פוליציטמיה וורה (Polycythemia Vera) שייכת לקבוצת מחלות הדם במח העצם – מחלות מיילופרוליפרטיביות, הקשורות לריבוי תאים אדומים.
מחלת דם זו מופיע לאור ייצור מוגבר מאד של תאי דם אדומים במוח העצם, מה שמוביל גם לעלייה בתאי הדם הלבנים ובטסיות הדם לעיתים. כך נוצר דם סמיך יותר, המשפיע על מערכות הגוף השונות וגורר בעקבותיו שורה של תסמינים.
פוליציטמיה וורה היא מחלה נדירה מאד. היא מתפתחת בקצב איטי ובאופן הדרגתי ולכן, במקרים רבים, מגלים אותה בבדיקת דם שגרתית וגם כשלא הופיעו תסמינים שונים לפני כן, שיכולים לרמוז עליה. במידה והסובלים מהמחלה אינם זוכים לטיפול, היא יכולה להיות קטלנית במיוחד ואף מסכנת חיים. עם קבלת מענה טיפולי מתאים, ניתן לחיות עם פוליצטמיה וורה במשך שנים רבות ומבלי שתפריע או תפגע באיכות החיים.
התסמינים הנלווים למחלה
בשלביה המוקדמים, לא מופיעים תסמינים כלל ולכן מי שלוקה בפוליציטמיה וורה איננו מודע לה. ככל שהיא מתקדמת, מתחילים להופיע יותר ויותר תסמינים. כמו: סחרחורות, כאבי ראש, גרד בגוף במיוחד לאחר מקלחת חמה או אמבטיה, אדמומיות על העור, תחושת נימול ועקצוץ בכפות הידיים ובכפות הרגליים, תחושת שריפה בידיים וברגליים, קוצר נשימה ובמיוחד בשכיבה, עייפות רבה, שובע מוקדם ותחושת מלאות הנובעים בשל טחול מוגדל.
תסמינים אלה יכולים להופיע גם במקרים של בעיות בריאות אחרות ובאופן כללי הם אינם מצריכים פנייה מידית אל הרופא. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם צמיגות בכלי הדם יכולה להוביל לקריש דם ובהמשך לפגיעה מוחית. במצבים כאלה הסימפטומים המעידים על כך יהיו חולשה ביד או ברגל, קושי בדיבור או קושי בהבנתו, טשטוש ראייה פתאומי, סחרחורת, כאב ראש חזק מאד עם כאבים בפנים או כאבים בצוואר וגם שינוי במצב ההכרתי. במקרים כאלה יש לפנות באופן מידי אל הרופא המטפל.
הגורמים למחלה
ההשערה היא כי הסיבה העיקרית למחלה היא מוטציה בתאי מח העצם, האחראים על ייצור תאי הדם האדומים והלבנים. במצבים רגילים ישנה בקרה תדירה על כמות התאים שאותם מייצר מח העצם, אולם במצב של פוליציטמיה מערכת בקרה זו נפגעת, מה שמוביל לייצור מוגבר מאד של תאים.
בנוסף, ישנם גם מספר גורמי סיכון המעלים את הסיכוי להופעת המחלה. למשל, גיל. מרבית החולים המחלה הם מעל לגיל 60 ונדיר מאד שהיא מופיעה בגילאים צעירים, מתחת ל – 20. הפוליציטמיה וורה שכיחה יותר בקרב גברים ולמרות שמדובר במחלה נרכשת ולא מולדת, לאלה שאחד מבני משפחתם חולה במחלה סיכוי גבוה יותר לפתח אותה.
סיבוכי המחלה ותופעות נלוות
ייתכנו מספר סיבוכים, הנלווים למחלה, בשל ייצור מוגבר של כדוריות דם אדומות. למשל, טחול מוגדל. במקרים בהם כמות כדוריות הדם האדומות הוא גדול מאד, הדבר מוביל להגדלת הטחול כדי שיצליח לבצע את תפקידו כהלכה. טחול מוגדל גורם לאי נוחות בבטן וגם לתחושת מלאות ושובע מוקדם.
סיבוך אפשרי נוסף הוא היווצרות קרישי דם. בשל צמיגיות בדם יחד עם זרימה איטית יותר שלו, יכולים להופיע קרישי הדם במקומות שונים בגוף ולפגוע ברקמות. לרוב הם יופיעו בלב, במוח, בריאות או בוורידי הרגליים העמוקים. גם הפרעות בעור הן סיבוך אפשרי נוסף והן באות לידי ביטוי בגוון עור אדום יותר, בתחושת גרד ועקצוץ בעור. סיבוכים נדירים נוספים יכולים להיות דלקות פרקים, כיבים וגם פגיעה ביכולת תפקודו של מח העצם.
>