מחלת הכבד השומני היא מחלה שכיחה יחסית והיא פוגעת בכמעט שליש מהאוכלוסייה. היא נפוצה מאד בעולם המערבי, הן בשל התזונה הלקויה, הן בשל התנאים הסביבתיים והן בשל אורח החיים הקלוקל, המאפיין מאד את אוכלוסיית המדינות המערביות.
הבעייתיות שבמחלה זו היא העובדה שמרבית החולים בה כלל אינם מודעים לקיומה, אינם סובלים בשלבים הראשונים מסימפטומים שונים המרמזים עליה ולכן גם לא פונים לקבלת טיפול עד לשלבים מאוחרים מאד.
מחלת הכבד השומני היא מחלה נפוצה מאד, כאמור, ובמיוחד בעולם המערבי. מחלה זו מוגדרת כמצב שבו 10 אחוזים עד 15 אחוזים ממשקלו של הכבד הוא שומן. עשויות להיות נלוות לה תופעות נוספות, כמו למשל הצטברות של שומן, המובילה למצבים דלקתיים בכבד או הצטברות שומנית הגורמת לצלקות עד לכדי מצב חמור יותר של שחמת הכבד (מדובר במקרים נדירים וקיצוניים במיוחד).
נכון להיום, מרבית הרופאים מאמינים שמחלת הכבד השומני לא צריכה להוות בעיה בריאותית משמעותית וניתן לפתור אותה על ידי שינוי תזונתי, פעילות גופנית והורדה במשקל. יחד עם זאת, ככל שחולפות השנים, מגלה עולם הרפואה שחולים רבים, שסבלו מהמחלה פיתחו תופעות נוספות כמו למשל מחלת כבד סופנית, שהובילה לצורך בהשתלת כבד.
גורמים למחלת הכבד השומני
למחלת הכבד השומני יכולות להיות סיבות שונות. מחלות כלי דם ומחלות לב הן הסיבות השכיחות ביותר. לחץ דם גבוה, סוכרת, עודף טריגליצרידים בדם וגם יתר שומנים בדם הם בין הגורמים למחלה וגם מחלות מטבוליות שונות, העשויות להוביל לכבד שומני. אנשים הסובלים ממשקל עודף וגם חולי סכרת נמצאים בסיכון גבוה מאד לפתח כבד שומני, סיכון של פי 4 מכאלה שאינם סובלים מכך.
מהם הסימפטומים לכבד שומני?
מרבית החולים במחלת הכבד השומני אינם מרגישים דבר וכלל לא מודעים, כאמור, למחלה עצמה. במקרים מסוימים עשויה להיות נלוות לכבד השומני תחושת עייפות רבה או תחושת אי נוחות בחלקה הימני של הבטן. תופעות אלו יכולות לבוא לידי ביטוי גם במקרים של בעיות אחרות ולא רק במצבים של כבד שומני, מה שהופך את גילוי המחלה לבעייתי יותר. אם הרופא יחשוד שמדובר בהופעה של כבד שומני לאור התסמינים השונים יעביר אתכם לאבחון מיידי על מנת להבין את המשך הטיפול
דרכי אבחון
בעוד שקל מאד לאתר הצטברות של שומנים באזורים שונים בגוף, כמו בירכיים, בבטן או במותניים, לא פשוט לזהות הצטברות של שומנים בכבד. האבחון נעשה באמצעות אולטרסאונד של הבטן, שפעמים רבות נעשה כ"דרך אגב" או בחלק מאבחון של בעיות אחרות.
במקרים מסוימים יכול רופא מנוסה מאד לזהות שמדובר בכבד מוגדל על ידי מישוש הבטן, מה שעשוי להעיד על מצב של כבד שומני. גם רמות גבוהות של אנזימי כבד בדם יכולות להעיד על כך, אם כי מצב כזה הוא נדיר יותר. במקרים בהם מתקשה הצוות הרפואי לקבוע האם אכן מדובר בכבד שומני או שהאבחנה שהתקבלה איננה ברורה, יצבעו ביופסיה של הכבד.
איך מטפלים בכבד שומני?
הטיפול המוצע כיום לסובלים מכבד שומני ייקבע בהתאם לסיבות שהובילו לכך ומתוך הרצון להפחית את גורמי הסיכון למחלה. איזון הסוכרת (במידה והיא הסיבה לכך), הפחתת רמות השומנים בדם, הורדה במשקל וגם הפקדה על פעילות גופנית רבה הם חלק ממערך טיפולי מקיף, המומלץ לכל מי שסובל מכבד שומני.
בניית תפריט דל בקלוריות ובריא יותר, שילוב של פעילות גופנית במהלך היום, תהליך ניקוי רעלים והקפדה על אורח חיים מאוזן ונכון יכולים להקטין באופן משמעותי את הסיכוי לחלות במחלה. מכיוון שלא קיימות כיום תרופות ייעודיות לטיפול במחלה, שינוי אורח החיים הוא הפתרון הנכון ביותר וגם זה שבעזרתו ניתן להשיג את התוצאות הרצויות.
>