הסיבות לליקויי שמיעה אינן תמיד ידועות. לעתים מקור הליקוי הוא גנטי – גן פגום שמקורו באחד ההורים או בשניהם. בפעמים אחרות נוצר הליקוי כתוצאה מהתפתחות בלתי תקינה של האוזן המתרחשת לפני הלידה או זמן קצר לאחריה.
פגיעה בשמיעה יכולה להיווצר גם כתוצאה ממחלה או מתאונה, בין היתר מפגיעה בעור התוף עקב חשיפה לפיצוצים והימצאות בתנאי רעש קיצוניים וכמובן שהשמיעה נחלשת פעמים רבות מפאת הגיל.
כך או כך, ירידה באיכות השמיעה משפיעה כמעט על כל תחומי החיים:
נפגמת היכולת לתקשורת בסיסית באמצעות השפה המדוברת, ובשל כך לעתים גם חלה ירידה בקשרים החברתיים. בנוסף, הליקוי מקשה על פונקציות למידה רבות, מגביל את תחומי העיסוק והתחביבים ועלול לפגוע בבטחון העצמי.
למרות זאת, חירשים ולקויי למידה מצאו ומוצאים דרכים לקיים אורח חיים עשיר באמצעות שפת הסימנים. שפה זו היא שפה ככל השפות ומאפשרת תקשורת מלאה.
איתור ליקויי שמיעה
פעמים רבות כאשר מתרחשת ירידה בשמיעה בקרב בני גיל הזהב, בעיקר, לוקח לנו זמן רב להבין שזו הבעיה. לעתים אנו מייחסים את קשיי השמיעה לסיבות חיצוניות, כמו רעש, או לסיבות פנימיות, כמו כאבי ראש, חוסר ריכוז ועוד.
חשוב מאוד לערוך בדיקות שמיעה סדירות בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. בדיקות שמיעה יערכו במכון אודיולוגי, שם יאבחנו את ליקויי שמיעה, אשר בהתאם להם אפשר יהיה להתאים עזרים כגון אטמים ומכשירי שמיעה שונים.
ישנה השפעה של זמן איתור הבעיה על הפתרון שייבחר לשיפור השמיעה. אצל ילדים לעתים משתמשים בשתל קוכליארי, הנקרא גם שתל שבלול, שהוא שתל לשיפור השמיעה המושתל בניתוח בחלל האוזן. כיום האפשרויות למכשור טכנולוגי, ולפתרונות בכלל, הן מגוונות ולכן האיתור המוקדם חשוב ביותר.
בדיקת שמיעה
בבדיקת השמיעה נמדדים שני מדדים עיקריים: התדירות של גלי הקול נמדדת ביחידות הרץ ועוצמת הקול נמדדת בדציבלים.
בדיקות שמיעה נערכות בחדר אטום, כאשר לנבחן מורכבות אוזניות דרכן מועברים צלילים בעוצמות ובתדירויות משתנות. על הנבדק לסמן מתי הוא שומע צליל. בדיקה נוספת היא של תדרים מורכבים, ובה הנבדק מתבקש לזהות מלים שלמות. תוצאות הבדיקות של כל אחד מהנבדקים נרשמות על גבי האודיוגרמה, גרף השמיעה.
לפי האודיוגרמה מסווגים את ליקויי השמיעה לדרגות השונות – מליקוי קל ועד חמור. בבדיקה יכולה להיקבע גם הסיבה לירידה באיכות השמיעה – לעיתים אין פגיעה בעצב השמיעה והלקות נגרמת כתוצאה מהצטברות נוזלים למשל, ועל-כן תהא זו לקות זמנית, אשר יותאם לה טיפול נקודתי, בטרם השימוש בעזרי שמיעה.
בדיקות שמיעה נערכות לרוב במכוני שמיעה. מכוני השמיעה מצוידים בחדר אטום המותאם לבדיקות ומספקים לעתים גם טיפולי דיבור, התאמת עזרי שמיעה ועוד. הבדיקות במכון נערכות על ידי קלינאיות תקשורת מוסמכות והן גם אלו שעוזרות להתאים מכשיר שמיעה בהמשך, אזניות ואטמים לפי הצורך.
עזרי שמיעה
כאשר מישהו מאובחן כבעל לקות שמיעה כלשהי, ובמכון השמיעה המצב אובחן כבלתי הפיך, עומדות בפניו מספר אפשרויות לעזרי שמיעה. עזרים אלה משפרים את יכולות השמיעה השונות, כגון הבנת דיבור ומיקוד הצלילים שבסביבתנו, אך הם לא מביאים לשמיעה תקינה לחלוטין ובעצם לא ניתן "לרפא" ליקויי שמיעה כפי שמרפאים בעיות רפואיות אחרות.
כדי לבחור עזר שמיעה מתאים לצרכים של כל אחד, יש לערוך בדיקה מתאימה ומעמיקה על ידי קלינאי תקשורת. בבדיקה נבדקות בצורה יסודית תעלות ומבנה האוזניים ומתוך המידע שנמסר על אורח החיים ועל הרצונות והצרכים של הסובל מהפגיעה – יותאם לו מכשיר שמיעה.
כדי להתאים את המכשיר מבחינה מבנית, קלינאי התקשורת לוקח מידות של האוזניים באמצעות סיליקון שמשמש כבסיס לאוזנייה או למכשיר. עזרי השמיעה השונים נחלקים לפי מידת הלקות לה הם יכולים לעזור וכן לפי צורתם. ישנם מכשירים קטנים המוכנסים לתעלת השמיעה ואחרים שממלאים חלק מהאפרכסת או את כולה, או מכשירים הכרוכים מאחורי האוזן.
מכשירי שמיעה שונים הם כיום עזרים מקובלים לסובלים מליקויי שמיעה בכל גיל ובכל מקום. אם אתם סובלים מבעיה בשמיעה אל תחכו עד שתאבדו את היכולת לתקשר עם סביבתכם. הגיעו לאבחון במכון שמיעה מוסמך ותוכלו למצוא עזרי שמיעה שישפרו את יכולות השמיעה שלכם במידה ניכרת.
ראו גם:
מהו טנטון?
>