דלקת בנרתיק או וגיניטיס היא תופעה שכיחה מאוד, שיכולה לנבוע כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים, כפי שנפרט בהמשך מאמר זה. הדלקת יכולה לנבוע כתוצאה ממקור זיהומי אך אין זה מן ההכרח. כמו כן, במקרים מסוימים הדלקת תחומה בגבולות הנרתיק, אך לא אחת היא מערבת גם את הפות. נכון לכתיבת שורות אלה, דלקת בנרתיק היא המחלה או ההפרעה הגינקולוגית השכיחה ביותר שישנה.
מה הם הגורמים לדלקת בנרתיק?
הגורמים לדלקת בנרתיק משתנים בהתאם לטווח הגילאים להלן:
- ילדות – הגורמים העיקריים להתפתחות של דלקת הנרתיק בילדות הם חיידקים שמקורם במערכת העיכול (שהצליחו לעשות את דרכם לכיוון הנרתיק), חומרים כימיים המצויים בסבונים או קצף אמבט, פטריית הקנדידה, תולעים מסוג pinworm, גוף זר שחדר לנרתיק ועוד.
- נשים בגיל הפוריות – בקבוצת הגילאים הזו בעיקר מדובר על פתוגנים דוגמת טריכומונס, קנדידה ווגינוזיס. חיידקים פתוגנים נוטים לצמוח בנרתיק של נשים בגיל הפריון על רקע שטיפות נרתיקיות ממושכות ותכופות, היגיינה נמוכה ודרגת PH גבוהה בנרתיק כתוצאה מגורמים שונים.
- נשים לאחר הפסקת הווסת – הירידה הניכרת ברמות האסטרוגן האופיינית לגיל זה מובילה לירידה בעובי רקמת הרירית בנרתיק, הגורמת לשכיחות גבוהה של זיהומים ודלקות בנרתיק. סיבות זיהומיות דוגמת טריכומונס, פטרת או וגינוזיס אינן שכיחות במיוחד בגיל זה.
מה הם התסמינים של דלקת בנרתיק?
דלקת בנרתיק באה לידי ביטוי בראש ובראשונה בהפרשה נרתיקית שנחשבת לחריגה בהשוואה להפרשות הנרתיקיות השגרתיות. כמו כן, בדרך כלל ההפרשה תלווה באודם מקומי ובגרד. במקרים מסוימים הדלקת תגרום לתחושת צריבה בנרתיק וייתכן שתלווה אף בכאבים ובדימום קל. ישנן גם נשים הסובלות מדלקת בנרתיק, המדווחות על תחושות כאב או צריבה בעיקר בזמן קיום יחסי מין, על רקע גירוי האזור הדלקתי וכן לעתים תורגש תחושת צריבה בעיקר בזמן מתן שתן.
כיצד מאבחנים דלקת בנרתיק?
תהליך האבחון כולל את המרכיבים הבאים:
- נטילת הפרשה נרתיקית באמצעות ספקולום ובדיקת רמת החומציות של הדגימה.
- מניחים את ההפרשה על זוג זכוכיות נושא, מדללים אותה באמצעות תמיסת KOH בזכוכית אחת ובאמצעות תמיסת סליין בזכוכית השנייה ובוחנים את הדגימות מתחת לעינית המיקרוסקופ. בדיקה זו מאפשרת לזהות נוכחות של בקטריאל וגינוזיס ונוכחות של טריכומונס.
- אם אף אחת מהבדיקות לא העלתה תוצאה חיובית חד משמעית, יש לבצע בדיקת תרבית על מנת לשלול טריכומונס או פטרת.
- במקרים מסוימים יהיה צורך לשלוח את דוגמית ההפרשה ודוגמית שתן לבדיקה מתקדמת הנקראת PCR, המאפשרת לזהות נוכחות של מגוון רחב של פתוגנים כמו לדוגמה זיבה, כלמידיה, קנדידה ועוד.
- בילדות קטנות יש לשלול חדירה של גוף זר וכן במקרים מסוימים יש לשלול סרטן צוואר הרחם באמצעות בדיקת ביופסיה או משטח פאפ.
כיצד מטפלים בדלקת בנרתיק?
הטיפול הטוב ביותר הוא מן הסתם המניעה ולפיכך חשוב לשמור את הנרתיק והפות כמה שיותר נקיים. חשוב מאוד להימנע משימוש בתכשירים מקומיים ובסבונים ועל מנת להרגיע את המקום הדואב ניתן לעשות שימוש באמבטיות חמות עם סודה לשתייה או בלעדיה. כמו כן, ניתן לעשות שימוש בפדים הטבולים במי קרח.
אם הטיפול השמרני הביתי לא מביא לתוצאות משביעות רצון, ניתן להשתמש בקורטיקוסטרואידים למריחה על הפות (פעמיים ביום) בריכוז של 1% הידרוקורטיזון וכן ניתן לעשות שימוש בתכשירים אנטיהיסטמינים הניטלים באופן פומי.
אם מתברר כי מקור הדלקת בזיהום, הרי שיש לעשות שימוש בתכשיר המתאים בהתאם לסוג הזיהום כך שאם מדובר בזיהום חיידקי לצורך העניין, יש להתאים לחיידק את סוג האנטיביוטיקה היעיל נגדו ביותר.
>