כולסטרול ברמה מסוימת איננו מסוכן לנו אלא אפילו חיוני. למעשה, גוף בריא מיצר כולסטרול באופן שוטף באמצעות תהליכים מטבוליים ופעילות של הכבד.
אך הבעיה מתחילה כשרמות הכולסטרול גבוהות מעבר למומלץ וזאת בשל שתי סיבות עיקריות. הסיבה הראשונה היא תזונה שאינה בריאה הנובעת מאכילת עשירים בכולסטרול.
הסיבה השנייה היא מיעוט בפעילות גופנית וצריכה מעטה מדי של נגזרת של כולסטרול המכונה "כולסטרול טוב". השלב הראשון בדרך לשיפור הבריאות והפחתת רמת הכולסטרול היא הקפדה על התזונה.
אז מהם המזונות העשרים בכולסטרול ושמהם עדיף להימנע (או לפחות להפחית)? והאם ישנם מזונות שיעזרו לנו להוריד את רמת הכולסטרול שבגופנו ואותם דווקא מומלץ לצרוך?
מזון מהצומח – אין בו כולסטרול
יש מגוון רחב של מוצרי מזון שאנו אוכלים. רובנו צורכים לא מעט מזון מעובד, אנו צורכים מזון מהחי כגון בשר, דגים, ביצים. אנו צורכים שניצלים, קציצות, תבשילי קדירה, ירקות מאודים, פסטות, לחמים, פיתות, דגנים, ממתקים, חטיפים ומזון מהיר. לפעמים, אנו רואים מוצרי מזון שונים עליהם מתנוססת בגדול הכותרת "לא מכיל כולסטרול", אך לא תמיד אנו באמת זקוקים לכותרת שכזאת כדי לדעת באיזה מזון ימצא כולסטרול ובאיזה מזון לא יהיה כולסטרול ולו ברמה מינימלית.
כולסטרול הינו חומר אורגני, המיוצר הגוף החי – בגופינו שלנו וכן בגופם של בעלי החיים. לפיכך, כל סוג של מזון, מעובד או שאיננו מעובד, שלא מכיל תוצרים מהחי לא יכיל כולסטרול. כך, ישנם מוצרי מזון שומניים שלא יכילו כולסטרול ואילו מוצרי מזון שומניים אחרים, יכילו כולסטרול והרבה. שמן קנולה, למשל, שמן זית, שמן אבוקדו – לא מכילים כולסטרול.
לעומת זאת, חמאה – מכילה גם שומן בכמות רבה וגם כולסטרול. נדגיש כי לא מומלץ לצרוך מאכלים שומניים בכמות רבה גם אם לא קיימת תכולה של כולסטרול.
באילו מוצרים קיימת תכולה גבוהה של כולסטרול?
כל סוגי הבשר ומוצרי הבשר למיניהם – עוף, בקר, נקניקים. גם בדגים יש כולסטרול וכן גם במוצרי חלב, לרבות, יוגורט, גבינות רכות, גבינות קשות וכן גם בביצים. כלל פשוט שיסייע לכם לדעת מתי מדובר במזונות מאוד עשירים בכולסטרול הוא תכולת השומן שבמוצר.
כאשר מדובר במוצר מהחי ואשר יש בו תכולת שומן גבוהה, התוצאה היא ריכוז משמעותי יותר של כולסטרול. המשמעות – תבשיל שמכיל בשר בקר, שהוא שומני יותר, יכיל יותר כולסטרול מתבשיל דומה המבוסס על בשר רזה. כך אף לגבי גבינה עתירת שומן המכילה רמות גבוהות יותר של כולסטרול בהשוואה לגבינה רזה, של תשעה או חמישה אחוזי שומן.
מזונות בריאים לכולסטרול: שפע ירקות טריים ומבושלים
חשוב מאוד להפחית את רמות הכולסטרול שאנו אוכלים שכן אנו יודעים כיום כי יש קשר בין מחלות לב לבין אכילת מאכלים עתירי כולסטרול. שומן טראנס ועודף כולסטרול סותמים את העורקים, גורמים לסיכון לשבץ ומגבירים רמות תחלואה במערכת העיכול.
אכילת מאכלים עשירים בכולסטרול מגבירה באופן ישיר ועקיף את רמת הכולסטרול בגוף. לכן מומלץ לאכול מאכלים פחות שמנים, בפרט התרחקו ממקורות של שומן רווי; העדיפו אוכל טרי ומבושל על פני מזון מטוגן או מעובד; ומומלץ לאכול קטניות, אגוזים, דגנים מלאים, אלה מאכלים שמסייעים להפחית את רמות הכולסטרול. עדיף לצרוך קמח מלא על פני קמח לבן. פחמימות שאינן מורכבות מעודדות ייצור כולסטרול בגוף. כמו כן, אכלו מגוון רחב של פירות ובמיוחד – הרבה ירקות.
>