטרסאונד, העוזרת לזיהוי הבעיה ה – 60 עד 80 אחוז מהמקרים.
הבדיקה מאפשרת קבלת הדמיה טובה של רקמת הטחול ובחינתו באופן מוצלח יותר. בדיקות נוספות, כחלק מהאבחון והחיפוש אחר הסיבות לטחול המוגדל, יהיו תרביות דם, תפקודי כבד, משטח דם פריפרלי וטומוגרפיה ממוחשבת של אזור הבטן. במידה והבדיקות לא איתרו את הסיבות לטחול המוגדל, מומלץ לבצע מעקב ולחזור על אותן הבדיקות אחת ל – 6 חודשים או אחת לשנה.
איך מטפלים בבעיה?
הטיפול המוצע כיום לסובלים מטחול מוגדל נקבע בהתאם לגורם עצמו, שכן רקמת הטחול איננה מגיבה לכל טיפול. הטיפול הן למבוגרים והן לילדים הוא זהה, ובמידה ומדובר בטיפול תרופתי, ישתנה המינון.
כדי לספק את המענה המתאים לסובלים מטחול מוגדל ישנה חשיבות רבה מאד לביצוע אבחון מעמיק ומקצועי ופנייה לרופא מומחה. זיהוי מקור הבעיה, המחלה הבסיסית שגרמה לגדילת הטחול, הוא חלק מטיפול מוצלח והוא זה שיכול להעלים גם את הסימפטומים השונים הנלווים לכך. במידה ומדובר בזיהום או בטפילים, הטיפול יהיה טיפול תרופתי נגד טפילים ולרוב טיפול אנטיבקטריאלי.
התומכים ברפואה הטבעית, ימליצו במקרים של טחול מוגדל על שינוי תזונתי, המשפר את תפקודו של הטחול. במקרים קשים יותר, הטחול עשוי לגדול לממדים גדולים מאד עד שיתפוצץ בזמן מאמץ. במקרים כאלה יבוצע הליך כירורגי, הכולל את הסרתו של הטחול.
>